BRAVO NAŠI Mladi hrvatski parasportaši postigli povijesni uspjeh za naš paraolimpizam

Doredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Josip Držaić čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na sjajnim rezultatima i četvrtom mjestu na ljestvici osvajača medalja. Naglasio je kako su mladi parasportaši dobili odlično natjecanje u kojem se mogu boriti sa svojim vršnjacima, što je važno za njihov napredak i karijeru

Mladi parasportaši

 

Već smo ranije objavili ovu vijest, no bio bi red da prenesemo i onu s Hine, objavljenu jučer. Jer ovakav trijumf naših mladih sportaša s invaliditetom zaslužuje više prostora od onog koji su dobili u tzv. srednjestujaškim medijima. Dakle:

Mladi hrvatski parasportaši koji su na Europskim igrama (EYPG) u Finskoj osvojili čak 16 medalja pri čemu deset zlata, vratili su se u domovinu.

Od 30. lipnja do 3. srpnja u finskim gradovima Pajulahtiju i Helsinkiju održane su šeste Europske igre mladih parasportaša na kojima je nastupilo više od 550 natjecatelja iz 27 zemalja, među kojima i 14 mladih hrvatskih sportaša s invaliditetom.

Mladi hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja pri čemu 10 zlata, srebro i pet bronci zauzevši sjajno četvrto mjesto na ljestvici osvajača medalja.

Najuspješnija hrvatska predstavnica u Finskoj bila je 15-godišnja plivačica Emma Mečić koja je osvojila četiri zlata (100 i 400 slobodno, 100 leđno i 200m mješovito).

- Sretna sam, bilo je super u Finskoj. Osvojila sam četiri zlata te postavila seniorski rekord na 100m slobodno - kazala je jedna od junakinja Igara na novinarskoj konferenciji održanoj u hotelu Aristos u Buzinu.

Mečić živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom.

-Nije bilo dvojbe oko izbora reprezentacije, uvijek Hrvatska - dodala je sa smiješkom.

Sjajna je bila i plivčica Marija Badrov, također sa četiri medalje - jednim zlatom (100 leptir), srebrom (50 slobodno), te dvije bronce (100 slobodno i 100 leđno).

- Moglo je i bolje, ali moram biti zadovoljna. Nakon brojnih odgoda i korona zabrana bilo je ovo natjecanje na kojem smo se napokon mogli družiti, to nam je pomoglo da prije natjecanja nema toliko stresa. Stvarno je bilo super - dodala je 14-godišnja dugoselska paraplivačica.

Stolnotenisač Borna Zohil je osvojio dva zlata, pobijedio je u pojedinačnoj konkurenciji, te ekipno sa Španjolcem Alejandrom Diaz Tiradom.

- Nije bilo lako, stolnoteniski turnir je bio iznimno snažan, a na putu do zlata imao sam šest mečeva. Ovo je za mene bilo jedno veliko iskustvo - kazao je 15-godišnjak iz Pomera kraj Pule.

Zlatna je bila i judašica Jelena Brešković.

- U Finskoj je bilo odlično što se tiče rezultatskog dijela, ali zbog komplikacija s avio kompanija naša se prtljaga izgubila. Srećom, uskočila je finska trenerica koja mi je posudila kimono. Borila sam se s finskom zastavom na leđima, ali medalja je stigla u Hrvatsku - kazala je 19-godišnja Jelena čija je šest godina starija sestra Lucija hrvatska paraolimpijka.

- Lucija stalno šalje poruke, ‘šera’ na Facebook, Instragam.. presretna je. Nadam se da ćemo zajedno nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za dvije godine,

Zlatne medalje osvojili su i judaš Jasmin Ćatić, te atletičar Massimo Iveta u bacanju koplja.

- Sretan sam i ponosan, želim se zahvaliti svima koji su bili uz mene - dodao je Iveta. Dodajmo kako je Miriam Salopek bila brončana u skoku u dalj, baš kao i boćar Pavao Ružić u pojedinačnoj konkurenciji, te stolnotenisač Nino Baša.

Dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Josip Držaić čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na sjajnim rezultatima i četvrtom mjestu na ljestvici osvajača medalja. Naglasio je kako su mladi parasportaši dobili odlično natjecanje u kojem se mogu boriti sa svojim vršnjacima, što je važno za njihov napredak i karijeru.

Europske paraigre mladih organiziraju se od 2011. godine, a EPYG 2022. je bilo šesto izdanje manifestacije i najveće do sada.

Prve i druge Europske igre održane su u Brnu 2011. i 2012. godine. Hrvatska je bila domaćin EPYG 2015. godine u Varaždinu gdje je nastupilo 223 sportaša iz 22 zemlje. Potom su Igre bile 2017. u Liguriji, a peto izdanje u finskom Pajulahtiju 2019. godine, gdje je održano i ove godine.

Hina

 

Povezane vijesti