SPORT U DOBA KORONE U Natatoru svi plivači s invaliditetom mogu postići svoj puni potencijal

Lockdown smo iskoristili za jačanje kapaciteta i stjecanje novih kompetencija naših trenera i plivača kroz online edukacije u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom, rekla je naša proslavljena paraolimpijka Ana Sršen

Plivački klub Natator

 

Koronavirus je u jednom trenu u potpunosti zaustavio sport, otkazana su natjecanja, promijenjen je način treniranja, a kakva je situacija danas provjerit ćemo u sportskim klubovima osoba s invaliditetom.

Danas je s nama Plivački klub Natator kojeg je osnovala hrvatska paraolimpijka Ana Sršen 2003. godine. Glavni cilj bio je stvoriti klub jednakih mogućnosti za sve osobe koje žele plivati.

PK Natator jedan je od naših najuspješnijih plivačkih klubova čiji plivači nastupaju na paraolimpijskim igrama, te su osvajači medalja na europskim i svjetskim praplivačkim prvenstvima, mediteranskim igrama, europskim igrama mladih, državni su prvaci i rekorderi.

HALLIWICK KONCEPT

Trenere i voditelje plivačkog kluba Natator čini multidisciplinarni tim s višegodišnjim iskustvom u plivanju i u radu s djecom te su obrazovani na Kineziološkom fakultetu, HPS Učilištu, Zdravstvenom veleučilištu i Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu te specijalistički po Halliwickovom konceptu (natator.hr/halliwick) i metodi Freds Swim Academy za dojenčad i mališane.

Od 2003. klub je organizator međunarodnog plivačkog kampa, a od 2006. je organizator seminara za osposobljavanje kadrova po Halliwick konceptu i FSA metodi.

Cilj je stvoriti okruženje u kojem plivači napreduju i u stanju su postići svoj puni potencijal.

- Nažalost, ove godine nismo uspjeli organizirati ZAGREB OPEN 2020. - otvoreno ekipno PH, ali se već sada pripremamo za organizaciju istog u srpnju iduće godine. Želimo ponovo biti dobri organizatori i obraniti titulu ekipnih prvaka i viceprvaka Hrvatske - rekla nam je Ana Sršen, trenerica i direktorica kluba, a kako je sve izgledalo 2019. godine pogledajte na poveznici www.youtube.com/watch?v=KRWtPotDuJ8.

NATATOR U 'NOVOM NORMALNOM'

Kako Natator djeluje u 'novom normalnom' govori nam trenerica  i kineziologinja Miahaela Kiš.

- Od samog početka epidemije mogu reći da smo se vrlo brzo adaptirali na novonastalu situaciju kojom su pogođeni svi sektori našeg društva, pa tako i sport. Mi treneri smo se zaista potrudili motivirati naše članovi da ostanu aktivni, iako prvotno nismo imali mogućnost treniranja na bazenima. No zahvaljujući današnjoj tehnologiji, a koja putem svojih kanala omogućuje komuniciranje na različite načine, uspjeli smo održavati interes naših članova šaljući im treninge, trenirajući s njima preko Zoom platforme, slanjem tjednih izazova.

U 'novom normalnom' treninzi se, prije svega, provode uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, a što podrazumijeva manji broj djece po grupama, nošenje zaštitnih maski itd. No, unatoč svemu, sretni smo i zadovoljni što smo se napokon vratili bazenima te našem primarnom mediju, a to je voda. Plivačice i plivači dolaze s veseljem na trening, te odlaze u iščekivanju novoga. Mogu sa sigurnošću reći da su vrlo dobro prihvatili treniranje u novonastalim uvjetima te još više cijene dobrobiti boravka u vodi i mogućnost sudjelovanja na treningu u bazenu - pojasnila je Kiš.

JAČANJE KLUPSKIH KAPACITETA

- Trenutna epidemiološla situacija uvjetovala je novi organizacijski oblik rada u klubu zbog čega u programe imamo uključeno gotovo pola manje članova od perioda prije epidemije i značajno smanjene prihode od članarina. Uvijek nam je na prvom mjestu zdravlje naših članova i stručnog tima. Zahvalni smo našim članovima što su ostali vjerni klubu i u neizvjesnim trenucima plaćali simboličnu članarinu. Zahvala ide i svim našim donatorima kojima je bilo stalo podržati klub u koji vjeruju.

Rad s vulnerabilnim skupinama, kao što su osobe s najtežim i višestrukim invaliditetima, dojenčad i vrlo mala djeca, od nas zahtijevaju stručnost, puno prilagodbi i inovativnosti. U ovim vanrednim okolnostima uvidjeli smo snagu našeg tima koji se u nekoliko dana prilagodio novim pravilima

- Lockdown smo iskoristili za jačanje kapaciteta i stjecanje novih kompetencija naših trenera i plivača kroz online edukacije u suradnji s Hrvatskim paraolimpijskim odborom.

Klub je od ove jeseni u suradnji s uvaženim stručnjacima organizator online radionica o prehrani u sportu, psihologiji u sportu, itd. U Agenciji za odgoj i obrazovanje i Ministarstvu za odgoj i obrazovanje verificirali smo treći program koji provodimo u klubu. Dobili smo trogodišnju potporu od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U suradnji s LAB360 osmislili smo prijavu za natječaj #BEINCLUSIVE Europske komisije.  U suradnji s Plavo more d.o.o. prošli smo na ERASMUS+ projektu LET'S SWIM u kojemu su nam partneri: Danska, Poljska, Slovenija i Srbija.

Zbog krize nismo otpustili ni jednog od deset stručnih djelatnika koji su zaposleni u klubu,  zahvaljujući potpori za očuvanje radnih mjesta od Središnjeg državnog ureda za sport prva 4 mjeseca epidemije. 50 posto zaposlenih su osobe s invaliditetom, sve bivši plivači iz kluba, čiju zaposlenost sufinacira Zavod za vještačenje profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invalitetom. U partnerstvu s ZOSI -jem privodimo pri kraj projekt Inovativnog zapošljavanja zahvaljujući kojem smo postali najopemljeniji plivački klub u Hrvatskoj Lockdown smo iskoristili kako bi u suradnji s HTID- om redizajnirali, napravili pristupačnijim i informativnijim naše web strance www.natator.hr i www.plivanje-malisana.com.

POSLIJE KIŠE DOLAZI DUGA

 Od ožujka smo korisnici trogodišnjeg programa Jačanja kapaciteta članica Hrvatskog paraolimpijskog odbora čime je prepoznato naše zalaganje da svake godine iznjedrimo najmanje deset natjecatelja u paraplivanju - rekla nam je direktorica Sršen.

- Natjecanje koje nam predstoji je Drugi međunarodni festival plivanja za osobe s invaliditetom 5. prosinca 2020. u Zagrebu. Nadamo se kako će nam epidemiološka situacija biti prijatelj i dozvoliti da se natjecanje održi. Sredinom mjeseca prosinca je predviđeno Klupsko pokazno natjecanje (www.youtube.com/watch?v=LRUP8BoVVyM&t=53s), a kojemu  se najviše vesele naši najmlađi polaznici s ciljem kako bi mogli pokazati što su sve naučili i ono nezaobilazno - otići kući sa medaljom oko vrata i smiješkom na licu – kazala je kineziologinja  Kiš.

- Ovo je samo još jedna u nizu zapreka, a koje su sastavni dio životnog puta. Mnoge smo prošli, nakon njih izašli snažniji i jači, tako ćemo i nakon ovoga. Važno je održati snagu duha i biti strpljiv. Poslije kiše pojavljuje se duga, poslije svakog zalaska – izlazak sunca – poruka je iz Natatora.

Anita Blažinović

 

Autorica  Anita Blažinović

 

Povezane vijesti