ZLATKO DALIĆ Moramo ovaj ciklus shvatiti ozbiljno

Moramo ovaj ciklus shvatiti jako ozbiljno, on je lakši od prošloga samo zato što igramo dvije, a ne tri utakmice. Ako ne budemo ozbiljni i odgovorni mogli bismo imati problema, kazao je Dalić

Zlatko Dalić

 

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić na startu je nove akcije tijekom koje će ‘vatreni’ odigrati dvije kvalifikacijske utakmice za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, u gostima na Cipru u petak te u Osijeku protiv Slovačke 11. listopada, naglasio kako se i ove utakmice moraju shvatiti ozbiljno kao i one u rujnu u kojima je osvojeno sedam bodova u tri susreta.

- Očekujem kako će svi igrači s popisa doći do večerašnjeg treninga koji je u 19 sati. Nadam se kako su spremni i bez ozljeda - rekao je u uvodu Dalić.

Još ranije su zbog problema s ozljedama s popisa otpali desni branič Celtica Josip Juranović i stoper Zenita Dejan Lovren, pa je Dalić aktivirao pretpozive Duji Ćaleti-Caru te Marinu Pongračiću.

- Juranović se ne može odmah priključiti punom treningu, pa smo odlučili da je bolje da ostane liječiti se u klubu. Logično je da u izostanku Juranovića prva opcija za desnog beka bude Stanišić koji je odigrao nekoliko utakmica za Bayern na toj poziciji. Lovren je, pak, nakon posljednje reprezentativne akcije bio bolestan deset dana i nije odigrao niti jednu utakmicu za klub. Zato smo se dogovorili da propusti ovu akciju. Imamo situaciju sa stoperima jer je i Vida dugo bio van stroja, ali za vikend je odigrao utakmicu. Ipak, aktivirali smo pretpozive Ćaleti-Caru i Pongračiću koji su u drugačijoj situaciji, oni su u punom treningu, ali nisu standardni u klubovima - dodao je Dalić.

Hrvatski izbornik kazao je kako će ova akcija biti lakša od prethodne samo utoliko što će umjesto tri utakmice na programu biti njih dvije.

- Moramo ovaj ciklus shvatiti jako ozbiljno, on je lakši od prošloga samo zato što igramo dvije, a ne tri utakmice. Ako ne budemo ozbiljni i odgovorni mogli bismo imati problema. Samim time što imamo manje utakmica, manje je i pozvanih napadača jer smatramo kako ćemo i s ovim izborom naći dobru soluciju. Vratio se Luka pa ćemo imati svoju standardnu veznu liniju što će nam olakšati situaciju. Prve opcije za poziije u špici su Kramarić i Livaja - najavio je Dalić.

Uoči listopadske dvije utakmice Hrvatska se nalazi na vrhu skupine H sa 13 bodova, koliko ima i druga Rusija.

- Najvažnije je da mi do kraja kvalifikacija ovisimo sami o sebi, ali ne bih htio da se dovedemo u situaciju da moramo pobijediti zadnju utakmicu protiv Rusije u Splitu. No, idemo korak po korak kako bismo si olakšali put - dodao je Dalić.

U odnosu na popis igrača za rujanske utakmice, Dalić je za listopadsku akciju u kadar vratio Josipa Brekala, no Bruno Petković i Ante Rebić još uvijek se nisu vratiti u krug reprezentativaca.

- Josip Brekalo meni nikada nije bio problem ni u kojem smislu. U vrijeme kada sam radio posljednji popis on je tražio novi klub i znali smo da nije u formi. Sada je u Torinu, našao je formu, odlično igra i zato je opet na pozivu. Neće nitko biti zakinut za reprezentaciju ako to zasluži svojim igrama, ponašanjem i odnosom prema reprezentacije. Petković u zadnje vrijeme igra dobro, meni on treba, pogotovo onakav kakav je bio u prošlim kvalifikacijama protiv Slovačke i Mađarske, njemu su vrata reprezentacije otvorena. S Rebićem nisam razgovarao - komentirao je Dalić.

Upitan o svom mišljenju o aktualnoj temi, mogućem igranju svjetskog prvenstva svake dvije godine, o kojoj se ‘lome koplja’ u nogometnom svijetu Dalić je bio jasan.

- Osobno mislim kako to nije dobra ideja, pogotovo za igrače jer bi se izgubila draž i strast svjetskog prvenstva. Mi izbornici ionako nemamo dovoljno vremena za rad s igračima i zato mislim da je to loša ideja, pogotovo u smislu zdravlja igrača.

 

Hina

 

Povezane vijesti