DOBRA VIJEST Međunarodna automobilska federacija namijenila milijun eura za promicanje različitosti

Zaklada je osmišljena kako bi pomogla financiranje stažiranja i naukovanja za rad u Formuli 1 za podzastupljene skupine. Istaknuto je kako se radi o uklanjanju prepreka za talentirane manjinske vozače na putu od kartinga do top serije

 

Međunarodna automobilska federacija (FIA) obećala je u nedjelju prije početka prve utrke sezone da će izdvojiti milijun eura za novu sportsku zakladu za promicanje različitosti u automoto sportu.

Naslov zaklade je Mi vozimo kao jedan (We Race As One). To je i igra riječi, jer su riječi za rasu i utrku na engleskom iste.

Predsjednik moto saveza Jean Todt izjavio je prije početka utrke VN Austrije u Spielbergu da je ovo prvi, ali ne i jedini korak jer će uslijediti više.

- Trebali bismo se boriti protiv bilo kojeg oblika diskriminacije, posebno zbog boje kože, vjere, etničke ili socijalne pripadnosti - rekao je Todt.

Novac iz zaklade bit će namijenjen je za promociju programa kojeg je uspostavio izvršni direktor Formule 1 Chase Carey koji je pokrenuo inicijativu s vlastitim novcem od 900.000 dolara.

Zaklada je osmišljena kako bi pomogla financiranje stažiranja i naukovanja za rad u Formuli 1 za podzastupljene skupine. Istaknuto je kako se radi o uklanjanju prepreka za talentirane manjinske vozače na putu od kartinga do top serije.

Vijest o ovoj donaciji je stigla u trenutku kada se priča da će najmanje pet vozača prosvjedovati u nedjelju klečeći u znak potpore pokretu Black Lives Matter. Kampanja je dobila svjetski zamah nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji se ugušio kad je jedan policajac u Minneapolisu pritisnuo svoje koljeno na njegov vrat.

Šestostruki svjetski prvak Lewis Hamilton izuzetan je zagovornik pokreta, a Udruga vozača Formule 1 objavila je u subotu da su ujedinjeni protiv rasizma i vozači su pristali nositi majice End Racism.

Autor: Hina