NOVA DISCIPLINA NA PARAOLIMPIJADI Deset stvari koje treba znati o para taekwondou

Za razliku od taekwondoa, udarci nogom u glavu su zabranjeni, a udarci u tijelo ne postižu se, jer sportaši imaju različite sposobnosti blokiranja. Umjesto toga, para taekwondoisti mogu postići dodatne bodove za teže udarce - još jedan bod za preokret i još dva boda za udarac. To rezultira spektakularnim naletima pred kraj bliskih mečeva

Ivan Mikulić

Ivan Mikulić

Para taekwondo je jedna od disciplina koja će se na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. pojaviti po prvi put.

Tako će naš Ivan Mikulić ispisati povijest kao prvi predstavnik Hrvatske u para taekwondou, a evo i deset zanimljivosti koje biste trebali znati upravo o ovom sportu:

- Razvijen 2006. godine, para taekwondo je stekao popularnost zahvaljujući svojoj praktičnosti, minimalnoj potrebi za opremom i spektakularnim tehnikama spin kicka.

Prvo svjetsko prvenstvo u para taekwondou održano je 2009. godine sa 36 sportaša iz 16 zemalja. Na Svjetskom prvenstvu u taekwondou 2019. godine natjecala su se 333 sportaša iz 66 zemalja. Sport je od tada razvio nekoliko novih sportskih klasa kako bi se prilagodio ovom rastu i razvoju.

- Pravila su potpuno ista kao i za olimpijski taekwondo, uz neke promjene zbog sigurnosti. Para taekwondoini koriste istu podstavljenu prostirku (8 m u prečniku), isti format kola i vremena, te isto bodovanje i kazne, uz neke manje prilagodbe.

- Sportaši postižu bodove na temelju slijetanja udaraca nogom u tijelo s dovoljnom snagom i preciznošću.

Za razliku od taekwondoa, udarci nogom u glavu su zabranjeni, a udarci u tijelo ne postižu se, jer sportaši imaju različite sposobnosti blokiranja. Umjesto toga, para taekwondoisti mogu postići dodatne bodove za teže udarce - još jedan bod za preokret i još dva boda za udarac. To rezultira spektakularnim naletima pred kraj bliskih mečeva.

Postoje i kazne, poznate kao Gam-jeoms (odbitne kazne), a one rezultiraju bodom za protivnika. Kazne se mogu dobiti za poteze poput pada, hvatanja ili guranja, šutiranja ispod pojasa, iskoraka izvan granica ili zbog neangažiranja protivnika.

- Kyorugi vs Poomsae: Kao i u svim borilačkim vještinama, i ovdje postoje dva oblika taekwondo Para - Kyorugi (sparing) i Poomsae (oblici). U Tokiju 2020. postojat će samo Kyorugi.

- Klasifikacija se koristi u svim para sportovima kako bi se osiguralo pošteno natjecanje. U Para taekwondo Kyorugiju postoje četiri sportska razreda, od kojih će dva biti održana u Tokiju. Borci K44 i K43 u istim kategorijama težine natjecati će se u jednoj ‘super’ paraolimpijskoj diviziji.

K44: Za sportaše s oštećenjem ili amputacijom jedne ruke ispod lakta.

K43: Za sportaše s oštećenjem ili amputacijom obje ruke ispod lakta.

K42: Za sportaše s oštećenjem ili amputacijom jedne ruke iznad lakta.

K41: Za sportaše s oštećenjem ili amputacijom obje ruke iznad lakta.

- Cilj Para taekwondoa je nadmašiti protivnika. Postoje tri borbe s dvominutnim rundama.

Ukoliko rezultat bude izjednačen nakon tri runde, slijedi ‘zlatno kolo’, te je pobjednik onaj borac koji osvoji dva boda (jedan pogodak ili dva kaznena udarca protivnika).

Borci mogu pobjeđivati ​​i na druge načine, uključujući diskvalifikaciju (na primjer, za udarac glavom) ili ukoliko suparnik primi previše kaznenih bodova.

- U Tokiju će se para taekwondo održati u Makuhari Messe, zajedno s golmanom, sjedećom odbojkom i mačevanjem u invalidskim kolicima.

-  Uniforma taekwondoista naziva se Dobok. Svi borci moraju nositi zaštitu za glavu, usta i prsa. Štitnik za prsa je elektronički te automatski registrira bodove kada udarac padne s dovoljno snage i preciznosti.

- Tri suca trebaju pritisnuti tipku kada dođe do udarca. Ipak, ako barem dvoje pritisnu svoje tipke unutar jedne sekunde, napadački borac ostvarit će dodatne bodove.

- Crni pojasevi u drugim borilačkim vještinama označavaju 'majstore' ili 'stručnjake', dok taekwondo koristi drugačiji sustav pojasa. Bijela boja, koja označava čistoću, namijenjena je početnicima - slijedi žuta, plava, crvena i crna, koje označavaju iskustvo.

Crni pojasevi podijeljeni su u 10 razina. Razine 1-3 namijenjene su 'obučenim studentima' koji mogu služiti kao pomoćni instruktori; 4-6 su za majstore (redoviti instruktori), a 7-9 su za velike majstore. Razina 10 dodijeljena je samo osnivačima ovog sporta.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO.hr)

 

Povezane vijesti