MEMORIJALNI TURNIR Održan prvi dio I. Međunarodnog Vlado Požežanac Para Taekwondo Opena

Zbog trenutne epidemiološke situacije, I. Međunarodni Vlado Požežanac Para Taekwondo Open održava se dvojako - natjecanje u formama održalo se 19. prosinca online, a natjecanje u borbama održat će se 26. prosinca u Combat centru Zagreb, ako to dozvole epidemiološke mjere

Vlado Požežanac Open

 

Iako nas je Vlado Požežanac napustio bolno prerano, čovjek njegove ostavštine i njegovih kvaliteta doista živi vječno. Da je tako, potvrdili su nam Taekwondo klub osoba s invaliditetom URIHO i Hrvatski para taekwondo savez organizacijom I. Međunarodnog Vlado Požežanac Para Taekwondo Opena.

- Izvrstan trener zna zadržati, motivirati i održavati svoje sportaše. Sposoban je svojim trenerskim talentom stvoriti svijet unutar svijeta. Vlado je bio izvrstan trener. Uvijek je znao što sportašima treba. Trener Vlado bio je drugačiji, unatoč svim životnim izazovima i udarcima, bio je posvećen svojim učenicima. Vjerovao je u ljude, vjerovao je da granice ne postoje i da svatko zaslužuje šansu, kako u životu, tako i u sportu. Uvijek je isticao vrijednosti, uvijek pozivao na empatiju i prihvaćanje različitosti. Taekwondo za njega nije bio samo treniranje ili bavljenje sportom. Bio je to način postojanja, definitivno način i smisao života. Stvorio je svijet vrijednosti za svoje učenike. Oni koji su ušli u taj svijet zauvijek će ga nositi u svojim srcima - kažu organizatori opisujući čovjeka čije ime nosi ovaj memorijalni turnir.

- Unatoč mnogim nedaćama i poteškoćama na para taekwondo putu, nikada nije odustao od svojih učenika i njihovih potreba. Nikad mu nije bilo teško učiniti sve što je moguće za svoje učenike. Iako je u životu pobijedio u mnogim bitkama, bitku je izgubio s teškom bolešću. Borio se s velikom strašću i do posljednjeg daha bilo je teško povjerovati da može umrijeti. Međutim, Vlado je umro od teške bolesti 13. lipnja 2019. Svoj doprinos svima nam je ostavio u nasljeđe. Svi mi širom svijeta koji smo poznavali Vladu nosimo u sebi mnogo uspomena. Hvala mu.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, I. Međunarodni Vlado Požežanac Para Taekwondo Open održava se dvojako - natjecanje u formama (poomsae) održalo se 19. prosinca online, a natjecanje u borbama (kyorugi) održat će se 26. prosinca u Combat centru Zagreb, ako to dozvole epidemiološke mjere.

O rezultatima ćemo detaljnije pisati nako što završi i drugi dio turnira, ali valja napomenuti da je u cjelodnevnom natjecanju u formama nastupilo čak 117 boraca, a u konkurenciji od 12 zemalja Hrvatska trenutno uvjerljivo drži prvo mjesto, dok je među 29 timova Taekwondo klub osoba s invaliditetom URIHO odličan drugi.

-  Pripreme za natjecanje bile su dugotrajne i iscrpljujuće. Natjecanje je isprva bilo planirano za početak godine, no kako se dogodila korona, natjecanje smo odlučili održati na jesen. I onda opet korona i mnoštvo silnica koje su se trudile spriječiti nas u naumu da organiziramo velebno natjecanje, baš onakvo kakvo Vlado zaslužuje - kaže glavna organizatorica Martina Peranović.

- Odustala sam od natjecanja za ovu godinu. No u nekoliko dana sve se okrenulo. Ljudi do kojih mi je stalo nisu me podržali u želji da odustanem. I u samo nekoliko dana došla je vijest da će pokrovitelji natjecanja uz Ministarstvo turizma i sporta, biti i gradonačelnik Bandić i Ministarstvo branitelja. Bio je to znak da ipak idemo dalje. Glavom kroz zid, ali znam da bi i Vlado tako.

-  Bez obzira na početne probleme s prijenosom, natjecanje je održano po najvišim standardima, suci su koncentrirano izdržali pritisak i objektivno odradili svoj dio posla besprijekorno, na čemu im se od srca zahvaljujem. Zahvaljujem se i cijelom timu bez kojeg sve ovo ne bi bilo moguće kao i natjecateljima i trenerima iz cijelog svijeta koji su sudjelovali u ovom za mnoge od nas najznačajnijem ovogodišnjem sportskom, ali i životnom događaju - zaključuje Martina.

Dok se nadamo boljoj epidemiološkoj slici i očekujemo drugi dio turnira, pozivamo vas da pogledate In Memoriam video kojim je i otvoren I. Međunarodni Vlado Požežanac Para Taekwondo Open.

 

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti