ZAGREBAČKI ŠPORTSKI SAVEZ OSOBA S INVALIDITETOM Svečani doček paraolimpijaca i trenera

Sport me zapravo naučio ustati i pasti, nikad nije kraj i samo treba ići još jače i još bolje i da će sve doći na svoje mjesto. Zahvaljujem se i Gradu Zagrebu, Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom, ustanovi URIHO, mom drugom klubu Dinamo Zrinjevcu koji je tu i dao mi je prostor za treniranje, treneru koji je podnio najveću muku, jer on tuguje za mene i za sebe kad je loše, rekao je Ivan Katanušić

Paraolimpijci, Zagreb, Doček

 

Nakon brojnih prijema po cijeloj Lijepoj našoj, i Zagrebački športski savez osoba s invaliditetom je u svojoj dvorani u Zagrebu, Savska cesta 137, u četvrtak, 23. rujna 2021., organizirao paraolimpijcima svečani doček.

Od strane Saveza bili su prisutni predsjednik istog Josip Držaić te dopredsjednik Allen Bartoš, koji je bio ujedno i moderator cjelokupnog sportskog događaja. Dopredsjednica Ana Sršen ispričala je svoj nedolazak.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti u ovako velikom broju. Pored svih ovih pandemijskih mjera, koje su trenutačno prisutne, mi smo onemogućili dolazak još puno više naših sportaša koji su članovi našeg Saveza, jer to ne dopuštaju sada mjere, a bilo bi ih onda ovdje na stotine. Zahvaljujem se na dolasku Nikoli Dragašu, Tončiju Anzuloviću, kao i izaslaniku gradonačelnika Milanu Paveliću, što pokazuje da se i dalje razmišlja o osobama s invaliditetom. Velika čestitka našim paraolimpijcima i trenerima. Trudimo se našim sportašima omogućiti sve potrebne uvjete da bi mogli trenirati. Držite se i dalje naše krilatice: 'Vjerujte u sebe i nemojte nikada odustajati.' Toliko se trudimo da ovdje potičemo i ostale osobe s invaliditetom, koje nisu u stanju postizati vrhunske rezultate kao vi, da se i one bave sportom, jer sport za osobe s invaliditetom je izuzetno važan da bi produžio ionako već težak život. To je vaše poslanje, vas vrhunskih sportaša - rekao je Držaić.

Paraolimpjci, Zagreb, Doček

 

Uz njih bili su i članovi Izvršnog odbora Jadranka Blagus, Zoran Stojanović i Ruža Markešić, dok su ostali članovi navedenog Odbora Ivica Lazić, Novica Dražetić i Želim Gulan ispričali svoj nedolazak.

Od gostiju prisutni su bili izaslanik gradonačelnika Milan Pavelić, pročelnik Gradskog ureda za sport i mlade; Marinka Bakula Anđelić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom; Nikola Dragaš, predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba; Tonči Anzulović, zamjenik glavnog tajnika Sportskog saveza Grada Zagreba; Davor Katunar, predstavnik Hrvatskog paraolimpijskog odbora; Ljubica Lukačić, saborska zastupnica za osobe s invaliditetom.

Neki od njih održali su kratke govore, koje donosimo u nastavku.

Dragaš je svima poručio: - Znate da sam dosta emotivan u sportu, a posebno kada je riječ o vama. Imam dosta prijatelja i često puta suosjećam s vašim osobnim problemima, a kada je riječ o sportu onda vjerujem da svaki sportaš mora biti uporan, posebno vi, vi koji ste u toj vašoj životnoj situaciji. Vjerujte, kad idete na sportsko borilište, kao što je olimpijada, pa to je jedan životni san, ako se taj san ostvari s medaljom ja bih rekao za sebe  da onda u životu ne treba više ništa napraviti. Sad vam svima čestitam, posebno vama s odličjima, kao i trenerima i obiteljima koje su vam pomagale.

Također svima poznata i neizostavna u svijetu osoba s invaliditetom Bakula Anđelić iz Gradske uprave rekla je: - Iskoristit ću priliku da se obratim u ime Ureda koji je nadležan i za vas. Lijepo vas je vidjeti. Mi znamo koji se bavimo s potrebama osoba s invaliditetom da je sport najvažniji, više nego zdravstvo, više nego socijalna skrb, jer su istraživanja to pokazala i stojim iza toga. Nadam se da će vam financijskim putem Grad Zagreb i dalje biti na raspolaganju. Ukoliko ću osobno moći u tome sudjelovati, sigurno ću to preferirati. Pozdravljam vas i čestitam na medaljama. Zlato, srebro bronca – nije važno, važno je da medalja visi oko vrata.

Izaslanik gradonačelnika Milan Pavelić rekao je: - Pozdravljam vas u ime gradonačelnika Tomislava Tomaševića, u ime gradske uprave i u svoje osobno ime. Velika čestitka vama koji ste nas ponovno učinili ponosnima i ovim trenerima koji kontinuirano rade s vama, u rovu, koji kontinuirano kopaju i rade s vama da ostvarite svoje privatne i sportske ciljeve. Velika čestitka i hvala trenerima i sportašima. A mi ovdje, koji smo tu došli, da napravimo sve što je u našoj moći, da zadržimo kontinuitet – što financiranja, što infrastrukture. Nadam se da ćemo ustrajati u tome i da ćemo se održati. Dat ćemo sve od sebe kao što se vi dajete na terenu. Svaka vam čast na rezultatima.

- Najsrdačnije pozdravljam sve paraolimpijce, po ne znam koji put otkad su se vratili iz Tokija. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da još jedanput mogu biti s vama i podijeliti radost i veselje koje ste donijeli Republici Hrvatskoj. Hvala vam lijepa što ste svoju zemlju predstavljali na dostojanstven način. Rekli smo već nekoliko puta, najsretniji smo svi što ste se vratili i što ste nam donijeli nekoliko medalja. To očekujem i dalje od vas. Trenirajte i posebno nas proslavljajte, a mi ćemo vas podržavati i svim srcem navijati za vas i opet s vama dijeliti radosne i one manje radosne trenutke – rekla je Lukačić.

Nakon govora dobrodošlice i čestitaka, uslijedila je dodjela malih i velikih poklona. Tako su male poklone iz područja plivanja dobili Tomi Brajša, Paula Novina, Ivan Perzel - trener, Kristijan Vincetić, Igor Berislavić – trener, a iz područja atletike Marijan Presečan, Ante Pavković – trener, Zoran Talić koji je ispričao nedolazak i Goran Grd – trener. Velike poklone dobili su za osvojenu srebrnu medalju iz područja atletike Ivan Katanušić i trener Roland Varga, a za osvojenu brončanu medalju iz područja stolnog tenisa Helena Dretar Karić, koja je ispričala nedolazak zbog bolesti, Anđela Mužinić, koja je također ispričala nedolazak zbog skorog vjenčanja početkom listopada s plivačem Kristijanom Vincetićem, kao i trenerica Mirela Šikoronja Ivančin.

Svi paraolimpijci dobili su šansu, kao i treneri, da kažu nekoliko riječi. Svi su se zahvalili na svečanom dočeku, podršci i poklonima.

Ivan Katanušić se zahvalio na način: - Želim sve pozdraviti i zahvaliti na dolasku. Kao što znate, Tokijo je prošao uspješno za mene i moje kolege. Stvarno je bilo dugih pet godina pripreme, a jedna godina je bila odgođena zbog svih COVID mjera, koja se morala izdržati. Ali evo, hvala dragom Bogu, prošla je na kraju dobro. Ja sam sad na kraju jako jako zahvalan sportu, jer ja sam njemu dao sve, a sad na kraju mi se konačno revanširao. I moram reći, ono što mi je najviše u sportu, što ću uvijek ponijeti sa sobom, i kad se jednog dana ostavi, to je ta upornost. Sport me zapravo naučio ustati i pasti, nikad nije kraj i samo treba ići još jače i još bolje i da će sve doći na svoje mjesto. Zahvaljujem se i Gradu Zagrebu, Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom, Ustanovi URIHO, mom drugom klubu Dinamo Zrinjevcu koji je tu i dao mi je prostor za treniranje, treneru koji je podnio najveću muku, jer on tuguje za mene i za sebe kad je loše. Hvala svima vama što ste došli.

Paraolimpici, Zagreb, Doček

 

Kristijan Vincetić je rekao: - Hvala Zagrebačkom športskom savezu osoba s invaliditetom što nas uvijek prati, uvijek su tu za nas kad god negdje zapne, uskaču, tako da samo riječi hvale.

- Ono što ja mogu reći da su ovo bile moje prve Paraolimpijske igre i svakako korisno iskustvo. Ja sam tek krenula tim svojim putem i planiram nastaviti, nadam se još i bolje. Još jednom svima zahvaljujem – rekla je Novina.

- Svima Vam hvala. Želim se zahvaliti svima koji ste došli. Reći ću ispred svih trenera da smo odradili veliki posao. Stvarno jesmo. Grozno je bilo zadnjih godinu i pol. U Tokiju je nama bilo prekrasno, koliko god je bilo teško uz sve te mjere, testiranja, psihički pritisak pogotovo sportašima, ali i nama trenerima. Ali mi smo bili jedna obitelj i zato smo ostvarili ovo što jesmo – rekla je Šikoronja Ivančin, ispričavši nedolazak svojih stolnotenisačica.

Svečani doček završen je zakuskom, a sve je zabilježeno kamerama i brojnim fotografijama, kako bi se čuvale uspomene na ovakve događaje za buduće generacije.

Klaudija Klanjčić

Fotografije: Damir Fatušić i Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti