AKTIVAN REZULTAT Iako je Dinamo izgubio, u odličnoj utakmici su mogli uživati i slijepi i slabovidni navijači

GNK Dinamo je na povijesnoj utakmici četvrtfinala UEFA Europa lige Dinamo - Villarreal organizirao online audio deskripciju utakmice za slijepe i slabovidne navijače

Stefan Ristovski u duelu.

 

Usprkos 0-1 domaćem porazu od Villarreala u prvoj utakmici četvrtfinala nogometne Europske lige, trener Dinama Damir Krznar vjeruje kako njegova momčad ima realne izglede za prolazak dalje nakon uzvrata u Španjolskoj za tjedan dana.

- Bila je ovo utakmica paradoksa. U prvom smo poluvremenu dominirali, a primili smo gol, dok je u drugom Villarreal bio bolji, osobito u posljednjih 15-ak minuta kada mu više nismo uspjeli parirati. Izgubili smo defenzivnu strukturu i možemo biti zadovoljni što je ostalo samo 0-1. To je aktivan rezultat i po svemu što smo vidjeli još uvijek postoji šansa. Recept je igra iz prvog poluvremena, odnosno brza promjena strana, napravili smo to dosta puta, ali nismo imali kvalitetnu loptu u kazneni prostor. Nadam se da će nam to u drugoj utakmici poći za nogom. Još uvijek smo u igri - kazao je Krznar.

- U drugom poluvremenu su igrači željeli što brže doći do lopte u situacijama koje nisu bile pripremljene, a Villarreal je momčad koja može držati loptu minutu-dvije. Mi više nismo imali strpljenja čekati njihovu pogrešku zbog rezultata kojeg smo pokušali ganjati - objasnio je razlog pada u završnici dvoboja.

Zbog ozljede ramena Bruno Petković je utakmicu započeo na klupi te je dobio posljednjih pola sata.

- Izuzev zadnjih 10-15 minuta kada je Villarreal uspio napraviti razliku, utakmica je bila prilično ravnoprvna. Izgubili smo utakmicu zbog više-manje nesretnog penala. Međutim, ostaje još 90 minuta u Španjolskoj tako da je sve otvoreno - smatra Petković, a s njim se slaže i mladi Joško Gvardiol koji je odigrao svoju prvu utakmicu nakon tri tjedna te je na terenu proveo 70 minuta.

- Znali smo da nas čeka jako teška utakmica, jer Villarreal već duže vrijeme igra na ovoj razini. Dobro drže loptu, dobri su tehničari i nije se lako braniti protiv takve momčadi. Jednostavno, moraš jako puno trčati, tako da je fizički teško priključiti se napadu, ali u drugoj utakmici moramo jednostavno biti bolji. U uzvratu ih moramo stisnuti na njihovoj polovici, uzeti loptu i pokušati na brzinu nešto napraviti - rekao je Gvardiol.

U doba epidemije covid-19 te u situaciji kada se utakmice zbog propisanih epidemioloških i zdravstvenih mjera i dalje odigravaju bez gledatelja na nogometnim stadionima, Dinamo je odlučio osobama s oštećenjima vida te ostalim ljubiteljima nogometa još jednom omogućiti praćenje utakmice putem live audio prijenosa.

Dinamo od 2017. godine omogućava slijepim navijačima sudjelovanje u projektu audio deskripcije uživo na stadionu Maksimir, a do sada je održano preko 25 prijenosa utakmica. U projektu sudjeluju članovi Udruge slijepih Zagreb s kojom klub uspješno surađuje u raznim projektima već nekoliko godina.

Komentatori koji su prenosili događanja s terena i stadiona bili su sportski komentator Gordan Gabrovec i Branimir Šutalo, predsjednik Udruge slijepih Zagreb, slijepa osoba i strastveni navijač Dinama koji je do sada bio prisutan na gotovo svim audio deskripcijama zagrebačkog kluba.

Dinamo je digitalizacijom pojedinih projekata nastavio aktivno raditi na integraciji osoba s invaliditetom u nogomet i društvo općenito, posebno u situaciji kada je velik broj društvenih aktivnosti, pa tako i dolasci na sportska događanja, zaustavljen zbog zdravstvene situacije.

Snimka je i dalje dostupna za slušanje na YouTube kanalu GNK Dinamo.

 

Hina/GNK Dinamo

 

Povezane vijesti