HRVATSKI TAEKWONDO SAVEZ Javno okupljanje trenera, sportaša i roditelja zbog zatvorenih dvorana

Razlog okupljanja je odluka Nacionalnog stožera od prije tjedan dana, kojom je dopustio otvaranje teretana, fitness centara, kockarnica i kladionica, ali je ostavio zatvorene sportske klubove

Hrvatski taekwondo savez, juniori - ilustracija.

 

Hrvatski taekwondo savez organizirao je veliko javno okupljanje trenera, sportaša i roditelja u nedjelju, 21. veljače 2021., u podne, ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, kako bi poslali poruku Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Vladi da je krajnje vrijeme da mladima dopuste treniranje.

Prema nekim procjenama, samo u Zagrebu u različitim taekwondo klubovima trenira oko 20.000 djece.

Razlog okupljanja je odluka Nacionalnog stožera od prije tjedan dana, kojom je dopustio otvaranje teretana, fitness centara, kockarnica i kladionica, ali je ostavio zatvorene sportske klubove. Stoga je klubovima, posebno onima u kojima se, poput taekwondoa, treninzi trebaju održavati u dvoranama, nanesena velika i višestruka šteta. Budući da su klubovi neprofitne organizacije, od Vlade nisu dobivali nikakvu potporu za vrijeme dok nisu mogli raditi, a kako nema treninga, nema ni prihoda od članarina - ali im je ostala obaveza plaćanja režijskih troškova, vrlo često najma dvorana, računovodstva i ostalog. Dio sportskih klubova zbog dugotrajnosti ovakve situacije biti će prisiljen trajno zatvoriti vrata. Najveća šteta je za djecu koja se ne mogu baviti sportom. S obzirom da zabrana treniranja traje dugo, predviđa se da se mnogo djece više neće vratiti treningu kad se dvorane jednog dana otvore jer su izgubili naviku i motivaciju.

- Hvala sportašima, roditeljima, trenerima i ostalim prijateljima našeg sporta na dolasku ispred Muzeja suvremene umjetnosti. Hvala na podršci i dostojanstvu koje ste pokazali u nadi da će sport dobiti zeleno svjetlo za rad kako i zaslužuje - objavljeno je na Facebook stranici Hrvatskog taekwondo saveza nakon okupljanja.

Kako je objavio Večernji list, okupilo se oko 400 zagrebačkih taekwondoaša i njihovih trenera u znak protesta spram Vladinih mjera popuštanja koje su zaobišle dječje dvoranske sportove.

- Bio je to najveći dječji taekwondoaški skup, ali bez natjecanja, još otkako nam se dogodila pandemija koronavirusa. S obzirom da su klinci željni treninga, a tako i njihovi treneri, jedan od njih došao je na ideju da okupi male i mlade taekwondoaše iz zagrebačkih klubova što je, očito, dobro prihvaćeno. Doduše, da su si organizatori za pripremu ovoga skupa dali malo više vremena od ona dva-tri dana, možda bi se pojavilo i tisuću taekwondoaša jer registriranih u Zagrebu ih ima 2.400, dok je ukupno vježbača 4.000 - konstatirano je.

- Odlučili smo poslati poruku javnosti da su naša djeca predugo izolirana, gotovo godinu dana nije bilo ozbiljnog treninga, a posljednjih šest mjeseci nismo ni formalno smjeli trenirati. Meni je jasno da država treba prihode u svoj proračun i da su zato otvorili kockarnice prije sportskih klubova, no uloga sporta u društvu, ako se na pravilan način shvati, zacijelo je daleko važnija nego uloga kockarnica. Uostalom, djeca su nam svaki dan u školi gdje borave u razrednim prostorijama koje su puno manje od sportskih dvorana pa ako u školi nema opasnosti od prenošenja virusa, onda je nema niti u sportskim dvoranama. Vrijeme je da vratimo djecu u dvorane jer izgubili smo već godinu dana, a to je jako puno - poručio je predsjednik Hrvatskog taekwondo saveza Anto Nobilo, inače jedan od najuglednijih domaćih odvjetnika, a što je prenio Večernji list.

Medijima se obratio i predsjednik Zagrebačkog taekwondo saveza Danijel Bursać.

- Došlo je vrijeme da se pronađe neki model kako da vratimo djecu u dvorane i da im omogućimo da treniraju. Ne samo da postoji opasnost da puno djece prestane baviti se sportom, nego mi već sada primjetimo da je i slabiji odaziv za vježbanje na našim online platformama. Ispočetka je interes bio veći, tada se mislilo da će sve to kraće trajati, no sada se interes gubi. Ovo nije kritika onima koji te odluke donose, nego apel da se udružimo i da nađemo zajednički model. Uostalom, neke zemlje u okruženju već su po tom pitanju nešto napravile.

Kako nadalje piše Večernji list, jedan od modela mogao bi biti prepolavljanje termina od sat i pol na dva treninga od 45 minuta. I na to bi pristali, samo da se djeca razgibaju i da ne izgube ljubav za sport s kojim su se do pandemije bezbrižno bavili. Inače, i prvog čovjeka zagrebačkog taekwondoa smeta što su kockarnice i kladionice dobile prednost pred tjelovježbom najmlađih.

- Kao netko iz mase, ja tu vidim dosta nelogičnosti. Možda tu postoji viša razina razumijevanja koju ja ovaj čas ne razumijem, no ako mogu raditi kockarnice i kladionice, iz kojeg razloga se ne uspijeva naći model za trening djece u kontaktnim sportovima? A vladajući bi doista o ovom apelu trebali dobro razmisliti jer im se može dogoditi da na tom istom mjestu - već sljedeće nedjelje - budu vježbači iz svih borilačkih sportova (taekwondo, karate, judo, hrvanje, boks, kikboks...), a u tom slučaju, inače ogromni, plato ispred Muzeja suvremene umjetnosti ne bi bio dovoljan - ustvrdio je Bursać.

Index.hr osvrnuo se na jednog od organizatora okupljanja, koji je ujedno i koordinator mlađih uzrasta i trener juniorske taekwondo reprezentacije - na Branimira Blečića, koji je rekao da su ovim okupljanjem željeli upozoriti da i dalje ne postoji sport u dvoranama te da strahuju da bi i u idućem paketu mjera mogli biti preskočeni.

- Danas se okupilo samo nekoliko klubova taekwondoa iz Zagreba. Mogli smo skupiti i par tisuća samo zagrebačkih sportaša, a tu su i ostali spotovi. Klubovi su neprofitne organizacije koje ne mogu ući u minuse pa su se klubovi morali snalaziti kako su mogli da ne ostanu bez prostora - rekao je Blečić, napominjući da klubovi i dalje moraju platiti troškove za režije, iako nemaju prihode od članarina.

Da se čaša prelila, dokaz je navedeno okupljanje. A hoće li isto biti podstrek i ostalim sportskim klubovima, posebno onima za osobe s invaliditetom, pokazat će idući dani i tjedni. Naime, mnogim sportskim klubovima prijeti zatvaranje radi teške financijske situacije, zbog čega će mnoga djeca i mladi ostati bez treninga i mogućnosti daljnjih natjecanja te osvajanja medalja i pehara za svoju zemlju.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti