FIBA Hrvatski košarkaši saznali potencijalne suparnike u Tokiju

Hrvatsku reprezentaciju od nastupa u Tokiju dijele Tunis i Brazil, a potom i jedna ili dvije reprezentacija iz druge skupine koje bi izabranike Veljka Mršića čekati u potencijalnom polufinalu i finalu

Hrvatski košarkaši za vrijeme intoniranja himne.

 

Uspiju li se kvalificirati za Olimpijske igre na turniru u Splitu, hrvatski košarkaši će u Tokiju igrati u skupini B zajedno s Australijom, Nigerijom i pobjednikom kvalifikacijskog turnira u Beogradu, gdje je najveći favorit reprezentacija Srbije, odlučeno je ždrijebom održanim u sjedištu Međunarodne košarkaške federacije (FIBA) u švicarskom Miesu.

Hrvatsku reprezentaciju od nastupa u Tokiju dijele Tunis i Brazil kao momčadi s kojima će se susresti u grupnoj fazi kvalifikacijskog turnira u Splitu, a potom i jedna ili dvije reprezentacija iz druge skupine koje bi izabranike Veljka Mršića čekati u potencijalnom polufinalu i finalu, a to su Njemačka, Rusija i Meksiko. Splitski turnir, kao i preostala tri kojima su domaćini Beograd, Kaunas i kanadska Victoria, na rasporedu su od 29. lipnja do 4. srpnja.

Za olimpijske igre u Tokiju promijenjen je format natjecanja, kako u muškoj, tako i u ženskoj konkurenciji. Umjesto dosadašnjeg, u kojem je 12 reprezentacija bilo podijeljeno u dvije skupine po šest, gdje su četiri najbolje iz grupne faze nastavljale natjecanje u četvrtfinalu po nokaut sustavu, novim sustavom su ekipe podijeljene u tri skupini po četiri.

Prve dvije reprezentacije iz svake od tri skupine plasirat će se u četvrtfinale, a pridružit će im se i dvije najbolje od tri trećeplasirane ekipe. Tim sustavom svaka utakmica grupne faze još više dobiva na važnosti, a za osvajanje olimpijskog odličja sada je potrebno odigrati šest umjesto dosadašnjih osam utakmica.

Poludirigiranim ždrijebom su u FIBA-i nastojali ravnomjerno rasporediti kvalitetu po skupinama. Tako će u skupini A turnira za košarkaše igrati reprezentacija SAD-a koja će u Tokiju tražiti put prema četvrtom uzastopnom olimpijskom zlatu, Francuska, Iran i pobjednik kvalifikacijskog turnira u Kanadi, gdje su najveći favoriti Grci, uz domaćina Kanadu, Češku i Tursku.

U skupini C će igrati aktualni svjeski prvaci i doprvaci, Španjolska i Argentina, domaćin Japan te pobjednik kvalifikacijskog turnira u Kaunasu, gdje je najveći favorit Litva, a prijetit će joj Slovenija, ako nastupi u najjačem sastavu.

Kod košarkašica je kvalifikacijski proces završen, a ždrijebom je određeno da će se u skupini A natjecati Južna Koreja, Srbija, Kanada i Španjolska. Skupinu B činit će Nigerija, Japan, Francuska i SAD, a u skupini C su Australija, Portoriko, Kina i Belgija.

Košarkaška natjecanja na Olimpijskim igrama u Tokiju započet će 25. srpnja, dva dana nakon svečanog otvaranja, a završit će 8. kolovoza, posljednjeg dana Igara.

Autor: Hina

 

Povezane vijesti