HNK RIJEKA Djeca s Down sindromom nova su snaga voljenog kluba

Osim inkluzivnosti djece s teškoćama u razvoju, ovaj projekt ima i cilj povezivanja i zajedništva između osoba s teškoćama i njihovih nepotrebitih vršnjaka, kazao je Dario Jagić, generalni direktor Akademije zdravog življenja

Djeca igraju nogomet.

 

Na zadnjim zrakama vrućeg ljetnoga sunca, prošlu srijedu je u kampu HNK Rijeka zaigrala jedna nova, vesela i rezultatima neopterećena ekipa. Stizali su u pratnji svojih roditelja i voditelja, potpuno koncentrirani na zadatke koji slijede u dresu bijelih… Naime, klupske boje ubuduće će 'braniti' i djeca s Down sindromom, kojima je najdraži klub osigurao opremu, treninge i, naravno, njihove trenere.

Radi se o hvalevrijednoj inicijativi Akademije zdravog življenja iz Pule koja je ovaj projekt već počela provoditi ne samo u Hrvatskoj, već i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, a prošle godine zbog svoga su entuzijazma, angažmana, ali i više nego opravdanosti cijele priče primili i drugu UEFA-inu nagradu Grassroots za pobjednike u kategoriji najboljih inicijativa za osobe s invaliditetom.

Ova, kako ju osnivači nazivaju, Special Power League, već je podržana od Hrvatskog nogometnog saveza, Hrvatskog rukometnog saveza, Zaklade Mateo Kovačić, zatim udruga: SILab, Veliko srce, Pogled, Škole za obrazovanje i odgoj iz Pule, centara za odgoj i obrazovanje vodećih hrvatskih gradova, uključujući i riječki, a kako je najvažniji segment ove inicijative uključivost djece s teškoćama u razvoju, njihova je jedina zadaća trenirati, igrati najbolje što znaju i, prije svega, dobro se zabaviti te kretati na svježem zraku. 'Projekt je osmišljen temeljem činjenice da djeca s teškoćama u razvoju nemaju mogućnosti adekvatnog bavljenja sportom', stoji, između ostaloga, na službenoj web stranici projekta: healthlifeacademy.com.

Tako prvoligaški klubovi u Hrvatskoj imaju i svoje vesele dodatne ekipice koje međusobno igraju turnire, a prvi sljedeći je na rasporedu već ovoga vikenda u Rovinju.

Inicijatori projekta žele da se djeca s teškoćama u razvoju na ovaj način uključe u redovite aktivnosti svojih vršnjaka, a da se redovni mali i veliki igrači hrvatskih nogometnih klubova i njihovih omladinskih sekcija tako uče prihvaćanju, ali i zahvalnosti na svemu što kao nepotrebiti imaju i mogu.

- Osim inkluzivnosti djece s posebnim potrebama, ovaj projekt ima i cilj povezivanja i zajedništva između osoba s poteškoćama i njihovih nepotrebitih vršnjaka. Kada vidite po hrvatskim klubovima kako se oni međusobno vole, grle i raduju onda znate da radite dobru stvar i da ovakve inicijative trebaju svaku podršku koju mogu dobiti - kazao je Dario Jagić, generalni direktor Akademije.

Majka Ana iz Novog Vinodolskog, koja je došla kao pratnja svoga devetogodišnjaka, kazala nam je kako je uzbuđenje prije prvog treninga u HNK Rijeka bilo veliko.

- Na ideju da počne igrati nogomet, moj je sin super reagirao. Oni se tu osjećaju prihvaćeni i nadam se da će mu se treninzi svidjeti i da će sudjelovati. Inače obožava dresove, a kudikamo će biti sretniji kada postane vlasnik baš svoga dresa i to upravo kluba čije utakmice pratimo i za koji navijamo kao obitelj - kazala je Ana.

Treninzi će se u prvoj fazi odvijati jednom mjesečno, vodit će ih trener Amir Hadžibeganović, a želja kluba je da im se priključi što više polaznika s teškoćama, ali i sponzora bez kojih ovakve fantastične inicijative ne mogu narasti do punog kapaciteta i djelovati na senzibilitet cijele zajednice.

Stoga, sretno djevojčice, dječaci, cure i dečki, a kad smo kod djevojčica, u riječkoj ekipi upravo one imaju brojčanu premoć i po tome riječku kliku čine posebnom u odnosu na druge. Ako smatrate da su novi igrači vrijedni vaše pažnje, kliknite na njihovu službenu himnu i uživajte u tekstu i glazbi koje diraju u srce.

 

Izvor: HNK Rijeka

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti