SPORTSKA UDRUGA ARGO Predstavili projekte 'Kupom u dahu', 'I ja želim biti Argonaut' i 'Valovi energije'

Podršku i suradnju i ove godine imaju s udrugom Plava krila (oboljeli od plućne hipertenzije) i Hrvatskom kućom disanja, pa će se u sklopu te akcije obilježiti i Svjetski dan plućne hipertenzije

Projekt 'Valovi energije', zajednička fotografija.

 

Prošlog su tjedna Argonauti najaviti svoja tri velika projekta u 2021. godini.

Nakon prošlogodišnjeg izazova u kojima je ekipa Arga preveslala Jadran od Prevlake do Savudrije u rekordnom vremenu u kanuu, ove godine najavljuju niz novih projekata.

Riječ je o tri iznimno zanimljiva događaja u kojima Argonauti, osim što veslaju, organiziraju i radionice s djecom. Upravo projekt 'Kupom u dahu' u kojemu planiraju preveslati rijeku od Nacionalnog parka Risnjak do ušća u Savu u Sisku, a na usputnim stanicama organizirat će motivacijske i edukativne radionice.

Podršku i suradnju i ove godine imaju s udrugom Plava krila (oboljeli od plućne hipertenzije) i Hrvatskom kućom disanja, pa će se u sklopu te akcije obilježiti i Svjetski dan plućne hipertenzije.

Ana Hećimović, specijalist internist - pulmolog iz Klinike za plućne bolesti, naglašava kako je međusobna potpora u ovakvim projektima od iznimne važnosti za edukaciju i podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji te da je nužno motivirati sve osobe, a posebice djecu, na bavljenje sportom. Plućna hipertenzija, ali i druge slične bolesti, mogu se pojaviti u ranoj životnoj dobi, a suradnja udruge Plava krila, Hrvatske kuće disanja i Hrvatskog torakalnog društva s udrugom kao što je Argo, hvale je vrijedan projekt koji pomaže, uz ostalo, u promicanju bolje skrbi za bolesnike.

'I ja želim biti Argonaut' u lipnju, drugi je projekt u kojemu će se odraditi šest radionica za djecu. Planirano je u šest gradova Vukovaru, Đakovu, Varaždinu, Sisku i Karlovcu djecu učiti veslati te pritom objasniti kako pravilno disati. Cilj je motivirati ih da se uključe te da svoje slobodno vrijeme provode na otvorenom i bave se sportom. Naime, udruga Argo radi na pomlađivanju svoje ekipe, pa će tako djeci kroz edukativno predavanje biti prikazan motivacijski film 'Zlatno runo, Argonauti od ribnjaka do Havaja', a predavanje će, uz starije članove, održati i mlađi članovi ekipe Argonauta od 14 do 18 godina. Neki od njih sudjelovali su u projektu 'Jadranom bez daha' ravnopravno veslajući gotovo cijelu rutu od 650 km. Argonauti žele mlade i djecu učiti da je važno ustrajati i ne odustati od cilja bez obzira na okolnosti.

U suradnji s Turističkom zajednicom Legrad u Podravini na jezeru Šoderica Argonauti žele s projektom 'Valovi energije' javnostima približiti, kroz razna veslačka natjecanja, veslanje kao zanimljivu sportsku aktivnost. Riječ je o više disciplina, pa će preko 200 natjecatelja svoje veslačke sposobnosti pokazati u 'Kupu četiri lađe', gdje će snage odmjeriti osam ekipa dvokružno; Zagreb s dvije ekipe, Sisak, Đakovo, Sombor, Vinkovci, Argonauti s dvije ekipe kao i Šumari s dvije. Očekuje se nastup i ženskih veslačkih skupina, pa su tako svoj nastup prijavile Sparte, Somborke, Amaznoke i Sisčanke. 'Vodeni vikend' organizira se u srpnju, uz lađe očekivati se može i dvoboj u kanuima, SUP-ovima i raftovima. No najzanimljivije će biti natjecanje dječje veslačke skupine.

'Kupom u dahu', 'I ja želim biti Argonaut', 'Valovi energije' i nastup na 'Maratonu lađa na Neretvi' veliki su projekti kojima Argo želi educirati, promicati i animirati djecu, mlade, ali i odrasle da više vremena provode baveći se sportom i razmišljaju o zdravlju. Žele naglasiti kako je važno osvještavati javnosti kroz projekte o rijetkim bolestima kao što je plućna hipertenzija i, naravno, obzirom na izazovna vremena, nužno je pomoći djeci da se lakše nose sa stresom i pametno koriste slobodno vrijeme.

Pritom naglašavaju kako je važna povezanost s udrugom 'Plava krila', Hrvatskom kućom disanja. Vlastitim sredstvima ne bi mogli realizirati sve što planiraju, pa je podrška koju su dobili od HEP-a iznimno važna. Posebno su ponosni što je upravo HEP prepoznao važnost svih događaja i što ih prate i pomažu.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti