RIJEKA Projekt 'Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju'

Kako obavještavaju iz Saveza, projekt je sklopljen u okviru poziva na natječaj 'Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I'

 

U prostorijama sportskog kompleksa Bazeni Kantrida u Rijeci održan je kick-off sastanak povodom početka projekta 'Kineziterapijskim aktivnostima do inkluzije djece s teškoćama u razvoju', akronim: 'KIDS', čiji je voditelj Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Kako obavještavaju iz Saveza, projekt je sklopljen u okviru poziva na natječaj 'Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I', Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,223.462,75 kuna.

Pojašnjeno je da je sastanak bio usmjeren na razgovor o projektnim aktivnostima te izradu plana njihovog izvođenja sukladno projektnoj prijavnici. Uz osoblje sudjelovali su i suradnici Športskog saveza prisustvovali i predstavnici organizacija projektnih partnera: Centar za pružanje usluga u zajednici 'Ozalj' iz Karlovačke županije, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju 'Pčelice' iz Ličko-senjske županije, Športski savez invalida Grada Slavonskog Broda iz Brodsko-posavske županije.

Projekt KIDS zasniva se na dvije osnovne razine aktivnosti:

- sustavno jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s djecom s teškoćama kroz trening, psihosocijalnu pomoć te uspostavu snažnih županijskih mobilnih timova u partnerskim organizacijama

- provedba novostečenih i proširenih stručnih znanja kroz redovite, sustavne sportske i psihosocijalne aktivnosti s pripadnicima druge ciljne skupine, koja obuhvaća 120 djece do 25 godina starosti u sve četiri županije.

- Projekt KIDS prepoznaje potrebu razvoja i ujednačavanja kapaciteta stručnjaka koji provode kineziterapiju, sportsko-rekreativnu i psihosocijalnu potporu djeci s teškoćama u ruralnim ili slabije razvijenim županijama. Oslanja se na strukturiranu razmjenu iskustava, znanja i vještina u njihovoj direktnoj primjeni u radu s djecom s teškoćama. Svojim aktivnostima širi i unaprjeđuje mrežu socijalnih usluga, uspostavljanjem međuregionalne suradnje radi izjednačavanja mogućnosti djeci s teškoćama u potpomognutim područjima Hrvatske u odnosu na urbane centre. Projekt doprinosi i prevenciji institucionalizacije, te promiče kulturu sporta i kretanja – poručuju iz Saveza.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti