SPORTSKO DRUŠTVO INVALIDA 'HRABRI' Na ovogodišnjem turniru 'Prijateljstvo' IOK Zagreb osvojio prvo mjesto u konačnom poretku

Sportsko društvo invalida 'Hrabri' osnovano je 21. ožujka 1969. godine s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom svih kategorija, ukazujući im da su sport i rekreacija u funkciji psihofizičke rehabilitacije koja će im pomoći u svakodnevnom životu i radu

Sportsko društvo invalida Hrabri

 

U organizaciji Sportskog društva invalida 'Hrabri' ove godine na tradicijskom turniru u sjedećoj odbojci 'Prijateljstvo', održanom u Zagrebu, Kušlanova 59a, dana 20. listopada,  u konačnom poretku mjesta su osvojili IOK Zagreb – juniori, IOK Zagreb – seniori, SDI Hrabri i KISO Hrabri – žene, ujedno četiri ekipe koje su jedine sudjelovale zbog mjera koje su još uvijek na snazi radi pandemije koronavirusa.

- Svake godine redovito organiziramo međunarodni turnir u sjedećoj odbojci pod nazivom 'Prijateljstvo'. Zbog pandemije smo prinuđeni smanjiti broj sudionika, tako da smo ove godine organizirali turnir 20. listopada 2020. s učešćem četiri udruge, a sve sa ciljem neprekidanja tradicije koja traje već 48 godina. Turnir ima svoju poruku - animirati mlade osobe s invaliditetom, posebno žene da se uključe u sport, napredovanje do reprezentativnih nastupa, nastupe na europskim, svjetskim i paralimpijskim igrama - stoji u priopćenju Sportskog društva invalida 'Hrabri', potpisanom od strane tajnika Zorana Stojanovića.

Sjedeća odbojka

 

Sportsko društvo invalida 'Hrabri' osnovano je 21. ožujka 1969. godine s ciljem okupljanja osoba s invaliditetom svih kategorija, ukazujući im da su sport i rekreacija u funkciji psihofizičke rehabilitacije koja će im pomoći u svakodnevnom životu i radu.

- Tu zadaću nastavljamo i danas s brojnošću od preko stotinu članova među kojima imamo gotovo sve kategorije invalidnosti. Za osobe s invaliditetom sportsko-rekreativne aktivnosti znače znatno više od same razonode. Te aktivnosti su dalekosežnog značaja za psihofizičko prilagođavanje osoba s invaliditetom, za njihovu pobjedu nad vlastitim osjećajem nesposobnosti i za vlastitu socijalnu integraciju. Svojom smo aktivnošću motivirali mnoge od njih na način da su u svojim sredinama od Dubrovnika do Vukovara osnovali sportske udruge. Također, među članstvom imamo i višestruke nosioce olimpijskih, svjetskih i europskih odličja i medalja. Najaktivniji klub je sjedeća odbojka, koja se redovito natječe u Hrvatskoj ligi, kao i na mnogim međunarodnim turnirima - kažu 'Hrabri'.

Sjedeća odbojka

 

Inače, Sportsko društvo invalida 'Hrabri' svečanom akademijom 21. ožujka 2019. obilježilo je 50. obljetnicu te su tom prilikom uručili priznanja zaslužnim pojedincima i udrugama. Društvo 'Hrabri' okuplja članove u sedam klubova u sljedećim sportovima: sjedeća odbojka (muška i ženska ekipa), kuglanje, streljaštvo, stolni tenis, mali nogomet, plivanje i pikado. Najveći broj članova uključen je u sjedeću odbojku, gdje se natječu u Hrvatskoj ligi koja broji dvanaest klubova, kao i na raznim domaćim i međunarodnim turnirima. Uz to puno članova je i u kuglanju, gdje se natječu u Ligi 'zdravih osoba', Druga hrvatska liga Centar.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić