HANŽEKOVIĆEV MEMORIJAL Amel Tuka najavljuje rekord mitinga, Sandra Perković hitac više od 65 metara

Zagreb je s nestrpljenjem dočekao 15. rujna, kada će na stadionu SRC Mladost u Jarunskoj ulici 5 u 17,50 sati započeti jubilarno 70. izdanje Zagreb Meetinga 2020., odnosno 70. Hanžekovićevog memorijala, koji se kroz sve protekle godine, čak i ratnim, održao bez prekida

 

U sklopu Hanžekovićevog memorijala održat će se i 47. Međunarodni miting Dinamo-Zrinjevac, s Memorijalnim natjecanjem u bacanju diska dr. Ivan Šebalj i Memorijalnom utrkom na 400 metara Ivan Buljat. Ostale discipline mitinga Dinamo - Zrinjevac su utrke na 100 m (muški i žene), 400 m (žene), 800 m (žene) i 3000 m (muški i žene) te skok u dalj (muški).

Isti će se održavati u specifičnim okolnostima i uz brojna ograničenja koje je nametnula pandemija koronavirusa. No ni u takvim okolnostima neke od najboljih svjetskih atletičarki i atletičara nisu zaobišli Zagreb.

Kako je objavljeno na www.zagreb.hr, Nicola McDermott, australska skakačica u vis hrvatskih korijena, četvrta na aktualnoj svjetskoj ljestvici, bit će glavna suparnica vodećoj svjetskoj visašici Juliji Levčenko.

- Moja baka i djed su iz Blata na Korčuli, a ja sam s osam godina na YouTubeu s velikim uzbuđenjem gledala nastupe Blanke Vlašić. Zato je za mene sutrašnje natjecanje poseban događaj. Osobni rekord mi je 198 cm i sretna sam što ću u nadmetanju s najboljim svjetskim visašicama imati prigodu poboljšati taj rezultat. Preskočim li dva metra, neće biti moguće izbrisati osmijeh s moga lica - rekla je McDermott.

Amel Tuka, svjetski doprvak na 800 metara i prošlogodišnji pobjednik Hanžekovićevog memorijala i ove je godine u odličnoj formi.

- Imao sam ove sezone samo tri utrke i sad se pomalo vraćam u normalno stanje. Iskoristit ćemo Hanžekovićev memorijal za popravljanje svojih najboljih ovogodišnjih rezultat jer smo svi u jako dobroj formi. Ja očekujem najbržu utrku sezone na svijetu, a s obzirom na vrlo jaku konkurenciju vjerujem da bi mogao pasti i rekord mitinga. Istaknuo bih i važnost Hanžekovićevog memorijala za atletiku u našoj regiji jer nam je ovaj miting svima visoko podigao letvicu još na početku naših karijera - rekao je Tuka.

Ramil Guliyev, europski i bivši svjetski prvak na 200 metara, upravo je rekordnom utrkom u Zagrebu 2015. započeo svoj pobjednički niz. U utorak će trčati 100 metara.

- Ova je sezona drukčija za sve, ja jedno vrijeme uopće nisam mogao ozbiljno trenirati jer sam tri do pet dana tjedno bio u karanteni. Imam samo pet utrka ove godine, no ovo je za mene sretan stadion, tu sam prije pet godina istrčao osobni rekord i vjerujem da će i moj sutrašnji rezultat na 100 metara biti dobar - bio je optimističan Guliyev.

Naša Sara Kolak, olimpijska pobjednica u bacanju koplja, morala je zbog ozljede nožnog palca otkazati nastup na zagrebačkom mitingu.

- Već nekoliko mjeseci imam problema s nožnim palcem, propustila sam zbog toga i dosta treninga, utjecalo mi je to na tehniku i na stanje cijelog tijela. Daleko sam od prave forme, no imala sam priliku ipak nastupiti na nekoliko mitinga, znam što moram popraviti i fokusirana sam na sljedeću godinu. Žao mi je što ove godine neću moći nastupiti na Hanžekovićevom memorijalu, ali ću sutra biti na stadionu, navijati i uživati - rekla je Sara.

Sandra Perković, naša olimpijska pobjednica u bacanju diska i osmerostruka pobjednica Hanžekovićevog memorijala, ovog ljeta nije nastupila ni na jednom mitingu.

- Bila je ovo luda godina i nismo se od početka znali nositi sa svim problemima. Vjerovali smo da sezona neće propasti, ali nismo znali da će sve to s koronavirusom ovoliko trajati. Snalazili smo se, imali uspone i padove. Ljudi ne znaju što se događa u glavama nas koji na Olimpijskim igrama očekujemo medalje i za njih se spremamo godinama, pa ti onda neka više sila sve to oduzme. Sretna sam da je Hanžek ipak organiziran i što se, eto, vraćam na bacalište. Mislila sam da ću 70. Hanžekovićev memorijal obilježiti hicem preko 70 metara, no to sada nije realno očekivati. Hicem preko 65 metara dokazala bih, međutim, da sam i dalje u samom svjetskom vrhu - pojasnila je Sandra svoja očekivanja.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić govorila je o organizaciji mitinga u doba pandemije i statusu Hanžekovićevog memorijala u svijetu atletike.

- Ova godina je bila drukčija za sve, a mi smo zahvalni što možemo na bilo koji način održati ovaj jubilarni 70. Hanžekovićev memorijal. Od ove smo godine dio Continental Tour Gold serije i zahvaljujući kontinuiranoj podršci Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića osobno dosegnuli smo visoku svjetsku razinu i borimo se s gradovima koji imaju puno veći budžet i puno bolje objekte. No Hanžekovićev memorijal je prepoznatljiv u svijetu i ima tradiciju kakvu malo tko ima. Sretni smo što su nam se sportaši odazvali usprkos crvenim listama na kojima se nalazimo i očekujemo na mitingu opet vrhunske rezultate. Velik je interes sportske javnosti i svjetskih televizija za ovaj miting - rekla je direktorica mitinga.

Naposljetku, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić zahvalio se svim atletičarkama i atletičarima koji su u aktualnoj situaciji došli na miting.

- Organizirati miting u ovakvim uvjetima podvig je ravan usponu na Mt. Everest. Zato mi preostaje samo još jednom zahvaliti organizatorima na čelu s Ivanom Brkljačić. Ispričavam se mojim sugrađanima što ove godine neće moći pohoditi priredbu u velikom broju pa ih pozivam da gledaju miting oba dana na HTV2 - rekao je gradonačelnik Bandić, a što je uz ostale izjave objavljeno na web stranici Grada Zagreba.

Zbog strogih epidemioloških mjera nošenje zaštitnih maski je obavezno za sve osim za sportaše.

Da podsjetimo, veliko priznanje za atletiku i hrvatski sport stiglo je iz Monte Carla 23. studenog 2019. na predstavljanju WA Continental Toura, u sklopu gala večeri i svečane dodjele nagrada za najbolje svjetske atletičare, kada je istaknuto da će WACT okupljati europske mitinge s najstarijom tradicijom te memorijale koji nose imena legendi sporta. Tom prilikom je zagrebački Hanžekovićev memorijal, jedan od najvećih sportskih događaja, dobio još jedno veliko međunarodno priznanje ulaskom u kategoriju najvažnijih svjetskih atletskih mitinga - WA Continental Tour, u najprestižnijoj Zlatnoj razini.

Inače, Memorijal Borisa Hanžekovića već se desetljećima organizira na najvećoj međunarodnoj razini. Tako je 2000. godine postao dio IAAF Grand Prix, a 2010. godine započeo je svoje članstvo u kategoriji IAAF World Challenge, da bi se u studenom 2019. etablirao unutar novog koncepta natjecanja World Athletics Continental Toura. Uvrštavanjem u navedenu razinu novog natjecanja odano je priznanje Zagrebačkom mitingu, koji već 70 godina oduševljava zagrebačku publiku vrhunskim rezultatima najboljih svjetskih atletičara.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti