SKUPŠTINA HPO-a Tomislav Družak najavio povećanje sredstava za sport osoba s invaliditetom

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić istaknuo je da su i u 2019. godini ostvareni svi planovi paraolimpijskog pokreta u Hrvatskoj jer je imao povećanje financiranja od strane Središnjeg državnog ureda za šport

 

Redovnoj sjednici su prisustvovali i neki uvaženi gosti - državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport Tomislav Družak, zamjenik gradonačelnika Grada Opatije Emil Priskić te Zvonimir Brozić, predsjednik Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije koji je bio i suorganizator ovogodišnje sjednice, piše Novi list.

Predsjednik HPO-a Ratko Kovačić istaknuo je da su i u 2019. godini ostvareni svi planovi paraolimpijskog pokreta u Hrvatskoj jer je imao povećanje financiranja od strane Središnjeg državnog ureda za šport.

- Naši su se sportaši reprezentativci pobrinuli da gotovo niti jedan dan 2019. godine ne prođe bez medalje. Naime, osvojili su čak 412 medalja i to 187 zlatnih, 130 srebrnih i 95 brončanih.  Od toga, 45 medalja osvojili smo na svjetskim i europskim prvenstvima i kupovima. Analizirajući postignute rezultate, nameće se zaključak da možemo očekivati da će i ovaj paraolimpijski ciklus biti kvalitetniji i uspješniji od prethodnog.

- U programu i financijskom planu za ovu godinu prioritetno je da svi započeti redovni programi nastave funkcionirati - kazao je Kovačić te podsjetio da je pandemija koronavirusa uzrokovala odgodu POI Tokio 2020. za kolovoz 2021. te odgodu ili otkazivanje svih međunarodnih i domaćih natjecanja.

- Sada smo u situaciji da planiramo održati programe natjecanja koliko će to biti moguće, a najvažnije je da zadržimo statuse svih sportaša i svih uključenih u paraolimpijske programe te programe HPO-a zatečene u ožujku 2020. godine - rekao je Kovačić i dodao da ‘uvijek treba promicati korisnost sporta za osobe s invaliditetom, jačanje zdravlja i ukupnih radnih i ljudskih potencijala’.

Okupljene je ispred suorganizatora pozdravio predsjednik Saveza športova osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije.

- Na ovim su područjima korijeni začetka paraolimpizma, ovo je područje iznjedrilo nekoliko vrhunskih sportaša, među prvima je to naša ikona hrvatskog, europskog i svjetskog paraolimpizma, nezaboravna Milka Milinković. Svakako treba spomenuti i paraolimpijce Miroslava Matića, Ivicu Pribanića, Vjekoslava Gregorovića, Rudolfa Petrovića, Zorana Talića i našu novu nadu, perspektivnog paratriatlonca Antonija Franka. Imamo bogatu lepezu uspješnih sportaša na području Županije i ponosimo se njima, ekipirani smo sa stručnjacima, posložili smo sve kockice u našim savezima - rekao je Brozić.

Družak je iskoristio prigodu da istakne Hrvatski paraolimpijski odbor kao dobro organiziranu krovnu organizaciju koja dobro skrbi o hrvatskim parasportašima, te najavio povećanje sredstava sljedeću, paraolimpijsku, godinu.

- Izuzetno mi je žao što parasportaši danas moraju dijeliti sudbinu kao i drugi sportaši vezano za pandemiju Covida-19. Za svakog sportaša je izuzetno teško kada nije u mogućnosti trenirati i kada nema domaćih i međunarodnih natjecanja, ali vjerujem da će već sljedeće godine biti bolje za sve nas. Tu je država da stane iza svih sportaša, da im maksimalno pomogne u prevladavanju svih nedaća. Već u četvrtak na sjednici Vlade RH naći će se uredba sa zakonskom osnovom kojom ćemo prerasporediti sredstva unutar SDUŠ-a u jedan fond čiji će cilj biti pomoć krovnim sportskim organizacijama da prevladaju ovo stanje. Sredstva prema našoj projekciji za 2021. paraolimpijsku godinu trebala bi biti za osam posto veća u odnosu na plan za ovu godinu. Gledajući sve materijale za ovu Skupštinu mogu istaći da HPO ima punu podršku SDUŠ-a - naglasio je Družak.

U nastavku prvog, svečanog dijela rada Skupštine uručena su priznanja najuspješnijim udrugama, sportašicama i sportašima HPO-a. Najuspješnija udruga u prošloj godini je Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom čije su članice u 2019. na državnim prvenstvima u ekipnoj konkurenciji osvojile devet prvih mjesta - u kuglanju slijepih i slabovidnih osoba, šahu, sjedećoj odbojci, boćanju, stolnom tenisu, atletici, košarci u kolicima, tenisu u kolicima i plivanju. Najuspješniji sportaši na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč 2019. su Juraj Škrtić iz ŠSI Karlovačke županije te Vlasta Kolouh iz Bjelovarskog športskog saveza osoba s invaliditetom. Najuspješnija udruga na Sportsko rekreativnim igrama Državne razine Poreč je Športski savez invalida Bjelovarsko-bilogorske županije.

Iz radnog dijela Skupštine valja istaknuti da je 41 nazočni zastupnik Skupštine prihvatio rebalans proračuna za 2020. koji je, zbog svima poznatih razloga uzrokovanih pandemijom, umanjen za 30 posto, kao i izvješće Predsjednika HPO-a o radu u 2019. godini, Programsko-financijsko izvješće te marketinško-komunikacijsko izvješće.

U sklopu skupštine je premijerno prikazan dokumentarni film Vladimira Vujnovića ‘Život je lijep - Milka Milinković’ o pokojnoj hrvatskoj paraolimpijki koja je nastupila na ukupno deset Paraolimpijskih igara, od 1972. u Heidelbergu do 2016. u Rio de Janieru, osvojivši pritom dva zlata, dva srebra i četiri bronce. Također je na svjetskim i europskim prvenstvima osvojila 16 zlata, šest srebra i sedam bronci te više od 200 medalja na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim natjecanjima.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti