ANTONIO FRANKO Najbolji hrvatski paratriatlonac želi istrčati zagrebački Cener za manje od 40 minuta

Antonio je na POI u Tokiju osvojio 5. mjesto, a već je nekoliko godina u samom svjetskom vrhu. Tako je prošle godine u konkurenciji najboljih paratriatlonaca svijeta osvojio 2. mjesto na utrci u Davenportu, a prije toga je na posljednjem europskom prvenstvu bio treći, čime je postao prvi osvajač europske medalje u povijesti hrvatskog paratriatlona

Antonio Franko

 

Na ovogodišnjoj utrci Zagrebački noćni cener, 7. studenoga 2021., sudjeluje i Antonio Franko, najbolji hrvatski paratriatlonac. Antonio, koji od rođenja ima kraću desnu nogu i aplaziju ligamenata i fibule, želi svojim nastupom približiti parasport zajednici kao i pokazati što sve mogu sportaši s invaliditetom. Cilj mu je na utrci istrčati 10 kilometara u vremenu ispod 40 minuta, što je respektabilan rezultat i za sportaše koji nemaju invaliditet.

Antonio, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu te ambasador Ottobocka, trenutačno je jedini hrvatski predstavnik u triatlonu kao i prvi hrvatski triatlonac koji je nastupio na Paraolimpijskim igrama.

Antonio je na POI u Tokiju osvojio 5. mjesto, a već je nekoliko godina u samom svjetskom vrhu. Tako je prošle godine u konkurenciji najboljih paratriatlonaca svijeta osvojio 2. mjesto na utrci u Davenportu, a prije toga je na posljednjem europskom prvenstvu bio treći, čime je postao prvi osvajač europske medalje u povijesti hrvatskog paratriatlona.

- Otkako sam dobio ortoprotezu za trčanje od Ottobocka prije dvije godine, postižem bolje sportske rezultate. Biciklizam mi je bio tradicionalno najjača disciplina, u plivanju sam od malih nogu, no sada mogu reći da mi je trčanje najjača disciplina u paratriatlonu. Za nastup na Zagrebačkom ceneru odlučio sam se iz više razloga, no najvažniji je široj populaciji približiti parasport. Htio bih da iz prve ruke vide za što su sve sposobni parasportaši kao i da ja, osoba s invaliditetom, potaknem ljude na trčanje. Jer ako mogu ja sa osamdesetpostotnim invaliditetom mogu i drugi - rekao je Antonio Franko.

Inače, Antonio nikada službeno nije trčao deset kilometara, no na treninzima je često postizao respektabilna vremena ispod 40 minuta za tu dionicu.

Antonio koristi sportsku ortoprotezu sa stopalom Sprinter koju su ortopedski tehničari iz Ottobocka Adria prilagodili specijalno za njegove potrebe. Tako su primjerice na ortoprotezi napravljena i mala usavršenja kako bi se ista mogla tijekom paratriatlona koristiti i za trčanje i za biciklizam što značajno štedi vrijeme koje se prije trošilo na zamjenu dviju proteza.

Iza Antonijevih rezultata na svjetskoj razini stoji ogroman trud i upornost. Trenira pet do sedam sati dnevno van sezone, a četiri do 5petsati dnevno od svibnja do listopada kada je sezona u tijeku. Brojni stručni tim se brine za njegovu spremu i rigoroznu prehranu koja doprinosi indeksu tjelesne mase 5, koji je također jedan od bitnih faktora za vrhunske rezultate u triatlonu.

 

Goran Pivarski