MEĐIMURSKE UDRUGE U AKCIJI Izrada i donacija zaštitnih vizira za medicinsko osoblje

Zaštitna vizir maska pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima, onemogućuje kapljično prenošenje zaraze, a također ih je moguće koristiti duže vrijeme jer se mogu dezinficirati, rekli su iz udruga

 

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS), Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) i Metalska jezgra Čakovec, zajedničkim su snagama krenule u izradu dijelova zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

Sve se to počelo događati u istim trenucima diljem države, pa su tako napravili i zajedničku online grupu 'Print@sjever' u kojoj se nalazi i kolega s Fakulteta organizacije i informatike Varaždin.

- Kako bi pojačali kapacitete, iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje su nam ustupili svoj 3D pisač. Za sada smo uspjeli ispisati dijelove za oko 50 zaštitnih vizira, pribaviti traku te kroz donaciju folije za vizire.

- Drago nam je što tako možemo dati svoj doprinos i pomoći onima kojima su zaštitni viziri neophodni. Naši proizvodni kapaciteti ne omogućuju nam proizvodnju velikih serija, no svi zaštitni viziri koje smo uspjeli napravili bit će naša donacija onima koji se nesebično dovode u opasnost kako bi pomogli drugima - poručili su iz udruga.

- Zaštitni vizir se sastoji od nosača (gornjeg i donjeg) koji ispisujemo 3D pisačima i na njega pričvršćujemo prozirnu foliju (vizir) koji služi kao zaštitni zaslon. Na kraju dolazi elastična guma koja se stavlja iza glave. Za ispis jednog seta dijelova putem 3D pisača potrebno je gotovo tri sata. Zaštitni vizir pruža sigurnost zdravstvenim djelatnicima. Zapravo, zaštitne maske onemogućuju kapljično prenošenje zaraze, a također ih je moguće koristiti duže vrijeme jer se mogu dezinficirati.

U slučaju oštećenja vizira držači se ne bacaju jer njih je moguće ponovo upotrijebiti.

- Rad udruga usmjeren je na edukaciju djece i na razvoj njihove izvrsnosti na polju informacijsko-komunikacijske i robotičke tehnologije, a sada kada su djeca kod kuće, nastojimo dati svoj doprinos te pomoći kako god možemo.

- Sirovinu smo kupili sami, dok smo ostale dijelove nabavili putem donacija. Nakon objave da ćemo zaštitne maske donirati, samoinicijativno nam se javio još jedan roditelj koji ima 3D pisač i priključio se akciji. Nedostaje nam sirovine, no jučer su nam se javili iz Hrvatske zajednice tehničke kulture te nam najavili isporuku repromaterijala. Vrijedi spomenuti da su udruge MIS i MIK članice Zajednice tehničke kulture Međimurske županije, pa je put komunikacije logičan slijed suradnje.

- Prvih 50 zaštitnih maski su donirane Županijskoj bolnici Čakovec i Domu zdravlja Čakovec - rekli su iz udruga.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti