Paraplivači Natatora najuspješniji na ekipnom prvenstvu Hrvatske

Na zagrebačkom bazenu Svetice održano je 13. izdanje Zagreb Para Swiming Open 2022. i III. otvoreno ekipno prvenstvo Hrvatske u paraplivanju na kojem su dominirali natjecatelji iz zagrebačkog Natatora

Paula Novina, arhiva.

 

Na natjecanju je nastupilo više od 150 paraplivača i paraplivačica iz 16 ekipa iz četiri zemlje - Slovenije, Srbije, Slovačke i Hrvatske.

Paraplivači Natatora su bili najbolji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji i to u otvorenoj konkurenciji, te u poretku za PH.

Kod plivača Natator je slavio s 9089 bodova, drugi je bio splitski Cipal (5303), dok je treće mjesto u otvorenoj konkurenciji zauzelo Velenje (5184), a u poretku za PH zadarska Jadera (3639).

Natator je bio najbolji i u ženskoj konkurenciji pobijedivši s 10415 bodova. Vinkovačka Cibalae je bila druga (2064), dok je treće mjesto zauzela varaždinska Vidra (1985).

Svakako najznačaniji rezultat natjecanja isplivala je hrvatska paraolimpijka i sudionica nedavnog Svjetskog prvenstva u Portugalu Paula Novina koja je na 200 mješovito otplivala peto vrijeme na svjetskim rang listama (2:59.68) i s tim bi rezultatom bila druga na nedavnom na Madeiri. Pobijedila je i na 50 m slobodno, 100 prsno, 100 slobodno.

- Dodajmo kako je Karlo Knežević na 400 m slobodno otplivao vrijeme 5:22.00 koje je jako blizu norme za svjetsko prvenstvo koje je bilo na Madeiri, a lako je moguće da će mu to biti norma za SP iduće godine. Članovi juniorske reprezentacije su pokazali daljni napredak u rezultatima što je pokazatelj da se dobro radi i da je novi sustav koji smo pokrenuli lani već sada dao rezultate - istaknuo je izbornik Igor Berislavić.

Ovogodišnje izdanje je ponovo bilo uvršteno u kalendar Svjetske paraplivačke organizacije (WPS) kao međunarodno natjecanje za isplivavanje normi za WPS Svjetsko prvenstvo 2023. koje će se održati iduće godine u Manchesteru.

- Čestitam novim-starim pobjednicima PK Natatoru u muškoj i ženskoj konkurenciji. Kada smo pokrenuli ovo natjecanje želja nam je bila omogućiti da u Zagrebu plivaju najbolji hrvatski i strani paraplivači kako bi potaknuli razvoj paraplivanja u zemlji i proširili bazu paraplivača. Ove godine na natjecanju su nastupili i plivači bez invaliditeta članovi PK Natator kako bi istaknuli važnost inkluzije u sportu - kazala je direktorica natjecanja Ana Sršen.

Organizator natjecanja bili su Hrvatski paraolimpijski odbor i Hrvatski paraplivački savez, a priređivač PK Natator uz podršku Grada Zagreba.

 

HPO/Denis Lugarić

 

Povezane vijesti