ZAR JE MOGUĆE Otkazivanje Olimpijskih igara i dalje ‘opcija’

Glavni tajnik stranke koja je na vlasti u Japanu izjavio je u četvrtak kako je otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju, koje su na rasporedu od 23. srpnja do 8. kolovoza, i dalje opcija s obzirom da pandemija koronavirusa ne posustaje samo sto dana do početka Igara

Olimpijska zastava, ilustracija.

 

- Ako se bude činilo da ih nije moguće organizirati, tada ćemo morati stati - rekao je Toshihiro Nikai, glavni tajnik Liberalno-demokratske stranke za televiziju TBS.

Otkazivanje je opcija, istaknuo je Nikai.

- Ako OI budu širile zarazu, što će nam onda Igre? - dodao je.

Olimpijske igre su već jednom odgođene za godinu dana i očekuje se da će se održati bez stranih gledatelja.

I dok cijepljenje u Japanu napreduje ‘puževim korakom’ (1,1 milijun stanovnika je primilo tek jednu dozu cjepiva od 126 milijuna stanovnika), zemlja je u četvrtom valu zaraze. Situacija je posebno ozbiljna u Tokiju i u Osaki. U Japanu je u srijedu bilo više od 4000 novih slučajeva zaraze, što nije zabilježeno od kraja siječnja.

Taj novi val zaraze poremetio je i kalendar nekih kvalifiacijskih natjecanja za OI kao i prolazak olimpijskog plamena koji je na put po Japanu krenuo 25. ožujka.

U srijedu je grad Matsuyama objavio da otkazuje dio prolaska plamena, a i okrug Osaka je također zatražio premještanje prolaska plamena u zatvoreni park.

Japanci i dalje većinom nisu za održavanje Igara u Tokiju ovo ljeto zbog zdravstvenih razloga, pokazuju ispitivanja javnog mišljenja provedena prošli mjesec.

Prateći sve to japanske vlasti i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) su odlučili da natjecanja na Igrama neče moći uživo pratiti strani gledatelji.

Unatoč svemu tome, potpredsjednik MOO-a John Coates je u srijedu kazao kako organizatori ne razmišljaju o otkazivanju OI.

- Naravno, zabrinuti smo, naravno sigurnost je i dalje naš prioritet, ali mislim da smo spremni za najgore situacije - rekao je Coates.

- Održat ćemo Olimpijske igre na način na koji bude bilo moguće - izjavio je pak ministar zadužen za cijepljenje protiv koronavirusa u Japanu Taro Kono.

- To će možda morati biti bez gledatelja - dodao je.

 

Hina

 

Povezane vijesti