INTERVJU, RATKO KOVAČIĆ Tokyo 2020 je poslao snažnu poruku cijelom svijetu da je dobrobit čovjeka najvažnija

Zaklada Paraolimpijac ovogodišnji Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava virtualnim donacijskim kvizom s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za djecu i mlade s teškoćama u razvoju, a nama je to bio povod za razgovor s predsjednikom Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratkom Kovačićem

Ratko Kovačić

 

Ova godina će, po svemu sudeći, doista biti za zaborav, a područje koje ponajviše osjeti krizu je sport. Kakva su vaša saznanja, kako se parasportaši nose s prisilnom pauzom?

- Da, sportske aktivnosti zbog uvjeta pandemije su u velikom padu, no one se ipak odvijaju kod vrhunskih sportaša, odvijaju se neka natjecanja na državnoj razini, a imamo i određeni priliv novih mladih sportaša koji se uključuju u sport.

S odgodom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, Tokyo 2020 je poslao snažnu poruku cijelom svijetu i postao simbol događaja kojemu je dobrobit čovjeka najvažnija. Tako smo mi i poručili našim paraolimpijskim sportašima da je zdravlje najvažnije. Zadržali smo im postojeće stečene statuse, tako da provode svoje programe u postojećim uvjetima.

No Paraolimpijcima nije lako trenirati, u ovim uvjetima nedostaju velika natjecanja gdje bi se podizala i provjeravala forma, a imamo još kandidata koji bi trebali sudjelovati na kvalifikacijskim natjecanjima.

Jesu li posljedice koronakrize za parasport po nečemu posebno teške, uzevši u obzir, primjerice, i inače slabiju medijsku zainteresiranost za sport osoba s invaliditetom, kao i zdravstvene benefite bavljenja sportom?

- Mi dosada nismo zabilježili da je neki naš sportaš obolio, a obavezno omogućujemo testiranja prilikom odlaska na natjecanja i pripreme u inozemstvo.

Posljedice koronakrize su posebno teške, utječu na sportsku formu Paraolimpijaca i njihov napredak.

Nemogućnost treninga kroz dulje razdoblje za mlade perspektivne sportaše ima velike posljedice na njihov sportski razvoj, a time i na izostanak benefita koje ima sport za osobe s invaliditetom.

Imat ćemo manju uspješnost nego što smo planirali u razvoju i uključivanju mladih sportaša.

Hrvatski su se Paraolimpijci aktivirali slanjem poruka podrške svim sponzorima i partnerima HPO, Ratko Kovačića u kojima su jasno stavili do znanja da ih podržavaju sada kada je to najpotrebnije, baš kao što su sponzori pružali podršku hrvatskim sportašima kada je njima to bilo najpotrebnije.

Poruka je bila jednostavna - paraolimpijci i sponzori su ovdje da jedni drugima daju snagu da krenu dalje. Iako sada fizički nismo zajedno, uskoro ćemo krenuti prema novim pobjedama. Paraolimpijci su se od srca zahvalili sponzorima i partnerima, posebno onima koji su nesebično radili čak i tijekom zaključavanja za sve nas u ovim teškim vremenima. Ne zaslužuju ništa manje od iskrene zahvalnosti, divljenja i podrške. Željeli smo da znaju da ćemo zajedno uspjeti i da znaju da su paraolimpijci s njima.

Mali znak pažnje puno je pridonio jačanju odnosa s dugogodišnjim i novim sponzorima. Također, video poruke dijelili su svi sponzori NPC Hrvatska na društvenim mrežama, neki od njih uključili su ovu poruku u svoje interne biltene ili osobne e-mailove svojim zaposlenicima. Slijedom toga, ova je akcija dospjela u oči šire publike što je rezultiralo povećanom sviješću o brandu za hrvatske paraolimpijce.

Što krovne organizacije, poput Hrvatskog paraolimpijskog odbora mogu učiniti da umanje štetu?

- Pandemija, izolacija i odgađanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara promijenili su svakodnevicu svih hrvatskih sportaša, posebno onih koji su svoj plan tempirali za Tokyo 2020. Hrvatski paraolimpijski odbor je u skladu s tim napravio promjene u planiranim aktivnostima i iskoristio dodatno vrijeme za pružanje sadržaja, što će biti od velike koristi sportašima i ostalim dionicima uključenim u paraolimpijski sport u vrijeme poslije covid-krize.

Dok čekamo Paraolimpijske igre 2021. u Tokiju, primijenili smo malo drugačiji pristup pripremama naših sportaša kroz 'mrežne' radionice, komunikacijske aktivnosti i provedbu specijaliziranih video treninga za osobe s invaliditetom.

Isto tako u postojećim uvjetima nastavili smo razvojne programe te jačanje stručnih kapaciteta naših članica kako bi omogućili uključivanje u sport novih mladih sportaša.

Svi zainteresirani mogu se javiti najbližem gradskom ili županijskom sportskom savezu osoba s invaliditetom.

Nastavno na prethodno pitanje, organizira Zaklada Paraolimpijac organizira virtualni donacijski kviz općeg znanja s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za podizanje kvalitete života djece i mladih s teškoćama u razvoju. Recite nam više o tom događaju.

- Zaklada Paraolimpijac tradicionalno od 2011. godine organizira donacijsku Gala tematsku večeru, dakle ove godine bi to bila jubilarna deseta, ali zbog uvjeta u kojim se nalazimo ove godine organiziramo virtualni donacijski kviz koji će se održati na Međunarodni dan osoba s invaliditetom u četvrtak, 3. prosinca u 15 sati pod moderatorskom palicom Morane Zibar te uz potporu naša dva Paraolimpijca Ivana Katanušića i Matije Sloupa. Pozivam vas da se uključite u virtualni donacijski kviz Zaklade paraolimpijac.

Prijaviti se mogu pojedinci i kompanije na našoj web stranici www.paraolimpijac.hr ili nam mogu pisati putem e-maila na paraolimpijac@hpo.hr. Pozivnica s uputama je dostupna i na društvenim mrežama. Pitanja su iz općeg znanja, sastavila ih je Morana Zibar. Natjecatelji će igrati u pojedinačnoj konkurenciji, dok će za kompanije i ostale timove biti otvoren i ekipni dio natjecanja, gdje će rezultati svakog člana tima ulaziti u ukupan prosjek timskih bodova. Event će se održati uživo preko YouTube kanala, a za kviz ćemo koristiti online platformu koja je posebno prilagođena za ovakve evente.

Za kraj, a uz nadu da će se sve vratiti u normalu iduće godine, kakva su vaša očekivanja od Paraolimpijskih igara u Tokiju - je li nam pauza povećala apetit za odličjima?

- Ja kao sportaš ne mogu zamisliti da se Olimpijske i Paraolimpijske igre ne održe te duboko vjerujem da će Paraolimpijske igre sljedeće godine postati simbol suradnje i inovativnosti u suzbijanju pandemije te se već sada radujem da zajedno s hrvatskim paraolimpijcima na ljeto 2021. u Japanu slavimo sportski duh i duh čovječnosti.

U ovom trenutku imamo evidentne paraolimpijske kandidate u pet sportova. Ambicije su velike, a ja vjerujem u naše paraolimpijce, vjerujem da će nas oduševiti odličnim nastupima na Paraolimpijskim igrama Tokyo 2020.

Damir-Fatušić

 

Razgovarao: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti