JADRANKA BLAGUS Stolnoteniski klub invalida URIHO petnaesti puta uzastopno prvak na prvenstvu Hrvatske

Titulu prvaka Hrvatske ove godine posvetili smo ravnatelju Ustanove URIHO, koji je našao vremena doći u Split da bi ekipi dao podršku te s njima proslavio svoj rođendan, rekla je Blagus

 

Nakon što su se dojmovi nakon pobjede Stolnoteniskog kluba invalida URIHO iz Zagreba u momčadskom plasmanu na 26. Parastolnom prvenstvu Hrvatske od 10. do 12. srpnja 2020. malo slegnuli, posjetili smo predsjednicu kluba Jadranku Blagus u Ustanovi URIHO na Kajzerici. Predsjednica nije skrivala sreću i radost zbog osvojenog prvog mjesta.

Ponajprije smo u ime redakcije čestitali na 15. uzastopnoj tituli prvaka Hrvatske, što zaista nije mala stvar za bilo koji klub u nekoj zemlji. Ove godine Stolnoteniski klub invalida URIHO nastupio je sa samo 22 članova, radi koronavirusa.

- Titulu prvaka Hrvatske ove godine posvetili smo ravnatelju Ustanove URIHO, koji je našao vremena doći u Split da bi ekipi dao podršku te s njima proslavio svoj rođendan. Nastupili smo znatno oslabljeni, s manjim brojem stolnotenisača nego obično, ali to nam nije smetalo da smo i dalje nadmoćno najbolji. U svom sastavu imamo i neke nove igrače, paraolimpijku Helenu Dretar Karić, potencijalnog paraolimpijca Tomislava Špalja, mladog i perspektivnog Ninu Bašu, kao i troje mladih u dobi od sedam godina - rekla je Blagus.

Ujedno je izrazila i mišljenje da je njezin klub najbolji u Hrvatskoj, ne samo među sportašima s invaliditetom, nego i među zdravom populacijom.

- Svaka čast Stolnoteniskom klubu 'Dr. Časl' iz Zagreba, koji ima prvo mjesto u Super ligi u zdravoj kategoriji sportaša, ali ovakve rezultate kao što mi imamo nema nitko. Moram se zahvaliti našem gradonačelniku Milanu Bandiću, koji vjeruje u nas, zatim našem ravnatelju Josipu Držaiću koji nas prati, kao i Ustanovi URIHO, koja nas podržava i brine da nam ništa ne nedostaje - rekla je ponosno.

Naposljetku je Blagus podsjetila da se uskoro otvaraju nove prostorije na Kajzerici - još se samo čeka uporabna dozvola, tako da će tu biti nova stolnoteniska dvorana, kao i društvene prostorije za pikado i belot, a ujedno bit će i novoopremljena prostorija sa svim dosadašnjim peharima i medaljama, jer u postojećoj više zaista nema mjesta. Također, istaknula je da je 14. srpnja stigao odgovor od Sportskog saveza Grada Zagreba iz Zagreba, Savska cesta 137, kojim potvrđuju da su zaprimili zahtjev Zagrebačkog parastolnoteniskog saveza iz Zagreba za prijem u članstvo pa će isti biti upućen na prvu sjednicu Stručno-programskog povjerenstva SSGZ-a, koje razmatra pristigle zahtjeve za prijem u članstvo.

Podsjetimo, 26. Parastolnotenisko prvenstvo Hrvatske održano je u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog parastolnoteniskog saveza u splitskoj Spaladium areni, a priređivač je bio Stolnoteniski klub 'NEC' Split na čelu s predsjednikom Mijom Bakićem, koji je ujedno i predsjednik Športskog saveza invalida Grada Splita. Uz Josipa Držaića, podršku natjecateljima došli su dati i predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i predsjednik Europskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić, potom Gorazd Vecko iz Slovenije, Dragan Rakić, predsjednik Hrvatskog parastolnoteniskog saveza te Emil Gubica, izbornik Hrvatske parastolnoteniske reprezentacije.

Nakon STKI URIHO Zagreb, u momčadskom plasmanu drugo mjesto osvojili su članovi STKI 'Synergia' Samobor sa 65 bodova, dok je treća ekipa STKOI 'Karlovac' s 28 bodova. Domaćin STK 'NEC' zauzeo je četvrto mjesto s 27 bodova, s jednim bodom razlike od trećeg mjesta. Zatim su po redu STK 'Dom' Vinkovci s 26 bodova, STKOI 'Uspon' Velika Gorica s 23 boda, STKOI 'Zagi 02' Zagreb s 20 bodova, STK 'Pula' sa 17 bodova, STKOI 'Varaždin' s 15 bodova, STK 'Sokol' Bjelovar s dvanaest bodova, Kulturno-sportski klub Kul Pong s deset bodova, STK 'Opatija08' također s deset bodova, STKOI 'Rijeka' sa sedam bodova, ŠUTI 'Koprivnica' s pet bodova i STK 'Zagreb' s četiri boda.

Iako je bio najavljen nastup 96 parastolnotenisačica i parastolnotenisača iz 16 klubova, za natjecanje na deset stolova, nastupilo je naposljetku 15 klubova s 83 parastolnotenisačice i parastolnotenisača.

Sve u svemu, u doba pandemije koronavirusa bilo je ovo prvo službeno Državno prvenstvo bilo koje članice Hrvatskog paraolimpijskog odbora, koje je organizirano uz provedbu epidemioloških mjera pa se tako na ulazu u Spaladium arenu mjerila tjelesna temperatura, obavezno dezinficiralo ruke te nosilo zaštitne maske, uz držanje fizičke distance za sve one koje su ušli u dvoranu, a nisu nastupili.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti