DINAMO U suradnji s Udrugom UNUO povezali nogomet i kulinarstvo

Na ovoj su kulinarskoj radionici akteri imali zadatak pripremiti jela sa zdravim i lako dostupnim namirnicama, a pritom su im pomagale i dvije osobe s invaliditetom iz same udruge

Zajednička fotografija.

 

GNK Dinamo i ove je godine odlučio podržati Akcijski tjedan CAFE organizacije koja je službeni partner Uefe kad je u pitanju integracija osoba s invaliditetom u sport. Klub je ovom prilikom, kao dio CAFE akcijskog tjedna, u suradnji s Udrugom UNUO želio povezati nogomet i kulinarstvo te za članove Dinamo Power Teama pripremiti edukativno interaktivnu kulinarsku radionicu na temu zdrave prehrane.

Krajem 2018. godine klub je pokrenuo projekt nogometnih treninga s ciljem integracije djece s teškoćama u razvoju u nogomet. Ideja je podizati motivaciju djece da se kroz sportske aktivnosti integriraju u društvo. Maksimirska momčad nazvana je Dinamo Power Team, a do sada je u dvije godine odradila niz treninga i sudjelovanja na turnirima diljem Hrvatske.

Nakon privremene stanke zbog pandemije koronavirusa Dinamo Power Team ponovno se aktivirao ove godine u suradnji s Udrugom za sindrom Down - Zagreb pri čemu djeca dvaput tjedno treniraju na stadionu Maksimir pod vodstvom stručnih osoba, integriraju se u društvo kroz dolaske na utakmice kao pratitelji igrača prve momčadi.

Klub pritom želi pružiti i širu sliku i pomoći djeci u svakodnevnom životu uz podizanje svijesti o tome da svaki sportaš mora držati do zdrave prehrane.

U organizaciji radionice je, s kulinarskog aspekta, sudjelovala i Udruga UNUO koja se 13 godina bavi edukacijom osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju u ugostiteljskom smjeru. Iza udruge je nekoliko uspješno provedenih europskih i nekoliko desetaka nacionalnih projekata čija su sredstva uložili u inovativnu tehnologiju kako bi što lakše educirali spomenute skupine ljudi i u konačnici ih osposobljene plasirali na tržište rada. Ponosni su što 90 posto polaznika, koji nikada nisu imali priliku za Prizor s radionice.zaposlenje, nakon njihove edukacije danas ima svoje radno mjesto. Cilj udruge je unaprijediti mogućnosti osoba s invaliditetom u svrhu samostalnog života i lakšeg apliciranja na tržište rada te osvijestiti javnost o njihovim sposobnostima. UNUO je ujedno organizirao i prvo gastro natjecanje za osobe s invaliditetom 'Amorova žlica'.

Tema radionice bila je pripremanje zdrave prehrane u čemu su sudjelovala djeca s teškoćama u razvoju, članovi Dinamo Power Teama. Sve je nadgledao i vodio profesionalni kuhar, šef Vedran Habel, ujedno predsjednik Udruge UNUO.

Na ovoj su kulinarskoj radionici akteri imali zadatak pripremiti jela sa zdravim i lako dostupnim namirnicama, a pritom su im pomagale i dvije osobe s invaliditetom iz same udruge. Pripravili su hranu u kojoj su, primjerice, koristili sastojke bez glutena, eritrit umjesto bijelog šećera...

Svatko je pritom imao svoj zasebni zadatak pred radnom jedinicom. Netko je pripremao šlag, netko biskvit, za jednim su štednjakom pekli hamburgere, za drugim pripremali smjesu za glavno jelo, a radili su i palačinke... Poseban je zadatak bio pripraviti i dekorirati naš stari tradicionalni desert - zlevku ili zlevanku. I to u dvjema varijantama - slanu i slatku.

Uz to je išao i pripadajući čokoladni nadjev s aromom kikirikija, a zlevku su garnirali i jagodama, bananama, borovnicama, pudingom...

Ovogodišnji CAFE Akcijski tjedan uz slogan #TotalAccess traje od 12. do 20. ožujka. CAFE je kratica za Centre for Access to Football in Europe.

 

Izvor: GNK Dinamo

 

Povezane vijesti