TISUĆE STAZA, JEDAN CILJ Mliječna staza za djecu s teškoćama i njihove roditelje u organizaciji UNICEF-a

U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike UNICEF će podržati uspostavljanje i proširenje usluga za djecu s teškoćama u najslabije razvijenim područjima u Hrvatskoj

Ministar Aladrović, Mliečna staza, UNICEF

 

Za mnogu djecu s teškoćama u Hrvatskoj ključne usluge još uvijek nisu dovoljno dostupne, posebno u najslabije razvijenim područjima. U sklopu nacionalne kampanje 'Pretvorimo teškoće u mogućnosti' Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, organizira humanitarnu utrku Mliječna staza, a glavni je cilj kampanje i utrke osigurati ključne usluge za djecu s teškoćama i njihove obitelji u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja.

U Hrvatskoj samo jedno dijete od troje djece s teškoćama (korisnika naknada temeljem teškoće) ima pristup uslugama dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i rane intervencije, dok je stanje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti još lošije, pa tamo u prosjeku samo jedno dijete od četvero djece s teškoćama ima pristup tim uslugama.

Ta djeca nemaju adekvatnu podršku stručnjaka i mogućnost za razvoj, napredak i sudjelovanje u životu svojih zajednica, suočena su s preprekama i diskriminacijom te često ostaju isključena iz društva. Njihovi roditelji često se osjećaju usamljeno i trebaju podršku u brizi za djecu. S pandemijom i potresima ova se situacija dodatno pogoršala.

U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te uz pomoć tvrtki i građana UNICEF će utrkom Mliječna staza i kampanjom podržati uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje u krajevima Hrvatske gdje su takve usluge najmanje dostupne i indeksi razvijenosti najniži.

Usluge dnevnog boravka i psihosocijalna podrška prilika su da djeca s teškoćama dobiju podršku stručnjaka, druže se sa svojim vršnjacima, nauče i steknu vještine koje će im omogućiti da budu samostalnija.

Tamo mogu dobiti pomoć rehabilitatora, socijalnog radnika, medicinske sestre, a prema potrebama i logopeda, kinezioterapeuta, psihologa, likovnog i glazbenog terapeuta. Uz podršku stručnjaka roditelji mogu steći nova znanja i vještine kako bi mogli pružiti kvalitetnu skrb svojem djetetu te se bolje nositi s dodatnim izazovima s kojima se susreću.

UNICEF će sredstva prikupljena od donacija uložiti u specijaliziranu edukaciju stručnog osoblja za pružanje usluga dnevnog boravka, psihosocijalne podrške, podrške roditeljstvu i drugih usluga te potrebnu opremu za pružanje usluga dnevnog boravka i psihosocijalne podrške, dok će Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike osigurati zapošljavanje i premještanje stručnjaka, prostore za pružanje usluga te ostala tehnička i financijska sredstva.

- Ponosni smo na suradnju s UNICEF-om na nacionalnoj kampanji za podršku djeci s teškoćama i njihovim obiteljima, čiji je središnji događaj virtualna utrka Mliječna staza. U ovoj priči nije važno trčite li ili hodate, jer se sav prihod od startnina ulaže u bolju dostupnost usluga za djecu s teškoćama u najslabije razvijenim područjima. U narednom razdoblju Ministarstvo će osigurati veći broj potrebnih stručnjaka, lokacije i prostore u koje će se ulagati te sva ostala potrebna sredstva, kako bi djeca i njihovi roditelji imali kvalitetniju uslugu i podršku. Pozivam sve da se prijave na utrku i da zajedno stvaramo bolje mogućnosti za svu djecu i smanjimo prepreke s kojima se djeca s teškoćama susreću svakodnevno u svojim zajednicama - izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Uz ulaganja u bolju dostupnost usluga, kampanjom usmjerenom na sposobnosti i mogućnosti djece s teškoćama UNICEF želi poticati promjene u stavovima, uklanjanje stigme i diskriminacije te graditi svijest o važnosti inkluzije u stvaranju jednakih mogućnosti za svako dijete, kao temelj za bolje društvo.

- Naš je zajednički cilj da sva djeca s teškoćama u Hrvatskoj postanu djeca mogućnosti.

Svaka djevojčica i svaki dječak s teškoćama trebaju dobiti podršku stručnjaka bez obzira na to gdje žive. Roditelji djece s teškoćama govore da njihova djeca ne trebaju sažaljenje, već razumijevanje i podršku. Kao UNICEF želimo se fokusirati na ono što djeca mogu umjesto na ono što ne mogu, na njihove snage i beskrajne mogućnosti da ostvare svoj puni potencijal. Prošle smo godine na Mliječnoj stazi pokrenuli pozitivan zamah i okupili stručnjake, donositelje odluka, umjetnike, sportaše, tvrtke i građane ujedinjene oko našeg zajedničkog cilja, a vjerujem da ove godine možemo napraviti još više 'kilometara mogućnosti' prema boljoj stvarnosti djece s teškoćama i njihovih obitelji. Raduje nas rekordan interes za Mliječnu stazu i već nas je više od dvije tisuće. Hvala svima koji nas podržavaju te pozivam cijelu Hrvatsku da se uključi - izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

- Hrvatski paraolimpijski odbor je već drugu godinu uz Mliječnu stazu, prvenstveno jer dijelimo isti cilj - pretvoriti teškoće u mogućnosti. Paraolimpijski sport nas je naučio koliko je važno pružati podršku djeci s teškoćama u razvoju od najranije dobi kako bi se uspješno bavili sportom. Ovim putem pozivam sve da se uključe u Mliječnu stazu, bilo kroz trčanje, hodanje, vožnju bicikla ili nešto drugo. Bitno je da svi zajedno pokažemo dobru volju i budemo promjena za djecu s teškoćama u razvoju - izjavio je Dragan Katunar, član izvršnog odbora Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

I ove će godine Mliječna staza biti virtualna, a time nacionalna i inkluzivna. Tijekom deset dana u rujnu, od 3. do 12. rujna, djeca, obitelji, trkači, udruge koje okupljaju djecu s teškoćama, klubovi i svi ostali koji žele podržati djecu s teškoćama skupljat će simbolične kilometre mogućnosti hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći učiniti živote djece s teškoćama u Hrvatskoj boljima.

Prijave za UNICEF-ovu utrku Mliječna staza: www.mlijecnastaza.hr

Više informacija dostupno je i na 'Facebook događaju' utrke te na www.unicef.hr.

Ove se godine obilježava pet godina Mliječne staze, a u razdoblju od 2017. do 2020. godine Mliječna staza postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj. U prve četiri godine utrkom Mliječna staza prikupljeno je 3,3 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu, a 1,2 milijuna kuna prikupljenih prošle godine bit će uloženo u opremu i obuku za senzorne terapije u područjima u Hrvatskoj gdje je to najpotrebnije.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti