SENZACIJA U SPORTU Triatlonska federacija otvara ženska natjecanja za transrodne žene

Mora proći najmanje 48 mjeseci otkako se transrodni sportaš zadnji put natjecao kao muškarac na bilo kojem sportskom natjecanju

Triatlon, žene

 

Međunarodna triatlonska federacija u srijedu je odobrila novu politiku u vezi s transrodnim ženama, kojima će biti dopušteno sudjelovanje u ženskim natjecanjima pod određenim uvjetima.

Za sudjelovanje u triatlonu na elitnoj ili amaterskoj razini u ženskoj kategoriji, transrodna sportašica mora dokazati da je koncentracija testosterona u njezinoj krvi bila ispod 2,5 nmol / l najmanje 24 mjeseca, ističe World Triathlon.

Mora proći i najmanje 48 mjeseci otkako se transrodni sportaš zadnji put natjecao kao muškarac na bilo kojem sportskom natjecanju.

Ova dva kriterija utvrđena su nakon godinu dana konzultacija različitih povjerenstava (liječničkih, pravnih itd.) i traženja mišljenja stručnjaka na tom području i pripadnika transrodne zajednice, precizira Međunarodna triatlonska federacija.

- Politika koju smo upravo odobrili pokazuje da je naš prioritet jamčiti načelo jednakosti dok pokazujemo uključenost - rekla je predsjednica Svjetskog triatlona i članica Međunarodnog olimpijskog odbora (MOK) Marisol Casado.

- Ta je politika u potpunosti u skladu s preporukama MOO-a, a slično je i drugim međunarodnim federacijama koje su učinile posljednjih mjeseci - dodala je Casado.

Međutim, ova nova regulativa zapravo je u suprotnosti s odlukom britanske triatlonske federacije početkom srpnja o integraciji transrodnih sportaša u novu 'otvorenu kategoriju', po modelu Međunarodne plivačke federacije.

British Triathlon je tako odlučio dopustiti samo sportašicama koje su bile 'ženske po rođenju' sudjelovanje u ženskim triatlonima, postavši prva federacija koja je zatvorila ženska natjecanja za transrodne žene u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Hina

 

Povezane vijesti