Indija prvi put domaćin šahovske Olimpijade, nastupa i Hrvatska

Prvi puta u povijesti šaha Olimpijada će se održati u Indiji, u gradu Chennaiju od 29. srpnja do 9. kolovoza, uz sudjelovanje muške i ženske ekipe Hrvatske

 

Bit će to 44. Olimpijada, prva nakon prekida zbog pandemije 2020. godine, kad je odigrana "zamjenska" Internetska Olimpijada.

Za razliku od drugih sportova, šahovske olimpijade održavaju se svake dvije godine. Do sada je u Chennaiju prijavljeno 188 reprezentacija u muškoj i 162 selekcije u ženskoj konkurenciji, a zbog ruske agresije na Ukrajinu reprezentacijama Rusije i Bjelorusije zabranjen je nastup.

Iznenađuje da do ovog trenutka Kineski šahovski savez uopće nije prijavio sudjelovanje svojih ekipa, što će osjetno oslabiti konkurenciju za olimpijska odličja.

O tome svjedoče liste najuspješnijih zemalja u novijoj povijesti, od raspada SSSR-a i stvaranja nove šahovske karte svijeta 1990. godine.

Od Manile 1992. do Batumija 2018. godine uvjerljivo najbolji su bili ruski šahisti sa šest zlatnih medalja, tri srebrne i dvije brončane, sjajan rezultat ostvarili su i Armenci s tri zlata i tri bronce, a Ukrajinci se mogu ponositi s dvije zlatne, dvije srebrne i tri brončane kolajne.

Zlatnu medalju brane kineski šahisti, Amerikanci su u Batumiju 2018. osvojili srebro, a Rusi broncu.

U ženskoj konkurenciji od 1992. godine dominirale su Kineskinje sa šest zlatnih, četiri srebrne i tri brončane medalje, druge su po uspješnosti Gruzijke sa četiri zlata, srebrom i tri bronce, a tek treće su Ruskinje sa po tri zlatna, srebrna i brončana odličja.

Zlato iz Batumija brane Kineskinje, srebro su tada osvojile Ukrajinke, a broncu Gruzijke.

U toj divovskoj konkurenciji hrvatski šahisti samo su dva puta izborili plasman među 20 najboljih - u Manili 1992. osvojili su senzacionalno sedmo mjesto, a u Erevanu 1996. završili su na izvrsnom 16. mjestu.

Naše šahistkinje su najviši domet ostvarile u Moskvi 1994. godine osvajanjem 19. mjesta, a u Dresdenu 2008. godine osvojile su 20. mjesto.

Zdenko Kožul, izbornik naše muške ekipe, odredio je ovaj sastav za nastup na Olimpijadi u Indiji: Ivan Šarić, Ante Brkić, Zdenko Kožul, Mladen Palac i Marin Bosiočić jer su Saša Martinović, Hrvoje Stević i Leon Livaić prethodno otkazali nastup.

V.d. izbornika ženske reprezentacije Hrvatske Ivan Mandekić odredio je ovaj sastav za nastup u Indiji: Ana Berke, Mirjana Medić, Anamarija Radiković, Katarina
Bogdanić i Tereza Dejanović jer su Ena Cvitan i Patricija Vujnović prethodno otkazale nastup.

Neobično je da nije bilo mjesta za Tihanu Iveković i Noemi Špiranec. Iznenađuje i odluka Izvršnog odbora HŠS da se seniorima za nastup na Olimpijadi dodijeli po 2.000 Eura, a šahistkinjama samo po 750 Eura.

Olimpijada u Chennaiju, 44. po redu,  svečano se otvara 28. srpnja, a prvo od 11 predviđenih kola odigrat će se 29. srpnja s početkom u 15 sati po lokalnom vremenu.

 

Hina