HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Teška godina za sportaše s invaliditetom

Hrvatska trenutačno ima devet evidentnih kandidata za nastup na 16. Paraolimpijskim igrama i to u paraatletici, paraplivanju, parataekwondou, paraboćanju i para stolnom tenisu, a do kraja kvalifikacija ta brojka bi se mogla popeti do njih dvadesetak

HPO, ilustracija

 

Protekla 2020. bila je iznimno teška za sport osoba s invaliditetom. Većina sportskih natjecanja je otkazana zbog epidemije. Za godinu dana su odgođena Paraolimpijske igre u Tokiju, ali i brojne kvalifikacije. Međunarodni olimpijski odbor (IPC) organizirao je brojne radionice te najavio pokretanje telefonske linije za mentalno zdravlje paraolimpijaca kako bi što lakše prebrodili ovu krizu, objavio je HPO.

U veljači, prije zatvaranja, na Sljemenu je održano finale Europskog kupa u alpskom paraskijanju u tehničkim disciplinama. U konkurenciji slijepih i slabovidnih broncu u slalomu je osvojio Damir Mizdrak, (vodič M.Koch), dok je Lovro Dokić bio treći u kategoriji stojećih skijaša. U ožujku je paraolimpijac Bruno Bošnjak u banked slalomu u utrci Svjetskog kupa u u španjolskoj La Molini osvojio zlatno odličje.

HPO je tijekom ove godine pokrenuo kampanju #JesteLiUvijekVjerni, koja se odnosi na osvještavanje i informiranje šire javnosti o sportskim uspjesima hrvatskih paraolimpijaca ususret Paraolimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

U srpnju je u Splitu održano 26. Parastolnotenisko prvenstvo Hrvatske na kojem su slavili igrači zagrebačkog Uriha ispred samoborske Sinergije i Karlovca. U rujnu je održano u Splitu 23. Otvoreno pojedinačno i ekipno paraatletsko prvenstvo Hrvatske. U ekipnoj konkurenciji novi-stari prvaci su paraatletičari Agrama iz Zagreba, drugoplasirani su bili članovi Odiseja iz Kutine, dok je treće mjesto zauzela ekipa URIHO-a iz Zagreba.

Od pojedinačnih rezultata istaknimo Anu Gradečak iz AKOSI Odiseja iz Kutine koja je u kategoriji paaratletičarki niskim rastom, F41, u kugli s daljinom od 7,87 m postavila najbolji europski rezultat. Velimir Šandor bacio je disk na 19,40 m što je druga daljinu na ovogodišnjim svjetskim tablicama. Miljenko Vučić koji je u kategoriji slijepih bacača diska s daljinom od 34,48 m postavio novi državni rekord. Ivan Katanušić je bacio disk na izuzetno dobru daljinu od 57,58 m. Svakako treba istaknuti skok u dalj Mikele Ristoski od 5,45 m, Radovana Halasa u bacanju čunja od 27,81 m čime je ispunio kvalifikacijsku normu za POI Tokio te Vladimira Gašpara koji je koplje bacio na 34,72 m.

Hrvatska trenutačno ima devet evidentnih kandidata za nastup na 16. Paraolimpijskim igrama i to u paraatletici, paraplivanju, parataekwondou, paraboćanju i para stolnom tenisu, a do kraja kvalifikacija ta brojka bi se mogla popeti do njih dvadesetak.

Anita Blažinović

 

Autorica: Anita Blažinović

 

Povezane vijesti