Predstavljena knjiga 'Kineziološko-zdravstveni značaj tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom'

Knjiga je rezultat mojeg dugogodišnjeg rada s osobama s invaliditetom, kao i spoznaja koje sam produbljivao sa svojim suradnicima kako bih sva dobivena znanja pretvorio u pisanu riječ te kako bi ta pisana riječ što bolje doprla do onih kojima je i namijenjena, kazao je profesor, magistar znanosti, predavač, edukator i znanstvenik Allen Bartoš

Pogled na punu dvoranu.

 

U organizaciji Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom i Udruge za šport i rekreaciju 'Veteran ’91.'  14. lipnja 2022. godine u hotelu Antunović predstavljena je knjiga 'Kineziološko-zdravstveni značaj tjelesne aktivnosti u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom' autora Allena Bartoša.

Predstavljanju su nazočili izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Dinko Tandara, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Sandra Čirkinagić, izaslanica župana Zagrebačke županije, Ksenija Čuljak, Mirjana Vuković Haramija, izaslanica glavnog ravnatelja Policije, Josip Držaić, potpredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora i predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, izaslanik predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, Hrvoje Balen, Vjekoslav Šafranić, predsjednik sportskog saveza Grada Zagreba, saborski zastupnik Darko Klasić, saborska zastupnica Ljubica Lukačić i mnogi drugi ugledni gosti.

- Allen mi je u doba pandemije predložio da pokrenemo nešto pozitivno i nastala je ova knjiga od stotinjak strana, s divnim motivirajućim porukama koje je autor uvrstio u sadržaj. Kad nam je teško, kad smo dolje, svima nam treba jedna ovakva knjiga da nas podsjeti da dignemo glavu i počnemo misliti pozitivno. Sport i parasport su osnova za jedan pozitivan i aktivan život. Autor knjige je krenuo s idejom da pokrene, posebno osobe s invaliditetom, da ponudi rješenja kroz mogućnosti bavljenja različitim sportovima, da ponudi mogućnosti bavljenja sportom i istakne da čovjek s invaliditetom ili bez invaliditeta teži za aktivnošću, socijalizacijom jer smo svi društvena bića. Svi trebamo pronaći svoje mjesto pod suncem, nešto što nas ispunjava, pruža mogućnost pronalaska prijatelja, ljubavi, osjećaja pripadnosti, a iz mojega iskustva sport, posebno parasport i parasportaši to i pružaju - kazala je na predstavljanju glavna urednica knjige Mirela Šikoronja Ivančin, profesorica kineziologije.

- Velika je odgovornost i osobit izazov napisati afirmativno motivirajuću knjigu za pojedinca, u prvom redu za osobu s invaliditetom, u cilju bavljenja nekim od sportova ili usmjeriti osobu k sportskoj rekreaciji, a sve u svrhu i u cilju poboljšanja kvalitete života i unapređenja zdravlja.

Bartoš s djecom.Knjiga je rezultat mojeg dugogodiśnjeg rada s osobama s invaliditetom, kao i rezultat znanstvenih, praktičnih i teoretskih spoznaja koje sam produbljivao sa svojim suradnicima i stručnjacima različitih profila kako bih sva dobivena dragocjena znanja pretvorio u pisanu riječ te kako bi ta pisana riječ što bolje, što lakše i što upečatljivije doprla do onih kojima je i namijenjena.

Želja mi je da ova knjiga ima i funkciju edukativnog materijala za sve one koji rade i skrbe o osobama s invaliditetom. Ovo je moj malen, skroman, ali vjerujem i važan doprinos svima onima kojima je na umu boljitak života osoba s invaliditetom. Na kraju zahvalio bih svim suradnicima, ali i svim ostalim divnim ljudima, institucijama, sportskim klubovima, sportskim udrugama, udrugama iz Domovinskog rata, sportskim savezima, ali i svima onima koji godinama vrijedno rade ili će raditi u promicanju dostojanstva i poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Posebno bih zahvalio svojoj obitelji, koja mi je uvijek bila i ostala najveća podrška - kazao je Allen Bartoš, autor ove vrijedne knjige.

Ova knjiga, namijenjena i studentima medicine i kineziologije, dobro će doći i širem krugu čitatelja, posebno kineziolozima, pedagozima, komunikolozima, socijalnim i obrazovnim djelatnicima, poduzetnicima, političarima, medijskim djelatnicima, kao i studentima na svim razinama srednjeg, visokoškolskog i poslijediplomskog obrazovanja.

'Najvažnije je da prihvatimo svoje stanje, a još važnije da s njime učinimo najbolje što možemo, jer svaki novi dan moramo prihvatiti kao novu priliku', napisao je autor u knjizi.

 

Anita Blažinović

 

Povezane vijesti