IN MEMORIAM Posljednji ispraćaj Srećka Štiglića, sudionika Olimpijskih igara u Münchenu

Bio je proglašen najboljim atletičarem Hrvatske 1971. i 1972. godine, dok je na prvom prvenstvu samostalne Hrvatske 1992. osvojio naslov prvaka u bacanju kladiva

 

Kako su ovih dana objavili mediji, u Zagrebu je prošlog četvrtka, 10. rujna 2020., u 78. godini života preminuo istaknuti hrvatski bacač kladiva i olimpijac Srećko Štiglić.

Posljednji ispraćaj bio je u utorak, 15. rujna na zagrebačkom Krematoriju, upravo na dan obilježavanja jubilarnog 70. izdanja Hanžekovićevog memorijala, jednog od najvećih sportskih događaja, koji je od prošle godine dobio još jedno veliko međunarodno priznanje ulaskom u kategoriju najvažnijih svjetskih atletskih mitinga - WA Continental Tour, u najprestižnijoj Zlatnoj razini.

Štiglić je rođen 11. lipnja 1943. u Zagrebu, a tijekom karijere bio je član zagrebačkih atletskih klubova Dinamo od 1957., a potom i Mladosti. Ipak je veći trag ostavio u Dinamu, u kojem  je stekao status jednog od najuspješnijih Dinamovih atletičara svih vremena. Sudionik je Olimpijskih igara 1972. u Münchenu, gdje je u bacanju diska zauzeo 14. mjesto, dok je na Mediteranskim igrama u bacanju kladiva osvojio tri medalje, i to: brončanu u Izmiru 1971., zlatnu 1975. u Alžiru te brončanu na MI 1979. u Splitu. Bio je višegodišnji hrvatski rekorder u bacanju kladiva, a hicem od 71,36 metara  četvrti je na listi svih vremena u Hrvatskoj i prvi hrvatski bacač kladiva koji je prebacio daljinu od 70 metara, 1972. godine. Odlične rezultate postizao je i na balkanskim prvenstvima, a sudjelovao je i na europskim prvenstvima te 68 puta nastupio za atletsku reprezentaciju Jugoslavije. Bio je proglašen najboljim atletičarem Hrvatske 1971. i 1972. godine, dok je na prvom prvenstvu samostalne Hrvatske 1992. osvojio naslov prvaka u bacanju kladiva. Nakon završetka aktivne atletske karijere uspješan je bio i u natjecanjima veterana, a mnogi će ga pamtiti i kao uglednog i uspješnog zagrebačkog obrtnika.

 

Autor: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti