SPLIT Održan prvi turnir tenisača u kolicima

Na prvom takvom turniru, povijesnom, održanom u Teniskom centru na Firulama, pobjedu je odnio domaći predstavnik iz Splita Sven Maretić koji je i inicirao akciju, a igrali su još najbolji hrvatski tenisač u kolicima Anto Joskić i mladi Ante Kolunđija iz Dubrovnika

Ante Kolunđija, Anto Joskić i Sven Maretić.

 

Kao svojevrsnu uvertiru u ovogodišnji Split Open organizatori su pripremili jednu hvale vrijednu akciju. Organizirali su trokut turnir tenisača u kolicima za koji se nadaju da će postati tradicija.

Na prvom takvom, povijesnom, održanom u Teniskom centru na Firulama, pobjedu je odnio domaći predstavnik iz Splita Sven Maretić koji je i inicirao akciju, a igrali su još najbolji hrvatski tenisač u kolicima Anto Joskić i mladi Ante Kolunđija iz Dubrovnika. Maretić je Joskića pobijedio 7:5, 2:6, 10-8, a Kolunđiju 6:1, 7:5, dok je Joskić zauzeo drugo mjesto pobijedivši Kolunđiju 6:4, 6:1.

No rezultat je u ovom slučaju bio manje važan. Puno je važnija bila poruka da i tenis u kolicima stiže na sportsku mapu Splita, za što je ponajprije zaslužan upravo Maretić kao osnivač Teniskog kluba za osobe s invaliditetom Split 2020.

- Hvala svima što su pomogli da ova priča zaživi južnije od Zagreba, a i organizatoru na prilici. Ovim događajem želimo podignuti svijest u zajednici koja, moram naglasiti, nije više zatvorena kao prije. Ako splitski Challenger dogodine postane turnir iz serije ATP 250, tako ćemo rasti i mi, a i Grad Split stat će iza nas. Plemenita je svrha, a Splićani vole tenis i nadam se da će turnir tenisača u kolicima postati tradicija - rekao je Maretić kojemu gode pohvale za trijumf nad Joskićem, tim više što se tenisom bavi samo godinu dana.

- Ova će me pobjeda podići, ali moje su ambicije još i veće - rekao je Maretić.

Za tenis u kolicima pravila su ista kao na ATP Touru, s tim da ovdje loptica može pasti dvaput na tlo.

- Da, sva ostala pravila su ista i svi su igrači u istoj apsolutnoj kategoriji, iako bi bilo pravednije da nas razdijele po visini ozljeda. Tenis u kolicima odavno je sastavni dio Grand Slam turnira, a nadam se da će u budućnosti postati standard i na ATP razini. Umag to radi već godinama - dodao je Maretić, momak neuništiva duha koji je prije par godina u svom gradu pokrenuo i košarku u kolicima.

- Najmanji je problem moju volju i želju pretočiti u sport. Želimo stvoriti što širi spektar sportova za ljude s invaliditetom u Splitu, kako bi se mogli natjecati i družiti - zaključio je Sven Maretić.

 

Izvor: Hrvatski teniski savez

Fotografija: Robert Pleško

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti