Humanitarna utrka: Znate li da sve više djece i mladih oboljeva od dijabetesa?

Ovom utrkom, u Maksimiru 6. listopada, želi se unaprijediti kvaliteta života djece i adolescenata oboljelih od šećerne bolesti potičući ih na tjelesnu aktivnost, istovremeno dodatno educirati i potaknuti njihove vršnjake na pružanje podrške

Društvo roditelja, liječnika i ostalih zdravstvenih djelatnika za pomoć djeci i adolescentima oboljelih od šećerne bolesti "Veliki za male sa šećernom bolešću“ – Zagreb u nedjelju 6. listopada 2013. godine s početkom u 10 sati u zagrebačkom parku Maksimir organizira humanitarnu utrku "Trčanjem mijenjamo dijabetes – Mladi za mlade“. 

Pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa

Dužina staze utrke je dva kilometra za srednjoškolce i građanstvo, te pet kilometara za rekreativce i natjecatelje. Kotizacija  utrke iznosi 20 kuna, a za srednjoškolce je besplatno. Prijave se primaju online na  www.racebase.hr   ili osobno neposredno prije utrke. Startne brojeve možete podići na promotivnom štandu na Cvjetnom trgu u subotu 5. listopada od 9 do 15 sati, te u prostoru start/cilja utrke na dan utrke. Natjecatelji nastupaju na vlastitu odgovornost i izdržljivost, u prostoru start/cilja će biti stanica s okrjepom (voda i voće), organizator ne snosi odgovornost za nastale štete, ozljede ili nezgode za vrijeme održavanja utrke. Natjecatelji pristaju biti snimljeni zvučno, video i slikovno bez ograničenja. Cilj ove humanitarne utrke je prikupiti financijska sredstva potrebna za rad udruge "Veliki za male sa šećernom bolešću“. Ovom utrkom udruga želi unaprijediti kvalitetu života djece i adolescenata oboljelih od šećerne bolesti potičući ih na tjelesnu aktivnost, istovremeno potaknuti ostale mlade i građanstvo da se uključe u akciju kako bi se podigla svijest o važnosti trčanja kao jedne od ključnih oblika tjelesne aktivnosti te ih dodatno educirati i potaknuti na razumijevanje i pružanje podrške vršnjacima koji boluju od dijabetesa.

Epidemija dijabetesa Tipa 2

Šećerna bolest ili dijabetes poremećaj je povećanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače, koji nastaje kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu, te stanice ne dobivaju hranu potrebnu za život. Bolest je nasljedna, a vjerojatnost da će osoba oboljeti od dijabetesa povećava se za 50 posto ako je pretila. Najrasprostranjeniji su Tip 1 i Tip 2 dijabetesa, a poseban oblik bolesti je gestacijski dijabetes koji nastaje ili se prvi put uoči tijekom trudnoće. Djeca obolijevaju gotovo isključivo od dijabetesa tipa 1, koji se može javiti i kod adolescenata te odraslih, te zahtjeva unošenje inzulina injekcijom. Javlja se s učestalošću od oko 10 posto od ukupno oboljelih.

U Tipu 2 simptomi se javljaju postupno u mnogo blažem obliku, teže ih je dijagnosticirati, a mogu i izostati, stoga se ponekad dijagnosticiraju i nekoliko godina nakon pojave bolesti. Javlja se prvenstveno kod odraslih, a sve se češće razvija i u mlađih osoba. Javlja se kad gušterača nije sposobna stvarati dovoljnu količinu inzulina potrebnu organizmu ili proizvedeni inzulin ne koristi učinkovito. Tip 2 može se kontrolirati pravilnom prehranom, lijekovima i redovitom tjelovježbom.
Incidencija bolesti je u porastu, te u Hrvatskoj godišnje oboli više od 100 osoba u dobi od 0 – 18 godina. Danas u Hrvatskoj ima oko 1000 djece i adolescenata s dijabetesom tipa 1.

B. Ravlić