MACA MARADONA Najveća hrvatska nogometašica svih vremena zakoračila u sedmo desetljeće života

Uz sve ostalo, Maca je osvojila i deset naslova državne prvakinje te deset titula pobjednice jugoslavenskog i hrvatskog kupa s klubovima ŽNK Zagreb i ŽNK Dinamo - Maksimir

 

Na Facebook grupi 'Zakaj volim Zagreb', koja ima 91.000 članova, dana 17. kolovoza 2020. objavljen je post kojim se čestita 60. rođendan našoj slavnoj nogometašici Mariji Matuzić, a koji je lajkalo više od dvije tisuće ljudi.

- Možda ju mnogi ne znaju imenom i prezimenom, ali će ju možda znati pod nadimkom  Maca Maradona. Najuspješnija hrvatska nogometašica! Iako joj je tek 60 godina, još uvijek je aktivna u ženskom nogometnom svijetu. Dobitnica je Trofeja Zagrebačkog športskog saveza za životno djelo. Osvojila je deset naslova državne prvakinje i deset titula pobjednice  jugoslavenskog i hrvatskog kupa s klubovima ŽNK Zagreb i ŽNK Dinamo - Maksimir - stoji u postu.

Ujedno je istaknuto da je 1983. godine s Klubom ŽNK Dinamo - Maksimir osvojila naslov najbolje klupske ekipe u Europi.

- Odigrala je 42 reprezentativne utakmice (14 za Jugoslaviju i 28 za Hrvatsku). Svakako treba spomenuti da je za svoje ekipe zabila 1321 pogodak. Neka joj je sretan ročkas – objavljeno je u rečenoj grupi.

Čestitke su upućene i s Facebook stranice HNL – Hrvatske nogometne lige 1991., koju prati više od 50.000 ljudi.

Maca je rođena u Dugoj Resi 17. kolovoza 1960. godine.
Igrala je nogomet s lokalnim dečkim jer u to doba nije znala da postoje i ženski nogometni klubovi. U Zagreb je preselila 1982. godine, upravo zbog sporta koji i danas svejednako obožava, a sve ostalo trajno će ostati ugravirano u povijest hrvatskog ženskog nogometa.
Danas je Maca zaposlenica ustanove URIHO, najveće zaštitne radionice za osobe s invaliditetom na ovim prostorima, pa i šire.

Ekipa redakcije In Portala također se pridružuje rođendanskim čestitkama.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti