PARAOLIMPIJCI I KORONA Davor Komar, prvi hrvatski boćar na Paraolimpijskim igrama, ima velike izglede za medalju

U Tokiju me na samim igrama očekuju 24 igrača pojedinačno koji će biti razvrstani u šest skupina. Nakon razigravanja, najbolji iz skupina i dva najbolja skora ulaze među prvih osam, četvrtfinale, polufinale i finale, odnosno borba za broncu, kaže Davor Komar

 

Koronavirus je promijenio način na koji živimo, radimo, družimo se, treniramo, natjerao nas da zastanemo, da istestiramo odgovornost, kako prema vlastitom zdravlju, tako i prema zdravlju našeg djeteta, prijatelja, kolege ili neznanca na ulici.

Pandemija, izolacija i odgoda Olimpijskih i Paraolimpijskih igara promijenili su i svakodnevicu svih hrvatskih sportaša, s obzirom na to da nisu mogli, niti još uvijek mogu trenirati u uvjetima na koje su navikli, situacija od njih zahtjeva veliku dozu kreativnosti i snalažljivosti.  Okrenuli su se radu na sebi, izvukli strunjače u dnevni boravak, video uradcima  pokazali da nema predaje, čak i kad uvjeti nisu idealni, uvijek postoji način da se izvuče maksimum.

Pitali smo neke naše paraolimpijce kako je izgledala njihova karantena, kako su održavali formu i kako sada izgleda njihovo novo normalno. Danas je s nama Davor Komar, prvi boćar u hrvatskoj povijesti koji se plasirao na Paraolimpijske igre. Davor je kao član Hrvatske boćarske reprezentacije prije  godinu dana u Hong Kongu na Svjetskom otvorenom prvenstvu (World Open Boccia) osvojio broncu, što je nakon zlata osvojenog u Portugalu 2018. godine, također na ‘World Open Boccia’, bila prekretnica kojom je osigurao svoj pojedinačni plasman u Tokyo. Te dvije medalje ‘otvorile su vrata’ Davoru za sudjelovanje na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

- U sklopu priprema treniram u sportskoj dvorani Doma sportova 'Mate Parlov' u Puli utorkom i četvrtkom od 9 do 15 sati, te subotom u Ljubljani, gdje odrađujem 10-satni trening sa svojim slovenskim sparing partnerom Matjažom Bartolom, inače slovenskim boćarskim reprezentativcem. Ostale dane, uključujući i nedjelju svakodnevno imam dva i pol sata individualnog kondicijsko-odražavajućeg treninga u svome domu u kojem imam zadovoljene i sve potrebne uvjete.

Kako je termin Paraolimpijskih igara odgođen, nema ni bitnijih zaostatka sa samim priprema, niti bi se cjelokupna trenutna situacija trebala odraziti na moj konačni rezultat na Paraolimpijskim igrama . Inače sam i za vrijeme strogih mjera 'korone' imao svakodnevno 2,5 sati treninga u svome domu. Moja osobna trenerica,  Zvjezdana Grganja svakodnevno je bez ijedne pauze radila sa mnom na mojim pripremama i treninzima. Natjecanje World Open Boccia u Kanadi na kojemu sam se trebao natjecati krajem travnja, otkazan je u posljednji trenutak, a stalno smo vjerovali da će se situacija smiriti i da će se natjecanje održati, pa smo sukladno očekivanjima i intenzivno trenirali i pripremali se - rekao je Davor za In Portal.

- Inače, u sadašnjim uvjetima, prije samog ulaska u dvoranu trebamo pozvati domara koji nam dođe otvoriti vrata. Odmah pri ulasku, naravno, da trebamo dezinficirati ruke, izmjere nam temperaturu, na dnevnoj bazi imamo potpisne liste s imenom i prezimenom sudionika treninga, upisom vremena dolaska i odlaska, a sve potpisom ovjerava trener ili ovlaštena osoba našeg kluba. Dvorana se dezinficira između svake promjene klubova u dvorani - objasnio je Komar kako izgleda trening pod epidemiološkim mjerama.

- Za Tokyo se trenutno pripremam 'kontrolirano'. Kako se Tokyo bude sve više približavao tako će i pripreme biti sve intenzivnije i žešće. Ove godine planiram sudjelovanje na tri međunarodna turnira (Njemačka, Poljska i Mađarska) i dva desetodnevna međunarodna pripremna kampa u Sloveniji i Njemačkoj, te natjecanja na nacionalnoj razini gdje je u planu završiti ovu boćarsku sezonu pojedinačno po kolima, te Ekipno prvenstvo i Kup Hrvatske.

U Tokyo idem bez velikih kalkulacija i bez rezervnih solucija i situacija. Idem po medalju. Tako ću se pripremati, tako ću i nastupiti.

Za to imam realne šanse s obzirom na to da sam većinu sudionika koji će nastupiti u mojoj kategoriji poznajem i već sam iste pobjeđivao, tako da svi imamo iste realne šanse, samo ćemo vidjeti tko će imati i više mudrosti, strpljenja i 'sigurnu' ruku.

U Tokiju me na samim igrama očekuju 24 igrača pojedinačno, koji će biti razvrstani u šest skupina. Nakon razigravanja, najbolji iz skupina i dva najbolja skora ulaze među prvih osam, četvrtfinale, polufinale i finale, odnosno borba za broncu. Svakako se jako veselim svome nastupu u Tokiju - optimističan je Davor.

Davor za kraj kaže kako puno duguje glavnom treneru svog kluba i glavnom sparing partneru Valteru Ivančiću, licenciranom treneru boćanja i višestrukom svjetskom prvakom u 'zdravom' boćanju.

Podsjetimo, boćanje za osobe s invaliditetom inače je dvoranski i jedini paraolimpijski sport kojim se mogu službeno - profesionalno baviti isključivo osobe s najtežom vrstom invaliditeta, odnosno sa stopostotnim tjelesnim oštećenjem ruku i nogu. Boća se specijalnim kožnim boćama punjenim specijalnom smjesom/pijeskom (promjera cca 9 centimetara i težine cca 30 dkg). Boćanje se dijeli na četiri paraolimpijske kategorije; - BC1 (boćari oboljeli od cerebralne paralize kojima boće priprema i dodaje asistent), - BC2 (boćari oboljeli od cerebralne paralize koji boćaju samostalno), - BC3 (boćari koji igraju sa specijalnim spravama i uz pomoć asistenta koji priprema boće i spravu) i BC4 (namijenjena boćarima svih vrsta invaliditeta - distrofija mišića, multipla skleroza, tetraplegija.., koji boćaju samostalno), a to je ujedno i kategorija (BC4) u kojoj Davor boća.

 

Autor: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti