ŠPORTSKI SAVEZ OSOBA S INVALIDITETOM GRADA RIJEKE Najava webinara u sklopu projekta SP.HE.RE

Cilj projekta SP.HE.RE - Sport Healing Rehabilitation poticanje je tjelesne aktivnosti u programima psihijatrijske rehabilitacije, kroz definiranje i dijeljenje sportskog znanstvenog protokola kojeg poboljšavaju psihijatri i akademski istraživači

Logo projekta.

 

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke najavio je na Facebook stranici webinar u sklopu projekta SP.HE.RE, i to za 26. veljače 2021. godine.

- Cilj projekta SP.HE.RE - Sport Healing Rehabilitation poticanje je tjelesne aktivnosti u programima psihijatrijske rehabilitacije, kroz definiranje i dijeljenje sportskog znanstvenog protokola kojeg poboljšavaju psihijatri i akademski istraživači. Protokol će omogućiti identifikaciju najprikladnijeg sporta za psihijatrijske pacijente s različitim dijagnozama i pozadinama, kako bi se poboljšalo njihovo psihofizičko stanje - pojašnjeno je.

Projekt je usmjeren na sve osobe s problemima mentalnog zdravlja, kao što su depresija, anksioznost, bipolarni poremećaji, shizofrenija i drugo, u cilju poboljšanja kvalitete života, zdravlja i dobrobiti te zaštite njihovih prava, dostojanstva, kao i ostvarivanja inkluzije, kroz stvaranje terapijskih programa koji mogu kombinirati tjelesnu aktivnost i sport zajedno s psihijatrijskom rehabilitacijom.

- Sport i tjelesna aktivnost, kao i njihove povezane metode obuke, vrlo su slične psihijatrijskoj rehabilitaciji jer uključuju mnoge terapijske vrijednosti: lako su dostupne, potiču samopoštovanje i samosvijest, pomažu izgraditi samopouzdanje i osjećaj pripadnosti te potiču socijalizaciju, pripadnost skupini i jačanje društvenog povjerenja. Projekt promiče tjelesnu aktivnost i bori se protiv socijalne isključenosti često povezanom s društvenom stigmatizacijom, koja još uvijek postoji kad su u pitanju mentalne bolesti - navodi se.

Vodeći partner projekta je European Culture and Sport Organization - ECOS iz Italije, a ostali partneri su: Finnish Sport Federation Tampere Region - HLU iz Finske, European Platform for Sport Innovation - EPSI iz Belgije, University of Gloucestershire - UoG te Everton in the Community - EitC iz Ujedinjenog Kraljevstva, Technical University of Munich - TUM iz Njemačke, dok je partner iz Hrvatske Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke.

Ukupni budžet projekta Sport Healing Rehabilitation iznosi 383.000 eura, od čega proračun za Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke čini 27.110 eura.

Projekt je sufinanciran od strane Europske unije kroz program Erasmus+ Sport - Collaborative Partnership.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti