RANKO i DANIEL Heroji Uskrs proveli na Velebitu, a sve kako bi djeci s teškoćama u razvoju omogućili terapije

Daniel i Ranko uspješno su završili četvrtu od trinaest etapa na ruti Via Adriatica, došavši tako od Oltara, preko Srednjeg i Sjevernog Velebita, do Baških Oštarija. Zaključno s tom etapom momci su dosad prešli 351 kilometar, što je skoro jedna trećina ukupnog puta do Prevlake

Dragičević i Daniel Lončar.

 

Kako bi svojim malim bračkim suotočanima s teškoćama u razvoju pomogli prikupiti financijska sredstva za prijeko potrebne terapije, strastveni planinari Ranko Dragičević i Daniel Lončar ovaj Uskrs proveli su planinareći u samoći i surovim uvjetima najveće hrvatske planine Velebit. Dok mnogi u ovo blagdansko vrijeme uživaju s obitelji, nesebični Bračani od sredine ožujka, putem Dragičevićhumanitarne akcije '1100 kilometara za 1100 terapija', prelaze poznatu rutu Via Adriatica od Istre na sjeveru i Prevlake na krajnjem jugu Hrvatske kako bi osigurali stabilnost rada udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju 'Brački pupoljci'.

'Brački pupoljci' već godinama pružaju prosječno 3200 sati besplatnih terapija za gotovo 70 djece na otoku Braču, a 2019. uspješno su promijenili čak i jedan zakon kako bi svojim korisnicima omogućili besplatan prijevoz na terapije na kopnu. Djeci u ovoj udruzi tako su na raspolaganju logoped, edukacijski rehabilitator, fizioterapeut, senzorni terapeut, učitelj ortopedagog i psiholog, no da bi te neophodne terapije i dalje ostale dostupne i besplatne, potrebno je osigurati stabilno financiranje rada udruge. Njihovi suotočani svake godine na razne načine prikupljaju sredstva, a ove su godine Daniel i Ranko u tu svrhu odabrali najizazovniju planinarsku rutu u Hrvatskoj kojom će prolaziti gotovo 60 dana.

Daniel LončarAkcija je osmišljena tako da svaka osoba dobre volje može sponzorirati kilometre puta. Trošak jednog sata terapije prosječno je 100 kuna, pa ovi pustolovni humanitarci svojim pothvatom planiraju prikupiti ukupno 110.000 kuna, odnosno 100 kuna po kilometru. Donirati se može direktno na račun Crvenog križa Supetar, IBAN: HR4723600001502881925, otvorenog u Zagrebačkoj banci, uz opis Donacija za akciju '1100 kilometara za 1100 terapija'. Neovisno o iznosu, svaka donacija je dobrodošla.

Daniel i Ranko uspješno su završili četvrtu od trinaest etapa na ruti Via Adriatica, došavši tako od Oltara, preko Srednjeg i Sjevernog Velebita, do Baških Oštarija. Zaključno s tom etapom, koja je iznosila 58 kilometara, momci su dosad prešli 351 kilometar, što je skoro jedna trećina ukupnog puta do Prevlake. Zahtjevnim usponom na Sjeverni Velebit simbolično su predstavili put osnivanja udruge 'Brački pupoljci' u kojoj hrabri i uporni roditelji svakim danom nastoje unaprijediti društveni sustav kako bi olakšali život svojoj djeci s teškoćama u razvoju. Socijalna podrška u obliku civilnih udruga, osim one materijalne i fizičke, osigurava emocionalnu i psihološku pomoć, dijeljenje resursa i informacija, ali i rad na destigmatizaciji QR kodteškoća i poticanju njihove uključenosti u društvo.

Podržite zato ovu plemenitu akciju te pratite Daniela i Ranka na putu do Prevlake putem web stranice akcije '1100 kilometara za 1100 terapija', Facebook stranice te na Instagram profilu.

Na slici u tekstu nalazi se QR kod kojeg možete skenirati i tako automatski unijeti informacije o plaćanju putem mobilnoga bakarstva. Za dodatne informacije možete se javiti na  broj telefona 098/9072-936 ili email 1100kilometara@gmail.com.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti