PREMIJER PLENKOVIĆ Čestitke olimpijcima i paraolimpijcima

Premijer Plenković čestitao je u srijedu, 8. rujna 2021., hrvatskim sportašicama i sportašima koji su osvojili medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju

Zajednička fotografija.

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je 8. rujna hrvatske sportašice i sportaše koji su osvojili medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac te ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

- U ime cijele Vlade želim vam čestitati na sjajnim uspjesima na Olimpijadi i Paraolimpijadi ove godine u Tokiju. Još jednom ste oduševili Hrvatsku i hrvatski narod i pokazali koliko je sport važan, koliko ste uspješni svojim radom i svojom kvalitetom i koliko ste učinili na promociji hrvatskoga sporta i Hrvatske uopće - poručio je.

Istaknuvši da su ovogodišnje igre bile specifične i zato što su odgođene lani i zato što su se odvijale u bitno drukčijim okolnostima, poručio je da su osam medalja na Olimpijadi i sedam na Paraolimpijadi zaista sjajni uspjesi za hrvatski sport.

Dodao je da se ova Vlada osjeća kao doista sportska i podržava sport u svakom pogledu, bilo da je riječ o kolektivnom ili individualnom, a vodi dijalog sa svim odborima i savezima.

Od 2016. ulaganja u sport viša za sto posto

- Nastojimo s ovom fuzijom Ministarstva turizma i Državnog ureda za sport povezati dva brenda, uz treći koji je naravno naša kultura, na način da sve ovo što vi svojim radom, trudom i zalaganjem ostvarujete kolektivno i individualno, zajedno s vašim trenerima i savezima, bude doprinos promidžbi Hrvatske u svijetu. Mislim da ste u tome sjajni - naglasio je.

Uz retoričku potporu, kazao je premijer Plenković, Vlada nastoji davati i konkretnu potporu sportu pa se tijekom prvog i trenutnog, drugog, mandata ove Vlade u sport ulaže sto posto više sredstava.

No, premijer smatra da to još nije dovoljno i ističe da, kao što se zna reći u sportu da Hrvatska svojim uspjesima igra iznad svoje kategorije, kada se sredstava tiče onda igra dvije kategorije iznad.

- Međutim, mi ćemo nastaviti s ulaganjima u sport i nalaziti načine i podrške i financiranja jer smo uvjereni da je to zdravo, dobro za mlade, dobro za cijelo društvo jer je to jedan od najljepših oblika društvenoga angažmana koji stvara i radne navike i solidarnost i fair play i čestitost i, u konačnosti, agilnost koja se onda kasnije primjenjuje u svim drugim sferama života - rekao je predsjednik Vlade.

Brnjac: Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca

Čestitavši svima na uspjehu, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac prisjetila se ispraćaja hrvatskih sportaša u Tokio i kazala kako je i tada vjerovala u izrazito dobre rezultate, što se i pokazalo.

- Pokazali ste da Hrvatska ima velike sportaše velikoga srca. Pogotovo u ovakvim izuzetno teškim uvjetima kakve ste imali u pripremama za ove Olimpijske i Paraolimpijske igre, pokazali ste da se može - poručila je i poželjela im da Igre u Parizu 2024. godine budu u pravom duhu Olimpijskih igara, s publikom na gledalištima.

Istaknuvši da će Ministarstvo i Vlada nastaviti i dalje pomagati Olimpijski i Paraolimpijski odbor, iznijela je podatak da je od 2016. do danas izdvojeno više od milijardu kuna potpora.

Čestitala je i na prinovama u obitelji nekih sportaša riječima: - Sve nas izuzetno raduje da nam dolaze mladi, novi sportaši u koje ćemo ulagati.

Mateša: Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša čestitao je na sjajnom uspjehu u Tokiju kolegama u Paraolimpijskom odboru, a Vladi je zahvalio na potpori.

- Svega toga ne bi bilo da nismo imali osigurane sve uvjete koji su nam trebali u jednoj izuzetno teškoj pandemijskoj - kazao je.

Posebno je zahvalio ministrici turizma i sporta, ali i ministru obrane Banožiću s obzirom da i MORH, kako je kazao, jako puno pomaže.

Kovačić: Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom

Uime Paraolimpijskog odbora govorio je predsjednik Ratko Kovačić, koji je također čestitao svim sportašima na sjajnim rezultatima.

- "Ovo je najbolji nastup ikad po broju medalja na jednim Paraolimpijskim igrama - istaknuo je rekavši da se natjecalo 22 sportaša u sedam sportova.

Od devet sportaša koji su prvi puta nastupali na Paraolimpijskim igrama, dvojica su osvojila medalje, dodao je.

Naveo je da je u Hrvatskoj oko 40 tisuća mladih osoba s invaliditetom, do 19 godina starosti, a Paraolimpijski odbor nastoji izvući što više sportaša iz toga broja.

- Sport je najvažniji alat u integraciji osoba s invaliditetom kako bi se s pasivne strane društva uključili u aktivnu stranu društva - poručio je.

Premijer Plenković istaknuo je da je Vladin trajni cilj uključivost osoba s invaliditetom, kazavši da se to odnosi na pola milijuna hrvatskih građana.

- Stoga smo sretni i ponosni na vas i vaše rezultate - poručio je.

Sinković: Projekt s MORH-om puno znači za sigurnost sportaša nakon završetka karijere

Martin Sinković, osvajač zlatne medalje u veslanju,  uime olimpijaca čestitao je kolegama paraolimpijcima na najboljim igrama do sada.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su se u mandatu ove Vlade povećala izdvajanja za sport, istaknuvši da sportašima puno znače projekti koje imaju s Ministarstvom obrane.

Dodao je da je odluka da se nakon završetka karijere sportaši mogu zaposliti u MORH-u puno znači jer predstavlja veliku sigurnost.

Trajne naknade za izvrsnost, istaknuo je, također za sportaše predstavljaju veliku stvar, a udvostručile su se i nagrade.

Istaknuvši da se 'stvarno vidi veliki napredak' u izdvajanju za sport, smatra da se još malo treba raditi na uvjetima za vrhunske trenere, kao i na dodatnom povećanju nagrada.

Premijer Plenković složio se s tim prijedlogom kazavši da su, iako zna da sportaši igraju iz drugih motiva, i adekvatne nagrade bitne.

- Ovo što vi ostvarite mali sportaši pamte i ugledaju se na vas, a to je za budućnost najvažnije - poručio je.

 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti