RATKO KOVAČIĆ Iznimno sam zadovoljan rezultatima koje su u prošloj godini postigli naši paraolimpijci

Najveće probleme uočavamo u slaboj potpori sportu na lokalnoj razini te neprilagođenosti i nedovoljnoj dostupnosti sportskih objekata. Mi nastojimo omogućiti bavljenje sportom svim mladim osobama s invaliditetom na prostoru cijele RH, kaže predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora

Ratko Kovačić, kći Paula

 

Usprkos još jednoj izazovnoj pandemijskoj godini hrvatski sportaši s invaliditetom su u 2021. ostvarili sjajne rezultate, a bila je to i jedna od najuspješnijih godina za hrvatske paraolimpijce.

- Izuzetno sam sretan i zadovoljan ostvarenim rezultatima u protekloj godini - kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić.

- Dostigli smo jednu visoku razinu rezultata u prošloj godini na raznim međunarodnim natjecanjima. Osvojili smo 461 medalju od toga 54 na Paraolimpijskim igrama, te svjetskim i europskim prvenstvima. Po broju osvojenih medalja na POI u Tokiju smo 46 u svijetu, a po kriteriju osvojenih medalja po broju stanovnika smo među osam na svijetu. Jedna smo od 50-ak zemalja koje su osvajale medalje i na ljetnim i na zimskim POI, dakle imamo znanja i kvalitetu.  Javnost nas sve više prepoznaje i cijeni uspjehe naših sportaša - dodao je.

Svakako najvažnije natjecanja prošle godine za parasportaše bile su Paraolimpijske igre u Tokiju. Bile su sasvim sigurno najposebnije u povijesti.

S godinom dana odgode zbog pandemije koronavirusa, ipak su održane u nevjerojatnim uvjetima, bez gledatelja i uz stroge epidemiološke protokole, uz silna testiranja svih sudionika u gradu u kojem vlada izvanredno stanje zbog rekordnih brojki zaraženih koronavirusom. Hrvatski sportaši s invaliditetom nastupili su u rekordnih osam sportova osvojivši rekordnih sedam medalja - tri srebra i četiri bronce. Do Tokija hrvatski paraolimpijci su najviše medalja osvojili u Londonu (2012.) i Rio de Janeiru (2016.), po pet.

Srebrne medalje osvojili su Velimir Šandor u bacanju diska u kategoriji F52, Ivan Katanušić u bacanju diska u kategoriji F64, te tekvondaš Ivan Mikulić (+75kg), dok su bronce osvojili Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić u ekipnom natjecanju (Class 1-3) stolnoteniskog turnira, plivač Dino Sinovčića na 100 m leđno u kategoriji S6, Mikela Ristoski u skoku u dalj u takegoriji T20, te Deni Černi broncu u bacanju kugle u kategoriji F33.

- Naše paraolimpijce ispratili smo na POI u Tokio iz povijesne pulske Arene sa željom da budu hrabri i odlučni kako bi ispunili svoje sportske snove, a prije svega kako bi sačuvali zdravlje u ovim pandemijskim uvjetima. Nadali smo se i strepili prilikom svakog nastupa, no naši parolimpijski heroji su nas oduševili svojim uspjesima.

Po prvi puta smo nastupili u triatlonu, taekwandou te boćanju, U Tokiju smo nastupili u najvećem broju sportova od osamostaljenja RH - osam - a osvojen je najveći broj medalja u povijesti  nastupa hrvatskih sportaša na Paraolimpijskim igrama, njih sedam - kazao je Kovačić, čestitavši Međunarodnom paraolimpijskom odboru (IPC) i Japanu na vrhunskoj organizaciji.

Kovačić je istaknuo kako je HPO u pandemijskoj godini prilagodio svoje planove, ali zadržao statuse svih sportaša i svih uključenih u paraolimpijske programe, te programe HPO-a.

- Sve je to dovelo do velikih uspjeha naših sportaša na međunarodnim natjecanjima i Paraolimpijskim igrama u Tokiju - dodao je.

Naglasio je kako će aktivnosti HPO-a u idućem paraolimpijskom ciklusu biti usmjerene prema održavanju i povećanju razine vrhunskih rezultata, te uključivanju što više mladih osoba s invaliditetom u sport.

- Jasno sve to treba pratiti jačanje organizacijske i stručne infrastrukture. Imamo dobru potporu Iz Državnog proračuna putem Ministarstva turizma i sporta te naših sponzora. No to nam ne pokriva sve naše programske potrebe i planove - kazao je istaknuvši najveće probleme.

- Najveće probleme uočavamo u slaboj potpori sportu na lokalnoj razini, te neprilagođenosti i nedovoljnoj dostupnosti sportskih objekata. Mi nastojimo omogućiti bavljenje sportom svim mladim osobama s invaliditetom na prostoru cijele RH, a do sada imamo pokrivenost od 40%. Potreban nam je dodatni financijski poticaj kako bi program uključivanja mladih u sport odgovarajuće razvili u cijeloj zemlji.

Ispred paraolimpijaca su zimske POI u Pekingu od 4. do 13. ožujka.

- Potvrđen je nastup dva sportaša u alpskom skijanju, a to su Lucija Smetiško i Damir Mizdrak, zatim će nastupiti Bruno Bošnjak u snowboardu, te očekujemo još pozivnicu za jednog sportaša u nordijskom skijanju.

Hrvatska je prvi puta nastupila na zimskim POI u Salt Lake City 2002. godine u alpskom skijanju i od tada redovito nastupamo na zimskim POI. Na posljednjim Zimskim paraolimpijskim igrama u Pyongčangu, Hrvatska je prvi put nastupila u tri sporta (alpsko skijanje, nordijsko skijanje, snowboard) s ukupno sedam sportaša.

Na tim igrama ostvaren je i najznačajniji rezultat u povijesti nastupa hrvatskih sportaša na Zimskim paraolimpijskim igrama. Osvojena je jedna zlatna medalja u alpskom skijanju u disciplini slalom (Dino Sokolović) i brončana medalja u snowbordu u disciplini banked slalom (Bruno Bošnjak). Teško je vjerovati da bi mogli ponoviti uspjeh iz Južne Koreje, no nadamo se kako bi Bošnjak mogao ponoviti uspjeh s prethodnih igara - zaključio je Kovačić.

 

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti