DOBRA VIJEST Splitski sportski savez gluhih dobio službene prostorije

Splitski sportski savez gluhih u srijedu je dobio službene prostorije što je prvi puta u povijesti da taj savez u Splitu ima svoje prostorije

Trenutak rezanja vrpce.

 

- U više od 70 godina postojanja ovog saveza u Splitu nikad nismo imali svoj prostorije i ovo je prvi puta da smo ih dobili - rekao je na svečanosti otvaranja prostorija predsjednik Splitskog sportskog saveza gluhih Miro Opačak koji je zahvalio Gradu Splitu na dodijeljenom prostoru.

Opačak je istaknuo kako je na splitskom području više od 100 gluhih osoba različitih uzrasta uključeno u sustav bavljenje sportom. Dodao je kako u splitsko-dalmatinskoj županiji postoji oko 50 gluhe djece koja bi se također mogla uključiti u sustav bavljenja sportom te je pozvao roditelje koji imaju gluhu djecu da ih uključe u sustav.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izrazio je zadovoljstvo što Splitski sportski savez gluhih od danas iam svoje službene prostorije.

- Ovaj ured će pomoći unapređenju rada s mladim gluhim sportašima u ostvarivanju rezultata kako bi Split opravdao titulu kao najsportskiji grad na svitu - poručio je Puljak.

Počasni predsjednik Hrvatskog sportskog saveza gluhih Mario Lušić je kazao kako je u Hrvatskoj oko 600 gluhih osoba uključeno u sustav bavljenja sportom. Istaknuo je kako će se 2022. godine u Rio de Janeiru održati Olimpijske igre gluhih te da se hrvatski gluhi sportaši već pripremaju za to natjecanje. Lušić je objasnio kako su Olimpijske igre gluhih posebne Olimpijske igre i ne održavaju se zajedno s Paraolimpijskim igrama.

Među gluhim hrvatskim sportašima posebice se ističe naša reprezentacija gluhih rukometaša koja je na Europskom prvenstvu gluhih u Zagrebu u lipnju ove godine osvojila naslov prvaka Europe i tako potvrdila poziciju jedne od najtrofejnijih sportskih ekipa u Hrvatskoj. Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih osvojila je sedam olimpijskih medalja od kojih su četiri zlatne, jedna srebrna i dvije brončane. Također, sedam medalja ta je reprezentacija osvojila i na europskim prvenstvima od kojih je pet zlatnih i po jedna srebrna i brončana. Hrvatska muška rukometna reprezentacija gluhih dva je puta osvojila i titulu svjetskog prvaka.

 

Fotografija: Grad Split

Hina

 

Povezane vijesti