OČITOVANJE MINISTARSTVA RADA Sportske Osi udruge mjesecima muku muče zbog uskrate financijskih sredstava

Ministarstvo rada upoznato je sa situacijom opisanom u Vašem upitu te je, sukladno svojim ovlastima, poduzelo mjere kako bi se otklonile poteškoće u provedbi potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koje su usko povezane s tumačenjem naravi sukoba interesa u provedbi ugovora, navodi se u priopćenju

Osi sport, ilustracija

 

Nakon što smo u redakciju zaprimili brojne pritužbe na rad Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, u smislu šutnje i nerješavanja zaista ozbiljne situacije kroz duže razdoblje, u vezi (ne)postupanja Posredničkog tijela druge razine u okviru Zahtjeva za nadoknadom sredstava za razdoblje od 27. rujna 2018. godine do danas, Ugovor UP.02.1.1.08.0003., u postupku provedbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava financiranih kroz Poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport', radi 'sukoba interesa', zamolili smo krajem listopada ove godine navedenu Zakladu i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike za očitovanje.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odgovorila je nekim od sportskih klubova početkom rujna, u smislu da su konačno dobili očitovanje da je zaprimljena uputa od nadležnog ministarstva te da je ista u postupku provjere. Međutim, od tada do danas ponovno šutnja, odnosno nema povratne informacije o rješenju cijele situacije.

Sportski klubovi za osobe s invaliditetom su uslijed dugomjesečnog nerješavanja ove situacije dovedeni u zaista nezavidnu situaciju jer ne mogu provoditi projekte zbog nedostatka financijskih sredstava, iako neki treneri unatoč nemogućim uvjetima održavaju i dalje treninge s osobama s invaliditetom, a uredno i podnose izvješća o radu.

S obzirom na ozbiljnost situacije, a kako se radi o sportskim klubovima kojima prijeti blokada, i to nakon niza godina uspješnog rada i postizanja brojnih medalja i pehara na razini države, zamolili smo za hitno postupanje, uz što hitnije očitovanje kada se može i pod kojim uvjetima očekivati konačan rasplet cijele situacije, na zadovoljstvo svih uključenih strana.

U međuvremenu stiglo je 3. studenog očitovanje od navedenog Ministarstva, iz Kabineta ministra, dok su iz Nacionalne zaklade isti dan obavijestili da je naš upit proslijeđen kolegama u odjelima za programe EU pa će nam uskoro poslati njihovo očitovanje. Unatoč požurnicama, do današnjeg dana još nismo zaprimili očitovanje Zaklade.

- Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020., upoznato je sa situacijom opisanom u Vašem upitu te je, sukladno svojim ovlastima, poduzelo mjere kako bi se otklonile poteškoće u provedbi potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koje su usko povezane s tumačenjem naravi sukoba interesa u provedbi ugovora.

Odmah po saznanju o navedenoj problematici, Upravljačko tijelo izdalo je nadležnom Posredničkom tijelu razine 2 – Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva Uputu o postupanju po prigovorima u postupku provedbe ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava financiranih kroz Poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport' (UP.02.1.1.08), kojom se nadležno Posredničko tijelo razine 2 upućuje da utvrdi i to kod svakog Korisnika pojedinačno, je li isti poduzeo radnje kojima je spriječio mogući sukob interesa, odnosno da se Korisniku omogući da isto obrazloži.

S obzirom na činjenicu da je nadležno Posredničko tijelo razine 2 imalo određene nejasnoće prilikom primjene spomenute Upute, Upravljačko tijelo izdalo je i pojašnjenje predmetne Upute, slijedom čega na način kako to smatra Upravljačko tijelo, više ne postoji zapreka za rješavanje navedene problematike. Sukladno posljednjim zaključcima, Nadležno posredničko tijelo razine 2 u obavezi je bez odgode kontaktirati sve Korisnike obuhvaćene predmetnom problematikom te ispitati mogućnosti nalaženja rješenja, sukladno Uputi i ugovornim obvezama a pritom poštujući sva primjenjiva pravila postupanja u predmetnoj situaciji.

Ističemo kako je Upravljačko tijelo uvijek na raspolaganju svim Korisnicima čiji su projekti financirani u okviru Europskog socijalnog fonda te redovito prati i aktivno sudjeluje u rješavanju svih problema u provedbi ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, uključujući predmetnu problematiku. Vjerujemo kako će u najskorijem roku navedena problematika biti uspješno riješena. Za sva dodatna pitanja ili eventualne nejasnoće stojimo na raspolaganju, kako Vama tako i drugim Korisnicima – stoji u očitovanju kabineta ministra.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti