POTICANJE SOCIJALNE INKLUZIJE Korisnicima Doma za starije i nemoćne dodijeljena sportska oprema u sklopu projekta 'SuDjeluj'

Cilj nam je poticati fizičku aktivnost i zabavu kroz sport, a time smanjiti socijalnu i društvenu isključenost. Dvije skupine na koje smo fokusirani, djeca i starije osobe, su iznimno značajne u tom pogledu, kazala je zamjenica ravnatelja AGRRA-e Ivana Dević

Korisnici doma vježbaju.

 

Društvo sportske rekreacije 'Talent' u partnerstvu s Agencijom za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA i Hrvačkim klubom Zadar provodi projekt 'SuDjeluj - poticanje socijalne inkluzije kroz sport'. Projekt je vrijedan 1.499.900 kuna, a financirala ga je u potpunosti Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Cilj mu je razviti i unaprijediti socijalnu uslugu i sadržaje na području Grada Benkovca i potaknuti socijalnu uključenost za 70 djece i mladih do 29 godina i 50 osoba starijih od 54 godine.

21. siječnja 2022. u sklopu projekta korisnicima Doma za starije i nemoćne Sv. Ivan Pavao II u Biljanama Donjim dodijeljena je sportska oprema.

- Cilj nam je poticati fizičku aktivnost i zabavu kroz sport, a time smanjiti socijalnu i društvenu isključenost. Dvije skupine na koje smo fokusirani, djeca i starije osobe, su iznimno značajne u tom pogledu; djecu potičemo na više zajedničkog druženja izvan digitalnih okvira, a starije osobe potičemo na više kretanja čime, uz društvenu komponentu, utječemo na njihovo fizičko i mentalno zdravlje - kazala je zamjenica ravnatelja AGRRA-e Ivana Dević. Dodala je kako je sport jedna od aktivnosti koja ne poznaje različitosti i podjele, razbija predrasude i potiče pozitivnost, pa se tako aktivnostima koje provode stvaraju i pozitivna okruženja za daljnji razvoj i nakon završetka provedbe projekta.

Marko Klanac, voditelj poslovanja Doma, istaknuo je kako su zadovoljni sudjelovanjem na projektu koji je usmjeren inkluziji starijih osoba u zajednicu.

- Ovdje je naglasak na zdravom starenju koje predstavlja i način življenja i poslovanja naše ustanove. Naši stari kažu 'Koliko truda uložiš, toliko ćeš i dobit', a u ovaj projekt je uloženo jako puno truda, vremena i ljubavi svih sudionika. Zbog svoje uspješnosti projekt je postavio temelje za neke nove planove i ciljeve usmjerene na zdrav život osoba treće dobi - rekao je Klanac.

Projekt se provodi do travnja ove godine, a do sada je uspješno provedeno pet kampanja socijalne inkluzije kroz sport, informirana je javnost putem medija, tiskani su promo materijali, nabavljena je potrebna oprema i rekviziti, opremljeno kompletno vanjsko vježbalište. Konstantno se provode radionice s ciljnim skupinama koje uključuju starije od 54 godine, mlađe od 25 godina, osobe u dobi od 25 do 29 godina uključujući i 29. godinu, te mlađe od 25 godina s teškoćama u razvoju. Projektni tim SuDjeluj čine: Vladimir Menčik (koordinator za strateško komuniciranje), Nives Lebo (koordinatorica za rad s ciljnim skupinama), Senad Salihović (osoba za rad s mladima), Matej Mikulić (voditelj projekta).

 

In Portal

 

Povezane vijesti