ANTONIO FRANKO Najbolji hrvatski paratriatlonac briljirao na Zagrebačkom noćnom ceneru

Antonio je ovu utrku, kao i ostale utrke u paratrialonu u kojima se natječe, otrčao s Ottobock sportskom ortoprotezom sa stopalom Sprinter koju su ortopedski tehničari iz Ottobocka Adria prilagodili specijalno za njegove potrebe

Antonio Franko

 

Antonio Franko, najbolji hrvatski paratriatlonac i ujedno ambasador Ottobocka, sudjelovao je na Zagrebačkom noćnom ceneru. U danima uoči utrke najavio je da će 10 km otrčati u vremenu ispod 40 minuta što je izniman pothvat s obzirom da Antonio ima 80-postotni invaliditet, kraću nogu i aplaziju ligamenata i fibule, objavljeno je na stranici ottobock.hr.

I uspio je! Vrijeme - 37 minuta i 39 sekundi. U konkurenciji su bili sportaši koji nemaju invaliditet i koji se profesionalno bave trčanjem, no Antonio je i u takvoj konkurenciji završio 26. i dokazao za što su sve sposobni parasportaši.

- Utrka je bila fantastična. Za razliku od službenih utrka, na ovoj utrci sam se mogao opustiti i potpuno uživati. Atmosfera je bila odlična, podrška sa svih strana. Malo je teže bilo na startu jer je bilo puno natjecatelja, pa je tijekom prvog kilometra najbitnije bilo ne spotaknuti se. Kasnije je sve išlo odlično. Vjerujem da ću se i sljedeće godine vratiti Ceneru jer i dalje želim poticati ljude na bavljenje sportom - rekao je Antonio nesposredno nakon utrke.

Inače, podjećamo da je Antonio ovu utrku, kao i ostale utrke u paratrialonu u kojima se natječe, otrčao s Ottobock sportskom ortoprotezom sa stopalom Sprinter koju su ortopedski tehničari iz Ottobocka Adria prilagodili specijalno za njegove potrebe. Na ortoprotezi su napravljena mala usavršenja kako bi se ista mogla tijekom paratriatlona koristiti i za trčanje i za biciklizam što značajno štedi vrijeme koje se prije trošilo na zamjenu dviju proteza.

Za Antonia se sada nastavljaju svakodnevni treninzi, a napeto iščekuje siječanj kada će biti potvrđen službeni plan utrka diljem svijeta u 2022. godini koje će krenuti u travnju.

- Čestitamo Antoniu na ovom iznimnom postignuću, ponosni smo što ga možemo podržavati i vjerujemo da će i dalje nastaviti sa sjajnim rezultatima u paratriatlonu - kažu iz Ottobocka.

Inače, najbrži u muškoj kategoriji je bio Mitja Krevs, u ženskoj kategoriji Tea Faber, dok je najbolji tim ove godine AK Fit Zaprešić.

I ove godine, tradicionalna utrka trčala se u okviru obilježavanja 'Mjeseca borbe protiv ovisnosti', pod pokroviteljstvom Grada Zagreba te u organizaciji Društva športske rekreacije 'Aktivan život' uz potporu Zagrebačkog atletskog saveza.

 

Izvor: ottobock.hr

 

Povezane vijesti