MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI ODBOR Omikron neće ugroziti ZOI u Pekingu

Nakon što su pekinški olimpijski organizatori danas izrazili zabrinutost zbog porasta omikronskih infekcija u Kini, dikrektor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Pierre Ducrey izjavio da nova verzija koronavirusa ne predstavlja prijetnju Zimskim olimpijskim igrama koje će početi 4. veljače

Maskote Igara u Pekingu.

 

- Nema brige da će omikron utjecati na tijek Igara. Kina može napraviti veliki broj testova u vrlo kratkom vremenu, a broj sudionika na Igrama ne predstavljaju ugrozu za domaćina - rekao je direktor MOO-a Ducrey.

Organizatori Igara zahtijevaju cijepljenje s dvije doze ili strogu trotjednu karantenu za svakog sudionika koji uđe na olimpijsko područje.

Svi koji dođu u Kinu na Olimpijske igre morat će polagati niz testova, a sve akreditirane osobe, uključujući sportaše, dužnosnike, novinare i druge sudionike, morat će se testirati svakodnevno.

Nešto više od tri tjedna prije početka Igara u Pekingu, broj novozaraženih koronavirusom naglo se širi u Kini. U susjednom Tianjinu u srijedu je potvrđeno 137 infekcija novom verzijom virusa omikron, a vlasti su u toj milijunskoj metropoli već su najavile masovno testiranje svih stanovnika kako bi se spriječilo širenje virusa.

Prve infekcije omikronom potvrđene su i u sjevernoj kineskoj metropoli Dalian, a riječ je o dvojici studenata koji su prije toga bili u Tianjinu. I prije toga zaraze su potvrđene u gradu Anyangu, a i u tim slučajevima radilo se o ljudima koji su u grad došli iz Tianjina.

Kina se očito suočava s novim teškim testom svoje nulte politike koronavirusa, što znači ne samo masovno testiranje, već i ograničavanje kretanja stanovništva, strogu izolaciju i karantenu.

 

Hina

 

Povezane vijesti