DOBRA VIJEST Nogometnim savezima FIFA će pomoći s jednu i pol milijarde dolara

Kako bi financirala ovu pomoć, FIFA će privući svoje rezerve, i to 328 milijuna dolara za izravne subvencije i 556 milijuna dolara za financiranje kredita

 

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) osigurala je 1.5 milijardi dolara pomoći, donacija i zajmova svakoj od 211 članica, kao i ostatku nogometne zajednice pogođene pendemijom koronavirusa.

- Fifa je jednoglasno odobrila plan pomoći u iznosu od 1.5 milijardi dolara - kazao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino nakon virtualnog sastanka Vijeća krovne nogometne organizacije.

- Međutim, FIFA će izvršiti strogu kontrolu upotrebe sredstava - dodao je.

Svaka od 211 članica, među kojima je i Hrvatski nogometni savez (HNS) može dobiti milijun dolara donacija, te dodatnih 500.000 dolara isključivo za pomoć ženskom nogometu.

Ostala pomoć bit će dostupna u obliku beskamatnih zajmova koji mogu doseći i do 35 posto prihoda svake federacije. Minimalni iznos svakog zajma bit će 500.000 dolara, a maksimalni pet milijuna USD. Pored toga i svaka će konfederacija moći dobiti zajam od četiri milijuna dolara.

- Provest ćemo strogu kontrolu nad korištenjem sredstava, uz revizije i postojat će vrlo jasni uvjeti za povrat sredstava - naglasio je Infantino.

Kako bi financirala ovu pomoć, FIFA će privući svoje rezerve, i to 328 milijuna dolara za izravne subvencije i 556 milijuna dolara za financiranje kredita, rekao je Infantino.

- Klubovi i savezi su u stvarnoj opasnosti. U nekim dijelovima svijeta nogomet se još nije nastavio. Moramo im pomoći - dodao je.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti