SPECIAL POWER LEAGUE Hrvatski nogometni savez dobio nagradu za projekt za djecu s teškoćama u razvoju

Projekt Hrvatskog nogometnog saveza 'Special Power League' nominiran je u kategoriji za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, u kojoj je osvojio srebrnu nagradu. Projekt je započeo 2018. godine u suradnji s Akademijom zdravog življenja te s ciljem dodatne integracije djece s teškoćama kroz nogomet i igru

Nogometna lopta

 

Projekt Hrvatskog nogometnog saveza za djecu s poteškoćama u razvoju nagrađen je Uefinom srebrnom nagradom za najbolju grassroots inicijativu za osobe s posebnim potrebama ili osobe s invaliditetom.

Krovna europska nogometa organizacija UEFA i ove je godine tradicionalno dodijelila svoje nagrade za grassroots, koje služe kao priznanja klubovima, savezima i pojedincima koji su se za vrijeme protekle godine istaknuli svojim djelovanje na području promidžbe tzv. grassroots nogometa (nogometa na najširoj razini, uključujući i amaterski nogomet, dječji nogomet te nogomet za osjetljive društvene skupine). Uefine nagrade za grassroots utemeljene su 2010. godine, a ovogodišnje kategorije uključivale su nagradu za najbolji grassroots projekt, nagradu za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, nagradu za najbolji grassroots nogometni klub, nagradu za profesionalni nogometni klub s najistaknutijim djelovanjem na području grassroots nogometa te nagradu za istaknutog pojedinca na području grassrootsa.

Projekt Hrvatskog nogometnog saveza 'Special Power League' nominiran je u kategoriji za najbolju inicijativu na području nogometa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom, u kojoj je osvojio srebrnu nagradu. Projekt je započeo 2018. godine u suradnji s Akademijom zdravog življenja te s ciljem dodatne integracije djece s poteškoćama kroz nogomet i igru. Hrvatski nogometni savez u sklopu je ovog projekta surađivao s brojnim hrvatskim nogometnim klubovima kako bi ih potaknuo na uspostavljanje momčadi za djecu s poteškoćama u razvoju te kako bi zajednički organizirali turnire između navedenih momčadi. Unutar Hrvatskog nogometnog saveza, organizaciju projekta i koordinaciju s preostalim sudionicima predvodio je menadžer za grassroots nogomet Antonio Grahovac.

Uz podršku HNS-a, do sada je održano ukupno osam turnira za djecu s poteškoćama u razvoju, a domaćini turnira bili su klubovi u Puli, Osijeku, Čakovcu, Koprivnici i Zagrebu. U projektu su sudjelovali nogometni klubovi Osijek, Hajduk, Dinamo, Istra 1961, Slaven Belupo i Međimurje, a Hrvatski nogometni savez posebno je ponosan što je broj klubova sudionika rastao svakim turnirom.

Uefina zlatna nagrada u kategoriji inicijativa za osobe s posebnim potrebama ili invaliditetom dodijeljena je talijanskom projektu 'Četvrta kategorija', kroz koji je u Italiji održan prvi značajni nogometni turnir za osobe s  intelektualnin poteškoćama i osobe s mentalnim bolestima te u kojem trenutačno sudjeluje više od 80 profesionalnih nogometnih klubova.

Litavski nogometni savez osvojio je, pak, brončanu nagradu za svoju grassroots inicijativu u dječjim vrtićima, kroz koju profesionalni klubovi i igrači pomažu približiti nogomet djeci s poteškoćama u razvoju.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti