ZABRINJAVAJUĆE Sportske udruge i klubovi za osobe s invaliditetom i dalje uskraćene za financijska sredstva

Problematika ostaje i dalje aktualna jer Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva još uvijek provodi 'postupak provjere' radi sukoba interesa samih korisnika, a očitovanja nema već mjesecima

Dijete s teškoćama, sport, ilustracija

 

Iako smo već u drugoj polovici siječnja, sportske udruge i klubovi za osobe s invaliditetom na nacionalnoj razini muku muče s financijama. Iako su trebali već biti isplaćeni za odrađeni rad, cijelu situaciju itekako koči Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva – zbog sukoba interesa korisnika.

Dugomjesečna šutnja i (ne)postupanje Posredničkog tijela druge razine u okviru Zahtjeva za nadoknadom sredstava za razdoblje od 27. rujna 2018. godine do danas, Ugovor UP.02.1.1.08.0003., u postupku provedbe Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava financiranih kroz Poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport', radi 'sukoba interesa', mnoge korisnike jednostavno već dovodi do očajanja. Naime, sportski klubovi i udruge za osobe s invaliditetom uslijed dugomjesečnog nerješavanja ove situacije ne mogu provoditi projekt zbog nedostatka financijskih sredstava, iako neki treneri unatoč nemogućim uvjetima održavaju i dalje treninge s osobama s invaliditetom, a uredno i podnose izvješća o radu. Mnogima prijeti i blokada, i to nakon niza godina uspješnog rada i postizanja brojnih medalja i pehara na razini države.

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odgovorila je svojevremeno nekim od sportskih klubova početkom rujna, u smislu da su konačno dobili odgovor da je zaprimljena uputa od nadležnog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te da je ista u postupku provjere. Međutim, od tada do danas ponovno šutnja, odnosno nema povratne informacije o rješenju cijele situacije.

Zbog pritužbi sa svih strana, još u listopadu 2020. zatražili smo hitno postupanje, uz očitovanje kada se može i pod kojim uvjetima očekivati konačan rasplet cijele situacije, na zadovoljstvo svih uključenih strana. U međuvremenu stiglo je 3. studenog očitovanje od navedenog Ministarstva, iz Kabineta ministra, dok su iz Nacionalne zaklade isti dan obavijestili da je naš upit proslijeđen kolegama u odjelima za programe EU pa će nam uskoro poslati njihovo očitovanje. Unatoč požurnicama, do današnjeg dana još nismo zaprimili očitovanje Zaklade.

Kao što smo već objavili tekst u studenom 2020., Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Upravljačko tijelo Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014.-2020., upoznato je sa situacijom te je, sukladno svojim ovlastima, poduzelo mjere kako bi se otklonile poteškoće u provedbi potpisanih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava koje su usko povezane s tumačenjem naravi sukoba interesa u provedbi ugovora. Naime, odmah po saznanju o navedenoj problematici, Upravljačko tijelo izdalo je nadležnom Posredničkom tijelu razine 2 – Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva Uputu o postupanju po prigovorima u postupku provedbe ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava financiranih kroz Poziv 'Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz šport' (UP.02.1.1.08), kojom se nadležno Posredničko tijelo razine 2 upućuje da utvrdi i to kod svakog Korisnika pojedinačno, je li isti poduzeo radnje kojima je spriječio mogući sukob interesa, odnosno da se Korisniku omogući da isto obrazloži.

Utvrđeno je da je, s obzirom na činjenicu da je nadležno Posredničko tijelo razine 2 imalo određene nejasnoće prilikom primjene spomenute Upute, Upravljačko tijelo izdalo i pojašnjenje predmetne Upute, slijedom čega na način kako to smatra Upravljačko tijelo, više ne postoji zapreka za rješavanje navedene problematike. Kabinet ministra u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike očitovao nam se još 3. studenog 2020. da je sukladno posljednjim zaključcima, nadležno posredničko tijelo razine 2 u obavezi bez odgode kontaktirati sve korisnike obuhvaćene predmetnom problematikom te ispitati mogućnosti nalaženja rješenja, sukladno Uputi i ugovornim obvezama, a pritom poštujući sva primjenjiva pravila postupanja u predmetnoj situaciji.

Kako saznajemo od korisnika, među kojima je i URIHO, isti su dostavili potpisane izjave od osoba koje su navodno u 'sukobu interesa' zajedno uz očitovanja na prigovor u vezi Ugovora 'Tjelesna aktivnost osoba s invaliditetom – URIHO' još 8. prosinca 2020., a postupak provjere je još uvijek u tijeku u Zakladi.

Sve u svemu, korisnici su već godinu dana bez odgovora, onemogućeni su im sastanci. Traže isplatu plaća za odrađeni, a nepriznati rad prema dostavljenim ZNS-ovima. Istaknimo da je 12. siječnja 2021. u URIHO-u zaprimljeno poštom odobrenje potraživanih sredstava ZNS-a broj 6 od 26. ožujka 2020., koje su već prije zaprimili, i to 15. lipnja 2020. godine, ali isplate financijskih sredstava i dalje nema. Iz Zaklade su protumačili da je došlo do ponovnog slanja ZNS-a 6 iz razloga što je prošle godine u to vrijeme bilo razdoblje prvog lockdowna pa je sva administrativna redovna pošta iz tog vremenskog razdoblja poslana početkom siječnja ove godine.

Problematika ostaje i dalje aktualna jer Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva još uvijek provodi 'postupak provjere' radi sukoba interesa samih korisnika, a očitovanja nema već mjesecima.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić