RADIOKLUB SLIJEPIH 'LOUIS BRAILLE' Održano 27. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Zagreba te peta Utrka štafeta

Radioklub slijepih 'Louis Braille', na inicijativu predsjednika Save Golića, koji je preminuo 26. listopada 2019., a uz veliku pomoć i sugestije Željka Ulipa, godine 1995. prvi je u svijetu pokrenuo i organizirao specifično natjecanje u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe

Radioklub Louis Braille

 

Radioklub slijepih 'Louis Braille', 9A1CBT, iz Zagreba, koji obilježava 36 godina svog osnivanja i rada, organizirao je u Športsko-rekreacionom centru Jarun, 27. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Zagreba, petu Utrku štafeta i 22. Državno ekipno prvenstvo slijepih 'Croatia cup 2022', sve troje u amaterskoj radiogoniometriji (ARG) za slijepe.

Pozdravni govor održao je u ime Radiokluba slijepih ‘Louis Braille’ predsjednik Mihael Đurašin, zamolivši za minutu šutnje za preminule članove. Kasnije se sportskim manifestacijama pridružio i Goran Denis Tomašković, izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb, koji se također okušao u natjecanju.

Podsjetimo da je Radioklub slijepih 'Louis Braille', na inicijativu predsjednika Save Golića, koji je preminuo 26. listopada 2019., a uz veliku pomoć i sugestije Željka Ulipa, godine 1995. prvi u svijetu pokrenuo i organizirao specifično natjecanje u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe.

Ove godine, unatoč svim preprekama radi koronavirusa i posljedica potresa u Zagrebu, održana je sportska manifestacija u organizaciji Radiokluba slijepih 'Louis Braille', 9A1CBT, pod budnim okom radioamaterke Višnje Golić, 9A6LVB, tajnice navedenog Kluba i osnivačice istog još davne 1986. godine, a ujedno i supruge pokojnog Save Golića i glavne organizatorice cjelokupnog događanja, kao i predsjednika navedenog Radiokluba Mihaela Đurašina, 9A6JWM.

Na 27. Otvorenom pojedinačnom prvenstvu Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe pristupilo je 27 natjecatelja koji su tražili pet odašiljača, zatim petero osnovnoškolaca i sedam studenata u kategoriji radioorijentacija koji su tražili tri odašiljača, što je ukupno 39 natjecatelja.

Po peti puta u našoj zemlji i svijetu održana je i Utrka štafeta slijepih natjecatelja u 'lovu na lisicu'. Napomenimo da ekipa broji četiri člana u mješovitoj kategoriji iz različitih klubova i udruga: žene, seniori i veterani. Tražili su se odašiljači, s tim da prvi natjecatelj traži prvi odašiljač, drugi natjecatelj ide do drugog odašiljača i tako do cilja. Vremena su se zbrajala. Svi članovi ekipe dobili su medalje. Sveukupno je bilo šest ekipa po četiri članova.

Radioklub Lous Braille

 

Ovogodišnji pobjednici 27. po redu Otvorenog pojedinačnog prvenstva Zagreba s međunarodnim karakterom, koji su dobili medalje, su:

- kategorija žene, ukupno devet natjecateljica: prva Vesna Babić iz ŠUS Podravina s rezultatom 3:19 min, druga Ana Tkalčec iz ŠUS Podravina s rezultatom 3:43 min, obje s pronašenih pet odašiljača i treća Đurđica Gregur iz ŠUS Podravina s rezultatom 4:28 s pronađenih četiri odašiljača (TX)

- kategorija seniori, ukupno dvanaest natjecatelja: prvi Nedeljko Popović s pet odašiljača i rezultatom 1:36 min, drugi Josip Stepinac s pet odašiljača i rezultatom 3:04 min, treći Novica Dražetić s pet odašiljača i rezultatom 3:28, svi iz Radiokluba slijepih 'Louis Braille'

- kategorija veterani, ukupno šest natjecatelja: Suvad Zahirović iz Radiokluba Tuzla s rezultatom 2:46 min, Ivica Molnar iz ŠUS Podravina s rezultatom 3:22 min i Nijaz Škaljo iz RKS 'Louis Braille' s rezultatom 4:54 min, svi s pronađenih pet odašiljača.

Radioklub Lous Braille

 

U generalnom plasmanu od  ukupno 27 natjecatelja je senior Nedeljko Popović, zatim drugi je veteran Suvad Zahirović i treći senior Josip Stepinac te su osvojili pehare.

Kod Ekipnog prvenstva ekipe se sastoje od dva do tri člana u pojedinoj kategoriji, a računa se rezultat dvoje bolje plasiranih natjecatelja.

Na 22. Državnom ekipnom prvenstvu slijepih 'Croatia cup 2022.' pehare su dobili sljedeći klubovi ili udruge, a pojedinci medalje:

- kategorija žene: prvo mjesto – Vesna Babić i Ana Tkalčec iz Športske udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije 'Podravina' (ŠUS KKŽ 'Podravina')

- kategorija seniori: prvo mjesto - Nedeljko Popović i Josip Stepinac iz Radiokluba slijepih 'Louis Braille'

- kategorija veterani: prvo mjesto – Suvad Zahirović iz Radiokluba Tuzla i Nijaz Škaljo iz Radiokluba slijepih 'Louis Braille', s time da je pehar otišao u Tuzlu.

Pobjedu u petoj Utrci štafeta odnijeli su:

- prvo mjesto: Radioklub slijepih 'Louis Braille' – Nedeljko Popović, Novica Dražetić, Saša Obradović i Zvonimir Stanečić, s rezultatom 3:08 min

- drugo mjesto: mješovita ekipa Ubojita kombinacija – Nijaz Škaljo, Nebojša Guskić, Miroslav Brakus i Suvad Zahirović, s rezultatom 3:13 min

- treće mjesto: Koprivnica 1 – Vesna Babić, Ana Tkalčec, Ana Glavaš Jambreušić i Đurđica Gregur, s rezultatom 3:35.

U radioorijentaciji, kategorija mladi, sudjelovalo je u svojstvu natjecatelja te volontera koji su pomagali ostalim natjecateljima trčeći s njima i na odašiljačima kroz cijeli dan sedam studenata s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sa smjera Kineziterapija, pod vodstvom nositeljice tog usmjerenja Tatjane Trošt Bobić i njezine asistentice Martine Žanetić, koja je pratila manifestacije uz malenu kćerkicu Ariju. Uz njih u kategoriji mladih sudjelovali su i učenici iz Waldorfske škole, a od petero natjecatelja prva tri mjesta osvojili su Neven Štimec (13) s 1:21 min, Noel Hozdić (13) s 1:36 min i njegova sestra Marilu Hozdić (11) s rezultatom 1:42 min, svi iz Waldorfske škole i s pronađena tri odašiljača. Četrnaestgodišnji Jan i dvanaestgodišnja Tara također su dali sve od sebe.

Od sedmero studenata sa četvrte godine na Kineziološkom fakultetu, s usmjerenja Kineziterapija, pobjedu su odnijeli Borna Hogge (22) iz Zagreba, Tonči Grubišić (22) iz Zagreba i Ivan Vlah (23) iz Rijeke, s traženjem tri odašiljača koje su sve pronašli. Uz njih su svoj cjelodnevni obol dali i studenti Andrej Samaržija (22) iz Svete Nedelje, Antonio Skoče (22) iz Rijeke, David Knežević (22) iz Đurđenovca i Ivana Sutlović (22) iz Rijeke. Većini od njih bio je ovo prvi susret s osobama s invaliditetom, dok su svi po prvi puta sudjelovali u natjecanju, s nezaboravnim iskustvom.

Zbog dugogodišnje suradnje s Kineziološkim fakultetom, neki su se podsjetili i na dugogodišnji značaj profesorice Dubravke Ciliga, koja je preminula 21. srpnja 2020. i ostavila veliki doprinos na tom Fakultetu, posebno na Katedri za kineziterapiju, kao i u OSI zajednici uopće.

Radioklub Lous Braille

 

Natjecatelji i pratnje su došli iz puno gradova diljem Lijepe naše, kao što su Zagreb, Zaprešić, Koprivnica, Varaždin, Jelsa, Buzet, Poreč, Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja, Novigrad Podravski, Virje, Ogulin, Otočac, Karlovac, Duga Resa, Rijeka, Đurđenovac, Novaki Bistranski, a zbog sudjelovanja natjecatelja iz Tuzle iz Bosne i Hercegovine, ove sportske manifestacije su zaprimile međunarodni značaj.

Glavni sudac bio je Ante Čuzelja Piljac, odgovoran za razmještaj staze, odnosno lisice. Nakon završetka Kineziološkog fakulteta 2001. godine postao je sudac na stazi, a potom tijekom godina unazad sedam do osam godina i glavnim sucem. Zajedno s docenticom Tatjanom Trošt Bobić, koja je postala počasni član Radiokluba slijepih 'Louis Braille', pomaže tijekom ovih natjecanja 20-ak godina. Uz njega suci su još bili i Goran Štimec s pomoćnicom Tarom te Nenad Đorđević.

Bila je ovo prilika da se i osobno kao novinarka po prvi puta okušam u natjecanju, a moje iskustvo s maskom na očima govori da to nije nimalo jednostavno. Naprosto sam bila dezorijentirana, ali sam unatoč svemu pronašla tri odašiljača. I kako se kaže, iako je slijepim i slabovidnim osobama oduzet vid, oni mogu gledati svojim srcem.


Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti