ŠPORTSKI SAVEZ OSOBA S INVALIDITETOM GRADA RIJEKE Sastanak projektnih partnera Projekta 'Re-Sport'

Kako piše u priopćenju saveza, na sastanku su predstavljene sve partnerske organizacije te je prezentiran plan i program aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta

Snimka zaslona.

 

Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke organizirao je 24. veljače 2021. kick-off sastanak projektnih partnera Projekta 'Youths Post-rehab Sport Activation - Re-Sport'.

Kako piše u priopćenju saveza, na sastanku su predstavljene sve partnerske organizacije te je prezentiran plan i program aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta.

- Nakon rehabilitacije ili liječenja u bolnicama, mladi ljudi s invaliditetom često se nisu mogli baviti mnogim sportovima zbog svojih fizičkih ograničenja povezanih s njihovom bolešću ili invaliditetom. To dovodi do određenih psiholoških problema, smanjenog samopoštovanja i samopouzdanja. Putem Projekta 'Re-Sport' želimo mladim osobama s teškoćama omogućiti Snimka zaslona.ravnopravno sudjelovanje u sportskim aktivnostima, uzimajući u obzir njihovo zdravstveno stanje. Stručnjaci iz osam zemalja projektnih partnera pokušat će prepoznati probleme koji sprečavaju mlade osobe s invaliditetom da se bave sportom nakon rehabilitacije. Prikupit će lokalne, regionalne, nacionalne i europske dobre prakse i koncepte na polju inovativnih pristupa motivaciji mladih s invaliditetom za sport i razviti niz vježbi kojima će povećati njihovo uključivanje u sportske aktivnosti - konstatirano je.

Navedeno je da Projekt 'Re-Sport' potiče socijalno uključivanje i jednake mogućnosti u sportu, dok je paralelna tema promicanje dobrovoljnih aktivnosti u sportu i obrazovanje kroz sport s posebnim naglaskom na razvoj vještina. Dvije glavne ciljne skupine imat će koristi od rezultata projekta, i to mladi s teškoćama i volonteri sportskih organizacija.

Stvaranje on-line portala za kombinirano učenje omogućit će izvođenje dviju vrsta radionica s ciljem podizanja svijesti o važnosti sporta za zdravlje i prevenciju ozljeda tijekom izvođenja sportskih vježbi za mlade s teškoćama.

Ujedno, posebna pažnja posvetit će se bavljenju sportskim aktivnostima na otvorenom u prirodi, koristeći postojeće vanjske sadržaje, zbog besplatnog pristupa i važnosti tjelesne aktivnosti na otvorenom.

Snimka zaslona, kolaž sudionika.Projekt 'Re-Sport' može postati model za izgradnju multikulturalnog partnerstva pogodnog za izgradnju europskih vrijednosti, koje promiču tjelesne aktivnosti za mlade s teškoćama različitih europskih zemalja.

Partnerske organizacije koje sudjeluju u projektu su: 'University rehabilitation institute, Republic of Slovenia (URI), Ljubljana, Slovenia', ''University of Belgrade, Faculty of Sport and Physical Education (UB), Belgrade, Serbia', 'Suleyman Demirel University (SDU), Isparta, Turkey', 'Austrian Association of Inclusive Society (AIS), Austria', 'Västerbottens Idrottsförbund, Parasport Västerbotten (VIF), Umea, Sweden',  'Mine Vaganti NGO (MVNGO), Sassari, Italy', 'Aristotel University of Thessaloniki (AUTh), Thessaloniki, Greece' i Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, kao partner iz Hrvatske.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti