ZA BRAČKE PUPOLJKE Počela humanitarna akcija 1.100 kilometara za 1.100 terapija

Već neko vrijeme razmišljamo o ovom pothvatu i izuzetno nam je drago da smo ga napokon uspjeli realizirati. Nadamo se da će javnost prepoznati ovu inicijativu i pozivamo sve da uplate onoliko koliko mogu, izjavili su Daniel i Ranko

Daniel Lončar i Ranko Dragičević

 

Kako bi omogućili terapije svojim malim suotočanima s teškoćama u razvoju, Daniel Lončar i Ranko Dragičević planinarit će dva mjeseca kroz Hrvatsku, a njihova avantura od 1.100 kilometara započela je u subotu, 20. ožujka 2021. godine na Rtu Kamenjak u Istri.

- Radujemo se svim izazovima koji nas očekuju na našemu putu, a glavna motivacija su od prvoga trena brački mališani s teškoćama u razvoju kojima je potrebna financijska potpora za neophodne terapije. Akciju '1.100 kilometara za 1.100 terapija' pokrenuli smo upravo kako bismo prikupili potrebna sredstva za Bračke pupoljke te senzibilizirali javnost o ovoj temi. Već neko vrijeme razmišljamo o ovom pothvatu i izuzetno nam je drago da smo ga napokon uspjeli realizirati. Nadamo se da će javnost prepoznati ovu inicijativu i pozivamo sve da uplate onoliko koliko mogu kako bi naši mali suotočani dobili zdravstvenu njegu koja im je potrebna - izjavili su Daniel i Ranko, organizatori akcije te strastveni alpinisti koji su svoju ljubav prema prirodi i planinarenju odlučili iskoristiti u humanitarne svrhe.

'1.100 kilometara za 1.100 terapija' humanitarna je akcija koja će se odvijati na poznatoj planinarskoj ruti Via Adriatica u trajanju od gotovo dva mjeseca. Duž puta planinari će prijeći 14 planina, 12 rijeka, dva jezera, 18 zaštićenih područja, sedam županija i 52 općine. Put od Istre do Prevlake podijeljen u 13 etapa čije duljine variraju od 58 do 110 kilometara, pri čemu svaka dionica prati jedan od izazova s kojim se susreću obitelji djece s teškoćama u razvoju.

Prva etapa, loja je počela u subotu, duga 96 km, hoda se na dionici Rt Kamenjak - Poklon. Ovom dionicom metaforički se prikazuje proces suočavanja s dijagnozom vlastitoga djeteta. U roditeljima se na samome početku najčešće javlja žalovanje kao posljedica gubitka ideje o djetetu i roditeljstvu kakvom su se nadali. Prije nego što dođe do prihvaćanja same dijagnoze i načina života kojeg ona donosi, roditelji prolaze fazu nevjerice i poricanja, nakon čega najčešće slijedi period ljutnje i krivnje, a naposljetku dolazi do povlačenja koje vodi k prihvaćanju.

Daniel i Ranko su sa svoje prve dionice krenuli u 8 sati te će kroz sljedećih četiri dana prijeći poljskim putevima Istočnu Istru, doći do Raškog kanala, a od tamo nastaviti do Labina i Rapca. Potom će se uputiti do vrha Standar odakle nastavljaju prema Plominu, odakle slijedi jači uspon na Učku te obilazak vrhova Sisol i Vojak. U konačnici će se spustiti u zaselak Poklon u Gorskom kotaru. Tijek akcije i sve detalje s terena možete pratiti na web stranici 1100kilometara, Facebook stranici i Instagram profilu te tako podržati tako ovaj plemeniti pothvat.

Kako bi dali podršku roditeljima i djeci s teškoćama u razvoju, svi zainteresirani mogu sponzorirati kilometre i tako donirati novac udruzi 'Brački pupoljci'. Trošak jednog sata terapije u prosjeku iznosi sto kuna, stoga se ovom akcijom planira prikupiti ukupno 110 tisuća kuna odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvoren u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju '1100 kilometara za 1100 terapija'. Neovisno o iznosu, svaka je donacija dobrodošla, stoga učinite malu stvar i veliko dobro djelo.

Humanitarci Daniel Lončar i Ranko Dragičević dobri su prijatelji koji dijele strast prema planinarenju. Ranko je profesionalni vatrogasac, planinar, triatlonac te suprug i otac dvije djevojčice koji si voli zadavati ekstremne ciljeve, pripremati se i trenirati kako bi ih i ostvario, natjecati se sa samim sobom i svojim umom. Daniel je kineziolog, planinar, ronilac, padobranac, maratonac, svjetski putnik te triatlonac. Završavanjem Ironman utrke 2016. godine, položio je najteži test fizičke žilavosti i mentalne snage, dokazavši još jednom svoju predanost pomicanju osobnih i fizičkih granica. Pred dvojicom Bračana stoji krajnji test izdrživosti na kojemu je najveća motivacija pomoć najranjivijim skupinama našega društva.

QR kodUdruga 'Brački pupoljci' nastala je kao inicijativa brižnih roditelja djece s poteškoćama u razvoju. U sklopu udruge godišnje se organizira prosječno 3.200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču, a 2019. je uspješno izmijenila i Zakon kako bi svoj djeci s teškoćama u razvoju s hrvatskih otoka omogućila besplatan trajektni prijevoz na terapije na kopnu. Djeci su u ovoj udruzi na raspolaganju logoped, defektolog, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi njihova pomoć i dalje ostala dostupna i besplatna, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada udruge. Kako bi Brački pupoljci mogli nastaviti s neophodnim terapijama, potrebna im je i vaša pomoć.

Nekoliko redaka iznad možete pronaći i QR kod koji možete skenirati i tako automatski unijeti informacije o plaćanju putem mobilnoga bakarstva.

Za dodatne informacije organizatori stoje na raspolaganju na broj telefona 098/9072-936 ili email 1100kilometara@gmail.com.

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti