HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Naši sportaši s invaliditetom stigli u Peking, IPC poziva na mir

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz 51 zemlje svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak te nordijac Josip Zima

Hrvatski paraolimpijski sportaši, Peking

 

Hrvatska delegacija doputovala je u Peking gdje će se od 4. do 13. ožujka održati XIII. Zimske paraolimpijske igre, a Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja.

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz 51 zemlje svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak te nordijac Josip Zima.

Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara. Bošnjak je na posljednjim Igrama u Pjongčangu 2018. osvojio broncu u snowboardu, u disciplini banked slalom. Hrvatska sa zimskih POI ima i zlato Dine Sokolovića u slalomu za sjedeće, također iz Pjongčanga.

ZPOI u Peking bit će prvo veliko međunarodno sportsko natjecanje nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Za sada nije potvrđeno hoće li eskalirajuća kriza, nastala nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio vojnu ofenzivu u Ukrajini, utjecati na sudjelovanje ruskih paraolimpijaca u Pekingu. S druge strane, Ukrajinci bi željeli nastupiti u Pekingu, no pitanje je mogu li se probiti do Kine.

Međunarodni paraolimpijski odbor (IPC) pridružio se Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) u osudi ruskog kršenja olimpijskog primirja uoči Zimskih paraolimpijskih igara u Pekingu 2022. Olimpijsko primirje usvojila je Opća skupština UN-a 2. prosinca 2021. konsenzusom svih 193 države članice uključujući Rusiju.

Olimpijsko primirje počelo je prije početka ZOI 4. veljače, a završava 20. ožujka, sedam dana nakon zatvaranja Zimskih paraolimpijskih igara. Praksa da svjetski lideri usvoje olimpijsko primirje ima dugu povijest. Trenutna rezolucija poziva sve države članice da surađuju s MOO-om i IPC-om u njihovim naporima da koriste sport kao alat za promicanje mira, dijaloga i pomirenja u područjima sukoba tijekom i nakon razdoblja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

 

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti