SPORNA VIJEST Uginuo pas koji je navodno imao koronavirus, no dokazano je da ljubimci nisu 'kliconoše'

Stručnjaci za zdravlje životinja u Hong kongu kažu da nema nekih razloga za zabrinutost i da vlasnici kućnih ljubimaca ne bi trebali odbaciti svoje ljubimce

 

Pas iz Hong Konga, star 17 godina, za kojeg se netočno sumnjalo da je zaražen koronavirusom, uginuo je dva dana nakon puštanja iz karantene, objavile su lokalne vlasti u tom gradu.

Vlasti su objavile u srijedu da pas nije bio zaražen koronavirusom nakon što su se početne sumnje pokazale neutemeljenima.

Veterinari u azijskom financijskom središtu kažu je njegova smrt možda posljedica stresa i tjeskobe zbog karantene i odvajanja od obitelji.

Pas je pripadao pacijentici oboljeloj od Covida-19 i prošlog su tjedna testiranja pokazala da nije pozitivan na koronavirus, objavio je hongkonški odjel za poljoprivredu i ribarstvo i zaštitu okoliša umirujući strahovanja od mogućnosti prijenosa s čovjeka na životinje.

Pas se vratio u svoj dom u subotu.

Testiranje uzoraka iz nosne šupljine provedeno na psu krajem veljače pokazalo je "blago pozitvini" rezultat uz nisku razinu virusa što je potaknulo na nova testiranja kako bi se vidjelo je li pas zaražen virusom ili kontaminiran.

Znanstvenici su odmah nakon objave rezultata o pozitivnom testiranju pozvali na oprez upozoravajući na to da se može raditi o kontaminaciji psa kojeg je dotaknula zaražena vlasnica onako kako se primjerice može kontaminirati kvaka na vratima koju dotakne zaražena osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da nema dokaza da se kućni ljubimci mogu zaraziti koronavirusom.

Stručnjaci za zdravlje životinja u Hong kongu kažu da nema nekih razloga za zabrinutost i da vlasnici kućnih ljubimaca ne bi trebali odbaciti svoje ljubimce.

Hina

 

Povezane vijesti